18 +

Kedves Olvasónk!

Az általad letölteni kívánt tartalom a hatályos jogszabályok szerint a kiskorúakra káros hatással lehet. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz ne férjen hozzá kiskorú, használj szűrőprogramot!

Az erotika története képekben (18+)
Nézd meg, milyen volt egykor a szexualitás ábrázolása, és milyen most!

Dia

 	Pajzán görög vázák 	Ha erotikáról volt szó, az antik görögöket cseppet sem kellett félteni. Klasszikus fekete-narancssárga árnyalatú vázáikon számos huncut jelenetet örökítettek meg, az orgiáktól egészen az egyneműek szerelméig.

Pajzán görög vázák

Ha erotikáról volt szó, az antik görögöket cseppet sem kellett félteni. Klasszikus fekete-narancssárga árnyalatú vázáikon számos huncut jelenetet örökítettek meg, az orgiáktól egészen az egyneműek szerelméig.

Dia

Római lámpás Nem véletlen, hogy a hedonizmus szorosan kötődik az ókori Rómához. A demokrácia hagyományai mellett számos figyelemreméltó erotikus ábrázolás is maradt ránk a rómaiaktól. A pajzán képek olykor a leghétköznapibb használati tárgyakról köszönnek vissza, ahogy ennek a lámpásnak a példája is mutatja.

Római lámpás

Nem véletlen, hogy a hedonizmus szorosan kötődik az ókori Rómához. A demokrácia hagyományai mellett számos figyelemreméltó erotikus ábrázolás is maradt ránk a rómaiaktól. A pajzán képek olykor a leghétköznapibb használati tárgyakról köszönnek vissza, ahogy ennek a lámpásnak a példája is mutatja.

Dia

 	Indiai erotika 	A keleti kultúrákban sokkal nyíltabban ábrázolták a szexualitást, mint a keresztény nyugaton. Az indiai Káma-szútra közismerten az első írott szexkönyv, azonban a különféle pózokat képekkel is illusztrálták.

Indiai erotika

A keleti kultúrákban sokkal nyíltabban ábrázolták a szexualitást, mint a keresztény nyugaton. Az indiai Káma-szútra közismerten az első írott szexkönyv, azonban a különféle pózokat képekkel is illusztrálták.

Dia

 	Erotika az ősi Japánban 	Bár a Káma-szútrához mérhető szexkalauz Japánban nem született, legalább olyan gazdag erotikus kultúrával rendelkezett, mint India. A homoszexualitás kultusza sem csak a görögök számára volt ismert ekkor, hiszen a szamurájok körében is divat volt a férfiszerelem, avagy jaoi. Emellett a szexuális tematikájú ábrázolások sem ritkák, amelyeket szungának neveznek.

Erotika az ősi Japánban

Bár a Káma-szútrához mérhető szexkalauz Japánban nem született, legalább olyan gazdag erotikus kultúrával rendelkezett, mint India. A homoszexualitás kultusza sem csak a görögök számára volt ismert ekkor, hiszen a szamurájok körében is divat volt a férfiszerelem, avagy jaoi. Emellett a szexuális tematikájú ábrázolások sem ritkák, amelyeket szungának neveznek.

Dia

Vénusz születéseA híres festményt Botticelli az 1400-as évek végén, pályája csúcsán festette. Vénusz-ábrázolása azóta is az erotikus nő és a tökéletes szépség allegóriájaként él a köztudatban.

Vénusz születése

A híres festményt Botticelli az 1400-as évek végén, pályája csúcsán festette. Vénusz-ábrázolása azóta is az erotikus nő és a tökéletes szépség allegóriájaként él a köztudatban.

Dia

 	Dávid: a tökéletes férfi 	Michelangelo egyetlen tömb márványból faragta ki minden idők egyik legszebb férfialakját, aki az erő és a férfias erotika megtestesítője. A Dávid nemcsak a testarányok terén, de mint szexideál is korszakalkotó.

Dávid: a tökéletes férfi

Michelangelo egyetlen tömb márványból faragta ki minden idők egyik legszebb férfialakját, aki az erő és a férfias erotika megtestesítője. A Dávid nemcsak a testarányok terén, de mint szexideál is korszakalkotó.

Dia

Léda és a hattyúA 16. században a meztelenség és az erotika még csak kizárólag mitológiai témába burkolva jelenhetett meg. Bár Leonardo Da Vinci nem kifejezetten szexuális témáiról híres, a Léda és a hattyú című mitológiai festménye a hódítás és a vágy minden jellemző gesztusát tartalmazza.

Léda és a hattyú

A 16. században a meztelenség és az erotika még csak kizárólag mitológiai témába burkolva jelenhetett meg. Bár Leonardo Da Vinci nem kifejezetten szexuális témáiról híres, a Léda és a hattyú című mitológiai festménye a hódítás és a vágy minden jellemző gesztusát tartalmazza.

Dia

Erotikus metszetA könyvnyomtatás feltalálása után nem sokat kellett várni az első erotikus történetekre. Carracci 16. századi pajzán metszete bár Zeuszt és Hérát ábrázolja, egyértelműen nem a mitológiát helyezi középpontba.

Erotikus metszet

A könyvnyomtatás feltalálása után nem sokat kellett várni az első erotikus történetekre. Carracci 16. századi pajzán metszete bár Zeuszt és Hérát ábrázolja, egyértelműen nem a mitológiát helyezi középpontba.

Dia

Szent Teréz extázisaBernini szobra azt ábrázolja, ahogy egy angyal jelenik meg egy apácának, és átszúrja a testét egy nyílvesszővel, amitől átjárja őt az Isten iránt érzett hatalmas szeretet. Egyes vélemények szerint azonban ez orgazmus megörökítése a szobrász részéről.

Szent Teréz extázisa

Bernini szobra azt ábrázolja, ahogy egy angyal jelenik meg egy apácának, és átszúrja a testét egy nyílvesszővel, amitől átjárja őt az Isten iránt érzett hatalmas szeretet. Egyes vélemények szerint azonban ez orgazmus megörökítése a szobrász részéről.

Dia

 	Vénusz és Cupidó 	A 16. századi festők közül talán Bronzino az, aki a legmesszebb merészkedett az erotikát illetően. Bár festménye tematikailag tartja magát a mitológiai közeghez, lesütött szemű, magukat takargató hölgyek helyett testiségükben fürdőző alakokat fest.

Vénusz és Cupidó

A 16. századi festők közül talán Bronzino az, aki a legmesszebb merészkedett az erotikát illetően. Bár festménye tematikailag tartja magát a mitológiai közeghez, lesütött szemű, magukat takargató hölgyek helyett testiségükben fürdőző alakokat fest.

Dia

Vénusz a tükörrelHa Botticelli megteremtette a szerényen erotikus nő ideálját, Velazquez megfestette a hiú, szexuális öntudatra ébredő nőt. Kettejük Vénusza időben két évszázadra van egymástól. Ezalatt az idő alatt sokat változott az erotika-kép, bár a spanyol festő alkotása még mindig igen merész sokat sejtető, öncélú meztelenségével.

Vénusz a tükörrel

Ha Botticelli megteremtette a szerényen erotikus nő ideálját, Velazquez megfestette a hiú, szexuális öntudatra ébredő nőt. Kettejük Vénusza időben két évszázadra van egymástól. Ezalatt az idő alatt sokat változott az erotika-kép, bár a spanyol festő alkotása még mindig igen merész sokat sejtető, öncélú meztelenségével.

Dia

Reggeli a szabadbanManet képe a 19. század közepén igen nagy felháborodást keltett. Ez volt az egyik első festmény, ahol a nő csak úgy önmagában meztelen, és nincsen semmilyen mondai közeg, ami ezt tompítaná. A modell természetesen prostituált volt, aki fedetlensége mellett még igen kihívóan ki is néz a képből.

Reggeli a szabadban

Manet képe a 19. század közepén igen nagy felháborodást keltett. Ez volt az egyik első festmény, ahol a nő csak úgy önmagában meztelen, és nincsen semmilyen mondai közeg, ami ezt tompítaná. A modell természetesen prostituált volt, aki fedetlensége mellett még igen kihívóan ki is néz a képből.

Dia

Maya botrányaMaya, aki mellesleg szajha volt, többször is modellt állt Goyának. Egyik alkalommal azonban, amikor megfestette meztelenül, a kép akkora felháborodást keltett, hogy a művész végül felöltöztette modelljét, vagyis készített egy másik képet, amin a nő ruhában látható.

Maya botránya

Maya, aki mellesleg szajha volt, többször is modellt állt Goyának. Egyik alkalommal azonban, amikor megfestette meztelenül, a kép akkora felháborodást keltett, hogy a művész végül felöltöztette modelljét, vagyis készített egy másik képet, amin a nő ruhában látható.

Dia

 	Erotikus fotók 	A 19. században a nyílt erotika még mélységesen erkölcstelennek számított, így meztelen emberről kizárólag csak művészi tanulmány céljából lehetett fotót készíteni.

Erotikus fotók

A 19. században a nyílt erotika még mélységesen erkölcstelennek számított, így meztelen emberről kizárólag csak művészi tanulmány céljából lehetett fotót készíteni.

Dia

Mucha és a nőkAhogy Tavasz című képén is látható, Alfonse Mucha a romantikusan erotikus nő képét teremtette meg. Alakjai kacérabbak, mint a felvilágosodás kori festészet szerény hölgyei, mégis az art nouveau stílusa valami éteri idillt von a nők köré.

Mucha és a nők

Ahogy Tavasz című képén is látható, Alfonse Mucha a romantikusan erotikus nő képét teremtette meg. Alakjai kacérabbak, mint a felvilágosodás kori festészet szerény hölgyei, mégis az art nouveau stílusa valami éteri idillt von a nők köré.

Dia

Szajhák a vásznonHenri Toulouse-Lautrec, a posztimpresszionizmus nagy mestere a párizsi bordélyok gyakori vendége volt. A prostituáltak olyan pillanataikat is megosztották vele, amelyeket senki mással, ő pedig a maguk intim, misztikumtól mentes valójukban ábrázolta őket, többnyire inkább rútnak, mint szépnek.

Szajhák a vásznon

Henri Toulouse-Lautrec, a posztimpresszionizmus nagy mestere a párizsi bordélyok gyakori vendége volt. A prostituáltak olyan pillanataikat is megosztották vele, amelyeket senki mással, ő pedig a maguk intim, misztikumtól mentes valójukban ábrázolta őket, többnyire inkább rútnak, mint szépnek.

Dia

Klimt: A csókGustav Klimtnek rengeteg erotikus témájú képe van. A csók azonban mind közül a legfigyelemreméltóbb. A szerelem oltárképének tartják, azonban minden szerénysége ellenére igen erőteljes erotikus töltettel is rendelkezik, hiszen a férfi csókra hajló feje falloszként mered a nő felé.

Klimt: A csók

Gustav Klimtnek rengeteg erotikus témájú képe van. A csók azonban mind közül a legfigyelemreméltóbb. A szerelem oltárképének tartják, azonban minden szerénysége ellenére igen erőteljes erotikus töltettel is rendelkezik, hiszen a férfi csókra hajló feje falloszként mered a nő felé.

Dia

Rodin: A csókRodin alkotása az impresszionista szobrászat egyik legszebb darabja, ihletője a művész akkori szeretője és tanítványa, Camille Claudel. A 19. században már a legtöbb művészeti ágban nyíltan ábrázolták az erotikát. A csók azonban a természetes testiség mellett gyengéd érzelmessége miatt jelentős.

Rodin: A csók

Rodin alkotása az impresszionista szobrászat egyik legszebb darabja, ihletője a művész akkori szeretője és tanítványa, Camille Claudel. A 19. században már a legtöbb művészeti ágban nyíltan ábrázolták az erotikát. A csók azonban a természetes testiség mellett gyengéd érzelmessége miatt jelentős.

Dia

 	Az első csók 	A filmtörténet első csókja nem sokkal a mozgókép megszületése után, 1896-ban már el is csattant. A mindössze pár perces jelenet meglehetősen kapkodósra veszi a Beatrice Byke arcán elcuppant bajuszos csókot, ezzel szemben 1939-ben Vivien Leigh és Clark Gable csókja már legendásan hosszúra nyúlt. 	 

Az első csók

A filmtörténet első csókja nem sokkal a mozgókép megszületése után, 1896-ban már el is csattant. A mindössze pár perces jelenet meglehetősen kapkodósra veszi a Beatrice Byke arcán elcuppant bajuszos csókot, ezzel szemben 1939-ben Vivien Leigh és Clark Gable csókja már legendásan hosszúra nyúlt.
 

Dia

DrakulaDrakula alakja már az egészen korai némafilmektől kezdve különleges erotikával ajándékozza meg a nézőket, hiszen minden vetkőzési tilalom ellenére, a tűhegyes fogak és a hófehér női nyak találkozása felér egy aktussal.

Drakula

Drakula alakja már az egészen korai némafilmektől kezdve különleges erotikával ajándékozza meg a nézőket, hiszen minden vetkőzési tilalom ellenére, a tűhegyes fogak és a hófehér női nyak találkozása felér egy aktussal.

Dia

Gala és a tigrisSalvador Dali képein gyakran feltűnik az erotika. Nagyon szerelmes volt a feleségébe, szinte minden nőben Galát festette meg. A 20. század festői már egészen nyíltan ábrázolták a szexualitást, és a kezdeti szégyenlős romantikába a rútság, a kegyetlenség elemei is belekeveredtek.

Gala és a tigris

Salvador Dali képein gyakran feltűnik az erotika. Nagyon szerelmes volt a feleségébe, szinte minden nőben Galát festette meg. A 20. század festői már egészen nyíltan ábrázolták a szexualitást, és a kezdeti szégyenlős romantikába a rútság, a kegyetlenség elemei is belekeveredtek.

Dia

Karády KatalinA ma emberének bármi előbb eszébe jut Karády Katalinról, mint a pajzán erotika. Pedig a magyar filmtörténet talán legarcpirítóbb jelenete fűződik a hölgy nevéhez, amikor a Halálos tavasz egyik jelenetében látszik vetkőző árnyéka. A korabeli kritika botrányosan erotikusnak ítélte a filmet.

Karády Katalin

A ma emberének bármi előbb eszébe jut Karády Katalinról, mint a pajzán erotika. Pedig a magyar filmtörténet talán legarcpirítóbb jelenete fűződik a hölgy nevéhez, amikor a Halálos tavasz egyik jelenetében látszik vetkőző árnyéka. A korabeli kritika botrányosan erotikusnak ítélte a filmet.

Dia


            	Marilyn Monroe
            	Marilyn Monroe az egyik első szexikon, aki sokkal inkább erotikus kisugárzásának, semmint színészi tehetségének köszönhette karrierjét. Alakja a későbbi évtizedek nőideáljára is nagy hatással volt.
            	 

Marilyn Monroe

Marilyn Monroe az egyik első szexikon, aki sokkal inkább erotikus kisugárzásának, semmint színészi tehetségének köszönhette karrierjét. Alakja a későbbi évtizedek nőideáljára is nagy hatással volt.
 

Dia


            	Az első forró, igazi csók
            	Az első sebes cuppantás után Natalie Wood és Warren Beatty volt, akik a Hayes kódex szigorú erkölcsi szabályzata ellenére az 1961-es Ragyogás a fűben című moziban egy igazi, forró csókot váltottak, nyílt ajkakkal. Merészségük nem kis felháborodást váltott ki, mégis forró csókok egész hullámát indították el.

Az első forró, igazi csók

Az első sebes cuppantás után Natalie Wood és Warren Beatty volt, akik a Hayes kódex szigorú erkölcsi szabályzata ellenére az 1961-es Ragyogás a fűben című moziban egy igazi, forró csókot váltottak, nyílt ajkakkal. Merészségük nem kis felháborodást váltott ki, mégis forró csókok egész hullámát indították el.

Dia

Playboy 1953-ban Hugh Hefner alapította az első erotikus magazint, a Playboyt. A címlapon stílusosan Marilyn Monroe pózolt, a kor egyik legnagyobb szexszimbóluma.

Playboy

1953-ban Hugh Hefner alapította az első erotikus magazint, a Playboyt. A címlapon stílusosan Marilyn Monroe pózolt, a kor egyik legnagyobb szexszimbóluma.

Dia


            	Az utolsó tangó Párizsban
            	Bertolucci filmjének szexábrázolása erőteljesen súrolja a pornográfia határait. A hirtelen teret követelő lázadó kulturális felszabadulás időszakának arcpirító alkotása ez, amelyben Marlon Brando és Maria Schneider alaposan átszabja a pornó és a művészfilm kategóriáit.

Az utolsó tangó Párizsban

Bertolucci filmjének szexábrázolása erőteljesen súrolja a pornográfia határait. A hirtelen teret követelő lázadó kulturális felszabadulás időszakának arcpirító alkotása ez, amelyben Marlon Brando és Maria Schneider alaposan átszabja a pornó és a művészfilm kategóriáit.

Dia


            	Pocakos akt
            	Demi Moore az erotika történetében először vállalta fel azt, aminek nyilvánvalónak kellene lennie: a várandós nő természetes vonzerejét. 1991-ben várandósan és pucéran pózolt a Vanity Fair címlapján, a fotót Annie Leibovitz készítette.

Pocakos akt

Demi Moore az erotika történetében először vállalta fel azt, aminek nyilvánvalónak kellene lennie: a várandós nő természetes vonzerejét. 1991-ben várandósan és pucéran pózolt a Vanity Fair címlapján, a fotót Annie Leibovitz készítette.

Dia


            	Elemi ösztön
            	Sharon Stone férfiak millióit bolondította meg a veszélyesen erotikus Elemi ösztön képkockáin. A határozott, irányító nő első képviselője a vásznon, aki nemcsak szereti a szexet, de azt is tudja, hogyan szerezheti meg.

Elemi ösztön

Sharon Stone férfiak millióit bolondította meg a veszélyesen erotikus Elemi ösztön képkockáin. A határozott, irányító nő első képviselője a vásznon, aki nemcsak szereti a szexet, de azt is tudja, hogyan szerezheti meg.

Ezt is szeretjük
Fotó: