A magyarok 86%-át idegesíti, mégis rengetegen csinálják - Tönkreteheti a meglévő kapcsolatokat a mobilozás
Az új kapcsolatokban segít, de a meglévőkben kárt okozhat a mobiltechnológia a magyarok véleménye szerint.

telefonhasznalat
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az okostelefon és a közösségi oldalak sokak számára megkönnyítik az ismerkedést, a szerelem megtalálását, és a barátokkal való kapcsolattartásban is hasznosnak bizonyulnak. A magyarok nagy része éppen ezért szereti magánál tudni a telefonját társaságban is, ugyanakkor a személyes találkozók alkalmával a mobilozást a többség udvariatlanságnak tartja - többek közt ez derül ki a Samsung Electronics legfrissebb hazai felméréséből. 

A vállalat arra keresett választ, mennyire szorosan kötődnek a magyarok mobileszközeikhez, milyen mértékben befolyásolja társas kapcsolataikat a telefonhasználat.

Zavaró, és káros a kapcsolatokra

Idegesítő, ha a másik a telefonját nyomkodja vacsora közben vagy egy közös program alkalmával? A meglévő kapcsolatokra a párhuzamos mobilozás és az így megosztott figyelem negatív hatással is lehet, és konfliktusokat gerjeszthet. A felmérésből kiderül, hogy a személyes interakciók során a nagy többség nem veszi jó néven, ha partnere a telefonjával foglalatoskodik.

A felnőttek 86, a kamaszok 84%-át zavarja, ha a másik a mobilját nyomkodja személyes beszélgetés közben. Minden harmadik kamasz és minden második felnőtt pedig egyenesen nagyon zavarónak tartja ezt a viselkedést, így mindenképpen érdemes mérlegelni a partner igényeit, és átértékelni az elintéznivalók sürgősségét a közös programok alkalmával.

A beszélgetés vagy a csörgő telefon fontosabb?

Ami a hívások fogadását illeti, a többség minden korosztályban rangsorol, ha telefoncsörgés közben éppen személyes beszélgetést folytat. A felnőttek 73%-a csak akkor veszi fel, ha azt nagyon fontosnak ítéli meg. A kamaszok már megengedőbbek: körükben már csak 58% azok aránya, akik csakis lényeges ügyben válaszolnak a hívásokra. 

Ha társaságban nem is veszik fel a telefonjukat, mivel tartalmazza a személyes ügyeket és akár a titkokat is, a legtöbben szeretik, ha valahol mellettük van. A fiatalokra ez fokozottan jellemző. Baráti társaságban a tinédzserek 68%-a a közvetlen közelben tartja a telefonját, 26% pedig könnyen elérhető helyen. A felnőttek esetében 46% szereti a közvetlen közelében tudni a telefont, és 44% könnyen elérhető helyen. És hogy kerül a telefon az asztalra? A felnőttek 61, a kamaszok 65%-a bizony, kiteszi a készüléket az összejövetelek alkalmával, felnőttek 35%-a felfelé fordított, 26%-a lefelé fordított képernyővel. A kamaszok körében ez az arány 36-29.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az új kapcsolatokban hatalmas segítség

Az eredményekből kiderül, hogy a 14-18 év közötti, hazai fiatalok több mint fele - 51% - gondolja azt, hogy a mobiltechnológia megkönnyíti a szerelem megtalálását. A felnőttek nagy hányada szintén ezen a véleményen van: több mint egyharmaduk - 36% - tartja úgy, hogy a technológiának köszönhetően könnyebbé vált az ismerkedés. 

Ők pedig tapasztalatból beszélnek, hiszen jó részük valószínűleg jártas az offline társkeresés terén is. Mindkét korcsoportban jelentős kisebbség vélekedik úgy, hogy a mobil megnehezíti a dolgukat. 

Magyar üzenetváltási etikett

Ma már számtalan platform kínál lehetőséget az üzenetváltásra anélkül, hogy fel kellene hívni a másikat. A kutatásból kiderül, hogy az azonnali információmegosztásra a felnőttek 54, a kamaszok 63%-a használja a telefonhívást, üzenetet pedig 41, illetve 36% küld - chatprogramok és SMS. 

A válaszüzenetekkel kapcsolatban máshogyan vélekednek a tinédzserek és a felnőttek. Ezen a téren főként a kamaszok érzései adhatnak okot aggodalomra, és jelezhetnek esetenként akár önértékelési problémákat is. Ha nem érkezik azonnal reakció egy üzenetre, a kamaszok több mint fele - 59% - úgy gondolja, a címzettnek nincs kedve válaszolni, míg a felnőtteknek csak 26%-a tulajdonít ilyen okot a válaszhiánynak. A kamaszok, úgy tűnik, jól ismerik saját korosztályukat: joggal sejtenek elutasítást, ha nem kapnak választ, ugyanis 39%-ukkal szintén előfordul, hogy nincs kedvük visszaírni másoknak. A felnőttek háromnegyede időhiány miatt nem válaszol, és csak ötödük azért, mert nincs kedve.

Csak rajtunk múlik

A kutatás is alátámasztja, hogy az okostelefon egy eszköz, melyet használhatnak az emberek jól és rosszul egyaránt. A mobilok számos területen megkönnyítik az életet, egyszerűbbé teszik az ismerkedést, a kapcsolattartást, és akár a szerelem megtalálásban is segíthetnek. Minél többet használjuk azonban a készüléket, annál inkább az életünk tökéletes lenyomatává válik. 

- Az, hogy a mobileszközeink építik vagy rombolják kapcsolatainkat, csak rajtunk, a saját döntéseinken és tudatosságunkon múlik. Számos olyan beállítási lehetőséget kínálnak készülékeink, melyekkel az általunk meghatározott időpontokban kiszűrhető, hogy kik és milyen kommunikációs csatornákon tudnak minket elérni, ha például pihennénk, vagy egy családi, baráti vacsorán vagyunk. Ezek az egyszerű funkciók segíthetnek minket abban, hogy néha ki tudjunk kapcsolni az állandóan pörgő, összekapcsolt világból - tette hozzá a kutatás eredményeihez Samu Zsófia, a Samsung Electronics Magyar Zrt. kommunikációs vezetője.

Egy képpel bármit megtudhatnak rólad

Megdöbbentő fotósorozat hívja fel a figyelmet az internet és az online jelenlét veszélyeire. Egy orosz fotós különös és ijesztő projektjéhez hat héten keresztül járta a metrókat, és kapta le idegenek arcát a fényképezőgépével. Képeken mutatta meg, mennyi mindent megtudott róluk egyetlen fotónak köszönhetően.

Fotók: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük