Mennyire vagy okos és megbízható mások szerint? 3 másodperc alatt döntik el az emberek
A kutatók szerint rengeteg mindent eldöntenek rólad az emberek csupán néhány másodperc alatt. Kiderült, mi alapján ítélik meg a személyiségjegyeket, tulajdonságokat.

kezfogas cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az már köztudott, hogy az első benyomás kialakulásához elég csupán pár másodperc. Számos kutatás azonban azt is bebizonyította, hogy nem csak azt döntik el ennyi idő alatt az emberek a másikról, hogy szimpatikus-e vagy nem. Ennél jóval többre is követeztetnek néhány pillanat alatt.

A szakértők szerint a találkozás első három másodperce rendkívül lényeges, ezalatt ugyanis a partnerek a külsőd, az öltözködésed, az arcvonásaid és a mozdulataid alapján sok következtetést levonnak a személyiségedet illetően. Mutatjuk, mit döntenek el ennyi idő alatt.

A megbízhatóság mérlegelése

A Princeton Egyetem kísérlete során 245 alanynak 100 milliszekundum alatt kellett a kezükbe adott fotókon szereplő színészeket pontozniuk vélt megbízhatóságuk, agresszivitásuk, szerethetőségük, vonzóságuk és kompetenciájuk alapján. A másik, 128 tagú csoportnak azonban korlátlan időt adtak ezek eldöntésére. Kiderült azonban, hogy a két csapat megbízhatóságra vonatkozó értékelése nagymértékben egyezett, így a további vizsgálatok során megállapították, hogy néhány másodperc is elég ahhoz, hogy az emberek magukban eldöntsék, mennyire bízhatnak a másikban. Mindehhez csak a partner arcvonásait, öltözködését vagy apróbb megnyilvánulásait is elég látniuk. Az persze nem biztos, hogy a vélt tulajdonságok egyeznek is a valósakkal.

Társadalmi státusz és anyagi helyzet

Egy holland kutatás pedig arra világított rá, hogy a ruhák alapján pillanatok alatt megtippelik a másik társadalmi státuszát, illetve anyagi helyzetét. Aki felismerhetően márkás darabokat visel, azt magasabb státuszúnak és gazdagabbnak vélik, míg a márkajelzés nélküli, esetleg fast fashion szettek viselőit alacsonyabb helyzetűnek ítélik meg gondolatban. Azonban az is kiderült, hogy mindez nincs befolyással a kedvesség, a vonzalom és a megbízhatóság értékelésére.

Mennyire tartanak okosnak, intelligensnek?

A Loyola Marymouth Egyetem professzora, Nora A. Murphy is végzett egy kutatást, melyből kiderült, hogy a találkozás első pillanataiban azt is elkönyvelik magukban az emberek, hogy mennyire tartják intelligensnek a másikat. A következtetéseket főleg a szemkontaktus tartása és a szóbeli megnyilvánulások befolyásolják. Aki egyenesen, határozottan a másik szemébe nézett találkozáskor, azt okosabbnak vélték, de a kifejező beszéd és a vastag keretes szemüveg is hozzájárulhat ahhoz, hogy már három másodperc alatt intelligensebbnek lássák a partnert.

A cikk az ajánló után folytatódik

Kalandosság és agresszivitásra való hajlam

Egy kis kutatás szerint nem csupán a megjelenés, hanem a testtartás és a járás is befolyásolja a megítélést. A lazábban, könnyedebben sétáló embereket a legtöbben kalandosabbnak, extrovertáltabbnak tartják, míg a feszesen járókat szorongóbbnak, visszahúzódóbbnak. 

Egy kanadai kísérlet pedig arra is rávilágított, hogy az agresszivitásra való hajlamot is sokan képesek igen gyorsan megbecsülni. Ráadásul nem csak a viselkedés, hanem az arcforma alapján: a szélesebb fejformájú férfiakat könnyebben ítélik hirtelen haragúnak, és azokat is, akik gyakran összehúzzák a szemöldöküket, vagy felhúzzák, összeszorítják felső ajkukat.

Introvertált és extrovertált személyiség

A német kutatók tanulmánya szerint azt is megtippelik ennyi idő alatt az emberek, hogy a másik introvertált vagy extrovertált személyiség. Utóbbira akkor következtetnek, ha az illető kedvesen mosolyog, vidám az arckifejezése, míg előbbire akkor, ha komorabb az arcuk, vagy erőltetett a mosolyuk.

Persze, mindez nem azt jelenti, hogy minden benyomás és tipp helyes, de az eredmények azt üzenik, hogy érdemes odafigyelni a találkozás első pillanataira. A fenti információk tudatában ugyanis erősen befolyásolható a rólad kialakult kép is. 

Szimpátiakeltő mozdulatok

Az első benyomás kialakulásában nemcsak az igényesség, hanem a nonverbális kommunikáció apró összetevői is hatalmas jelentőséggel bírnak. A szemkontaktus, a testbeszéd, a mimika és az alapvető illemszabályok betartása is rendkívül lényeges, hiszen tudat alatt kelthetsz velük jó benyomást, de persze csak akkor, ha helyesen alkalmazod őket. Ha a következő dolgokra odafigyelsz, garantáltan elnyered majd a másik szimpátiáját.

Képek: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük