Miért retteg sok férfi az elköteleződéstől? Nem csak a szabadságukat féltik
Több ok is rejtőzik amögött, ha egy férfi nem akar, vagy nem mer elköteleződni egy nő, illetve egy tartós, komoly kapcsolat mellett.

gondolkodo ferfi
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy komoly kapcsolat gondolata sokakat megrémiszt. Számos férfi fél attól, hogy igazán és hosszú távra elköteleződjön egy nő mellett, emiatt pedig akár egy ígéretes, valódi érzelmekkel átszőtt viszonynak is képesek véget vetni.

Az általános magyarázat ilyenkor az, hogy nem akarják elveszíteni a szabadságukat, rettegnek attól, hogy egyetlen partner mellett kell leélniük az életüket. És bár ez valóban sokszor igaz, a jelenség mögött teljesen más okok is rejtőzhetnek.

A visszautasítástól való félelem

Diana Kirschner pszichológus és párkapcsolati szakértő karrierje során hosszú ideig vizsgálta az elköteleződéstől való félelem jelenségét, mára pedig sikerült megállapítania azt, hogy milyen okok váltják ki a legtöbbször. Úgy véli, rengetegszer áll a hátterében az, hogy a férfiak a visszautasítástól tartanak. Azt gondolják, ha komolyra fordul a dolog, a párjuk már biztosra veszi majd a szerelmüket, és hamarosan elveszíti az érdeklődését irántuk, illetve megunja majd őket. El akarják kerülni a csalódást, azt, hogy még mélyebbé váljanak az érzéseik, ezért inkább korán véget vetnek a kapcsolatnak.

Fájdalmas, rossz emlékek

Szintén számtalanszor előfordul az, hogy ha valakinek nehéz, fájdalmas szakítással végződött az előző viszonya, akkor nem akar belebonyolódni egy újba, hogy megelőzze a kellemetlenségeket. A rossz emlékek a férfiakat is sokáig kísértik, és akármilyen jól is alakulnak a dolgok, folyton csak a korábbi problémákat látják maguk előtt, és igyekeznek megelőzni azt, hogy újból át kelljen őket élniük.

Félnek megbízni egy nőben

Diana Kirschner úgy véli, a gyermekkori traumák okozta bizalomvesztés is eredményezhet elköteleződési problémákat. A zsaroló, manipulatív vagy kontrollmániás, esetleg hűtlen anya tettei olyan mély nyomot hagyhatnak bennük, ami végigkíséri az egész életüket, és rányomja a bélyegét az alakulóban lévő párkapcsolatokra. Mivel korábban már sérült a bizalmuk egy nő iránt, igyekeznek sebezhetetlenné tenni, megvédeni magukat az újabb csalódástól, ezért inkább eltaszítják azokat, akikről úgy érzik, túl közel kerültek hozzájuk.

A cikk az ajánló után folytatódik

Éretlenség, felnőni nem akarás

Ha a férfi még túl éretlen, akkor az is előfordulhat, hogy a felelősségektől és a komoly kapcsolattal járó kötelességektől tart, többek között a konfliktusoktól, a teendőktől vagy éppen a gyermekneveléstől. Ebben az esetben is a legtöbbször a gyermekkorban átélt családi problémák terén keresendő az elköteleződéstől való félelem gyökere. Megesik, hogy túlféltették, édesanyja egész életében kiszolgálgatott kisgyerekként bánt vele, mindent megcsinált helyette, de az apa hiánya is okozhat hasonló gondokat.

Unalom és szexmentes kapcsolat

A komoly kapcsolatról vagy a házasságról számos férfinak rögtön az unalom és a szex teljes hiánya ugrik be. Sokan úgy vélik, hosszú távon nem őrizhető meg az izgalom és a szenvedély, ezért félnek a tartós viszonyoktól, hiszen ezt egyáltalán nem akarják. Így amikor felmerülnek az első problémák a párjukkal, vagy egy kissé egyhangúbb időszak következik, inkább a szakítás mellett döntenek.

Az egészséges, boldog kapcsolat kialakításához azonban fontos, hogy a férfi felismerje az elköteleződéstől való félelmét, és rájöjjön annak okaira. Ebben akár partnere vagy egy pszichológus is segítségére lehet, ezután pedig tudatosan kell dolgoznia azon, hogy változtasson a felfogásán, és merjen beleugrani egy komoly kapcsolatba akkor, ha úgy érzi, valóban megérné.

A romantikus retró fotók ma

Peter Nidzgorski This Isn’t Happiness - azaz Ez nem boldogság - nevű blogjában a klasszikus képregényrajzokat gondolja teljesen újra. Szatirikus, ironikus és lehangoló, ám sok esetben ma tényleg valóságosnak számító mondatokat szúr az ábrákba, melyekkel a jelenlegi szokásokat, párkapcsolatokat parodizálja ki. Alkotásainak központi eleme a csalódás témaköre, a hatás pedig nem marad el: őszinte, vicces, mégis provokatív és lehangoló lesz az eredmény.

Ezt is szeretjük