Megéri bevetni a csendtaktikát bértárgyaláskor, a kutatás szerint működik: ha fizetésemelést szeretnél kérni
A bértárgyalások során az emberek általában az érvelésre koncentrálnak, ezek mellett azonban a pár másodperces csend is hatásos lehet.

noi fonok
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Fizetésemelést kérni sosem egyszerű. A legtöbben izgulnak azon, mit szól majd hozzá a felettesük, és sokan nem tudják, hogyan érveljenek, mit is mondjanak, hogy megkapják a hőn áhított összeget.

Az udvariasság, a határozottság, a szemkontaktus és a testbeszéd is fontos ebben a helyzetben, de van még egy apró trükk, ami a kutatás szerint beválik: ez pedig nem más, mint a csendtaktika.

A csend ereje a bértárgyaláson

A Journal of Applied Psychologyban publikált kutatás szerint megéri egy picit elhallgatni, amikor az ember a fizetéséről beszél a főnökével. Jared Curhan, a Massachusetts-i Műszaki Intézet docense és munkatársai a bérekkel kapcsolatos beszélgetéseket vizsgálták, és megállapították, hogy a rövid csend megváltoztathatja a másik gondolkodásmódját, és ennek hatására az illető hajlamosabb lesz tárgyalni. Amikor egy ember egy pici szünetet tart, azzal előremozdíthatja a pozitív kimenetel lehetőségét.

Az első kutatás során egy egyetemről toborzott résztvevőket osztottak két csoportra: az állásra jelentkezőkre és a toborzókra, vagyis HR-esekre. A feladatuk pedig az volt, hogy a juttatásokról tárgyaljanak. Amikor a beszélgetés során 3-9 másodperces szünet következett be, sokkal nagyobb volt az esély a sikerességre, a nagy áttörésekre és felismerésekre. Kiderült, hogy mindegyik fél hajlandó egy pici engedményt adni azokban a részletekben, ami kissé kevésbé érdekli őket.

A cikk az ajánló után folytatódik

A kutatás vezetője elmondta, a legtöbben azt hiszik, a jól tárgyaló emberek mindig tudják, mit akarnak, de ez nem igaz, és néha jobb egy kis szünetet tartani. A csend arra készteti a másikat, hogy átgondolja a helyzetet, és megkeresse a lehetséges megoldásokat. A 3-9 másodperc pedig pont arra elég, hogy hatásos legyen, mégse váljon kínossá a helyzet. Ha valaki úgy érzi, zsákutcába került a tárgyalás során, akkor különösen hasznos lehet ez a rövid csend.

Hogyan alkalmazd?

Egy bértárgyalás során azt érezheted, hogy óriási nyomás van rajtad, és muszáj azonnal válaszolnod, de ez nem így van. Ha problémásnak látod a helyzetet, a válasz előtt nyugodtan tarts egy pár másodperces szünetet, hogy te is elgondolkozhass, és a másikat is elbizonytalanítsd. Ezalatt összegyűjtheted a gondolataidat, átfuthatod a kompromisszumokat, és a beszélgetőpartnert is ugyanerre készteted, valamint arra, hogy engedékenyebb legyen.

Pszichológiai trükkök az állásinterjún

Az állásinterjú sikere a jó önéletrajzon és a megfelelő tudáson kívül még rengeteg apróságon múlik. Nemcsak az fontos, hogy az interjúztató fél kompetensnek találjon a megpályázott helyre, hanem az is, hogy legalább egy kicsit szimpatizáljon veled. Ahhoz, hogy minden szempontból meggyőzd a másikat arról, hogy te vagy a tökéletes jelölt a meghirdetett állásra, érdemes bevetned néhány apró, mégis igen hatásos pszichológiai trükköt. A szakértők szerint ezekkel megduplázhatod az esélyeidet.

Ezt is szeretjük