7 mondat, ami gyakran hangzik el a bizonytalan, önbizalom-hiányos emberektől - Így utasítják el mások ötleteit

A bizonytalan, önbizalom-hiányos emberek sok nehézséget okozhatnak a munkahelyeken a kollégáiknak és a beosztottjaiknak. Szabotálhatják a változást és a fejlődést.

A bizonytalan emberek mondatai
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A bizonytalan emberekre jellemző, hogy csakis stabil, kiszámítható környezetben érzik magukat igazán jól, és mivel félnek a változástól, általában, ha tehetik, el is utasítják azt. Mindezek miatt azonban nem is egyszerű együtt dolgozni velük, és sok nehézséget okozhatnak a munkahelyeken kollégáik, beosztottjaik számára.

Stefen Falk vezetői tanácsadóként munkahelyi pszichológiát is tanult, és több mint harmincéves tapasztalattal rendelkezik. Elárulta a CNBC oldalán, hogy sok csapatot és szervezetet látott már az önbizalom-hiányos emberek miatt megbukni. Az első lépés a károk megelőzése érdekében a bizonytalan emberek felismerése kell, hogy legyen.

A következő mondatokból könnyen rájöhetsz, hogy ilyen személlyel dolgozol együtt. Ezeket a mondatokat használják, ha bármilyen változásról esik szó.

A bizonytalan emberek mondatai

„Nekem nincs időm erre. Más prioritásaim sokkal fontosabbak.”

A bizonytalan emberek gyakran az időhiányra hivatkoznak, de a szakértő szerint az ilyen mondatok mögött valójában nem ez áll, hanem az, hogy nem tudják, hogy kezeljék a szóban forgó dolgot megfelelően, hatékonyan. Ritkán van stratégájuk a feladataik tudatos rangsorolására.

„Már próbáltam ezt/hasonlót, de nem működött.”

Gyakran azt hazudják, hogy valamit már próbáltak, de csakis azért, hogy ne kelljen új dolgokat kipróbálniuk. Általában csak beszélnek az újításokról, de nem próbálják ki őket.

„Ez csak a menedzsment egy újabb módszere a leépítéshez.”

Az erősen bizonytalan emberek, akik nem hiszik el, hogy elismerik és értékelik őket a munkahelyükön, paranoiássá válhatnak. Állandóan attól rettegnek, arra gyanakodnak, hogy valaki - leggyakrabban a vezető pozícióban lévők – meg akarnak szabadulni tőlük.

„Ez egy hülye ötlet. Minden úgy jó, ahogy van.”

Ha egy erősen bizonytalan személy hevesen és elutasítóan reagál egy új dologra, vagy bármiféle kezdeményezésre, az azt jelezheti, hogy rájött: ezután több erőfeszítést kell majd tennie a munkája során, és emiatt fél, fenyegetve érzi magát.

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban a cancel culture, azaz az eltörléskultúra került terítékre. Mikor született meg, és mit jelent a cancel culture kifejezés? Miért veszélyes jelenség? Kik azok a híres személyek, akik érintettek? Honnan tudjuk, hogy valósak-e az ellenük felhozott vádak? Hogyan befolyásolja az eltörléskultúra a stand up comedy műfaját?

Promóció

„Ez mások számára működhet, de nálam nem.”

A bizonytalan emberek nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy mennyire egyediek, és milyen különlegesek a munkájuk körülményei. És ez is kifogásként szolgálhat számukra az újdonságokat illetően.

„Nem gondolkodhatunk inkább valami máson? Én ezt most nagyon nem érzem.”

A hasonló mondatok általában kísérletek arra, hogy megakasszanak egy folyamatot, és elkerüljék a valódi változást, fejlődést. A bizonytalan személy által javasolt alternatív ötletek legtöbbször csak a korábbi, jól megszokott dolgok folytatására irányulnak. 

„Nyilvánvaló, hogy aki ezt az ötletet kitalálta, annak fogalma sincs a munkám összetettségéről.”

Ha valaki azt állítja, hogy amit csinál, az annyira nehéz, hogy más meg sem értheti, az valójában csak azt jelenti, hogy ő sem érti igazán a feladatait. Vagy azért nem akarja, hogy mások belelássanak a teendőibe, mert rejtegetnivalója van.

kollegak
Fotó: fizkes / Getty Images Hungary

Hogyan kell kezelni őket?

A szakértő szerint a bizonytalan munkatársak esetén az együttérzés az, ami a leginkább beválik. Fontos a higgadtság és a pozitív hozzáállás megőrzése, de nem szabad azt mutatnod, hogy sajnálod őket. Ha ugyanis csak vigasztalod őket, az elhiteti velük, hogy mindenben igazuk van. Ne fogadj el kifogásokat, inkább kövesd a következő felfogást:

„A kifogás állítás, az állításról pedig be kell bizonyítani, hogy igaz.”

Tegyél fel kérdéseket, hogy elbizonytalanítsd az érveléseiket, és rávedd őket arra, hogy azonosítsák, mi az igazság, mi a valóság az adott helyzetben. Ez a módszer segíthet nekik belátni, hogy a kifogásaik akadályozhatják őket abban, amit elérhetnének, ha szembenéznének a félelmeikkel.

Olvasd el, honnan ismerheted fel az önbizalom-hiányos vezetőt!

Az önbizalom-hiányos főnök igencsak megkeserítheti dolgozói életét. Ezekből a jelekből ismerheted fel, ha ilyen vezetővel van dolgod.

Innen ismerheted fel, hogy a főnököd önbizalom-hiányos - Ezért mérgező a viselkedése

Az önbizalom-hiányos főnök igencsak megkeserítheti dolgozói életét. Ezekből a jelekből ismerheted fel, ha ilyen vezetővel van dolgod.

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük