Beleszerettem a főnökömbe
Most mi legyen?
Nem vagy könnyű helyzetben, de Féderer Ágnes tanácsai segíthetnek neked.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Talán éppen az életed párját találod meg egy magasabb beosztású kollégádban a munkahelyeden. Ám egy ilyen szerelemnek mindig nagy a kockázata.

Akár beteljesül, akár nem, szinte biztos, hogy az állásodat kell majd beáldoznod érte.

Különös hajtóerők

Nem onnan indulunk most ki, hogy a főnököd iránt bontakozó érzelmeid hátterében netán a karriered építését segítő előnyszerzés reménye áll. Azokkal az esetekkel sem foglalkozunk, amelyekben a kiszemelt fél egyszerűen csak él a felkínált lehetőséggel, ugyanakkor nem tulajdonít különösebb jelentőséget neki. Induljunk most onnan, hogy valódi érzelmek vannak benned, és ezek épp azt a személyt célozzák meg, aki - hozzád képest - a hivatali ranglétra felsőbb fokán áll.

Jól gondolod át, mi lehet az első lépésed. Ha az érzéseid elsöprő erejűek, tulajdonképpen nincs mit tenned. Képtelen leszel titkolni, hiszen elárulnak például a gesztusaid, a pillantásaid. A főnököd biztosan kiszúrja majd, és valahogy reagál rá. Amennyiben azonban nem vagy teljesen biztos abban, mi is történik benned, nem árt végigvenni egyéb lehetőségeket is. Mi van akkor ugyanis, ha az illető csakis projekciós felület, azaz rávetítesz olyan érzéseket, amelyek a lelked legmélyén dolgoznak, viszont valójában nem is neki szólnak.

Családállítás

Ha úgy érzed, nagyon összekuszálódtak a dolgok, és segítség kell, hogy újra egyenesbe jöjj, a családállítás lehet a megoldás. Nézd meg a videót!

Színház az egész világ

"És színész benne minden férfi és nő." William Shakespeare angol drámaíró örökbecsű mondatai olyannyira igazak, hogy sokszor játszunk tudattalanul szerepet a hétköznapjainkban. Nem azzal próbálunk megélni bizonyos érzéseket, akivel valójában dolgunk lenne, sőt, olykor nem is a saját érzéseinket tesztelgetjük, mondjuk a főnökünk "felhasználásával". A családállítás módszere épp az ilyen furcsa összefüggéseket éri tetten, mutatja meg térben kivetítve, és ajánlj persze megoldást is rájuk.

Első hallásra mindez furcsának tűnhet, ám ha valaki mondjuk a szülei kapcsolatát szeretné jobbítani, hogy boldogabbnak láthassa őket, a legelső olyan helyzetben, ami alkalmasnak tűnik erre, lemodellezi például azt a rajongást, ami az anyja lelkében van az apja iránt.

Ha te nem tudod meghódítani őt anya, majd én meghódítok valaki mást a nevedben, hátha sikerül megfejteni, hogyan kell ez jól csinálni. Ugyanígy, aki az apját - férfiak esetében az anyját - keresi a férfiakban - illetve a nőkben -, sokszor a főnöke iránti szeretetben véli felfedezni azokat az érzéseket, amelyek hiányoztak a gyerekkorából.

Ketten a sötét veremben

Amennyiben kizárhatjuk, hogy ilyen tudattalan kötődésről van szó, marad a nagy dilemma. Mennyit ér meg neked, hogy vágyaid tárgya beavatódik a folyamatba? Lehet ugyanis, hogy hasonlóképpen érez, mint te, így egy igazi, megélhető, netán komolyra forduló, azaz téttel bíró párkapcsolat veszi közöttetek kezdetét.

Kalkulálj azonban azzal is, hogy mindkettőtök szakmai pozíciója megrendülhet ebben. Hiába hiszitek majd azt, hogy a főnök továbbra sem kivételezik veled, és reálisan ítéli meg a munkádat, azaz számodra semmiféle előjogokat nem jelent, hogy összejöttetek a magánéletetekben, a történetetek visszatetszést kelthet a kollektíva egy részében. Mindig vannak ellendrukkerek, akik az áskálódásukkal komoly feszültséget kelthetnek közöttetek, és így kikezdhetik a szerelmeteket is.

Nem jó taktika a titkolózás sem, hiszen, ha az érzéseitek valódiak, nem tudjátok kontrollálni minden mozdulatotokat: ha feltűnően kerülitek egymást, az éppoly egyértelmű lelepleződés a többiek szemében, mint amikor gyengéden, bizalmasan néztek egymásra.

Lehet, hogy ez az egyetlen esély?

Sajnos a munkahelyi szerelmek többsége nem ér boldog véget. Olykor pedig éppen azért nem kezdődik el, mert az egyik fél, netán éppen a főnököd, nem hisz abban, hogy megéri vállalni a garantáltan előkerülő buktatókat. Bárhogyan alakuljon is - megélitek a szerelmet, majd vége lesz, vagy eleve visszautasítást kapsz -, szinte biztos, hogy szakmailag a főnököd jön ki jobban a helyzetből. Ne reménykedj abban, sokáig húzhatod majd mellette. Nem fog többé bízni benned, így a legjobb, ami történhet veled, hogy segít neked valahol máshol munkát találni.

Ne feledkezzünk el azért a ritka kivételekről sem. Ha valóban ő lehetne az életre szóló társad, akkor ez a szerelem bármit megér. Teremtsetek tiszta helyzetet, válasszátok egyértelműen ketté a magánéleteteket a munkától, vállaljátok be az esetleges átmeneti szakmai veszteségeket, a többit pedig igenis éljétek meg.

Ezt is szeretjük