Már negyven óvodát újított fel önkéntes alapon, mégsem beszél róla a média: bemutatjuk Barf Attilát
Segíteni nem is nehéz.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az önkéntes festőkből álló csapat három év óta minden hónapban felkeres egy óvodát, bölcsődét vagy iskolát, ahol péntekenként, a napi munkaidő vége után kifestenek egy termet. Teszik mindezt puszta jóindulatból, fizetség nélkül. Barf Attilával, a Nemzeti Festékbolt tulajdonosával beszélgettünk, aki korábban az Ovitündéreknek is segített.

Egy csinos és barátságos angyalföldi kávézóban ülünk, ahol büszkén körbenéz, és mellékesen megemlíti, hogy a falak itt is az ő festékeivel lettek kifestve. Egy festéküzlete van ugyanis a XVII. kerületben, ahol egy nap úgy döntött, tesz valamit a környezetében élőkért. Hogy honnan jött az ötlet? "Isteni sugallat" - neveti el magát.

"Így tudok segíteni"

- Azon gondolkoztam, mit lehetne csinálni a mi szakmánkban, amivel segíthetnénk. Igazából minden szakmában lehetne ilyen területet találni, legyen az akár a burkoló, a festő vagy éppen az ügyvéd. Most pénteken túl leszünk a 44. teremfestésünkön, szóval nem ma kezdtük. A festést társadalmi munkában végzik a hozzánk járó szakemberek, és olyanok is, akiknek ez nem szakmája, de szeretnének segíteni, részese lenni egy ilyen szuper programnak. Nagyon hálás vagyok nekik, nélkülük nem működne a program. Az anyagot pedig a boltomból biztosítjuk.

Ugyan számtalanszor megkapta már az értetlenkedő kérdést, hogy miért végzi szívességből más munkáját, ő mégsem törődik a rosszalló megjegyzésekkel. A legnagyobb természetességgel igyekszik rendbe tenni a környezetét, vagy ahogy ő mondja: adni, csinálni, amíg van mit. Tennivalóból pedig nincs hiány.

Minden hónapban több intézmény is jelzi, hogy szükségük lenne a munkájukra. A kiválasztás közülük nem önkényesen zajlik, az óvodák és iskolák egy versenyre nevezhetnek be, ezekben pedig szavazatokat gyűjthetnek és többletpontokat is szerezhetnek, ha elég aktívak. Amilyen lelkesedéssel Attila beszél, az a sanda gyanúm támad, hogy nem ismeri a fáradtság fogalmát. De megnyugtat: korábban a szavazatokat minden nap éjfélig számolgatta privát üzenetekből, ma viszont már a Be Social jóvoltából egy szuper facebookos alkalmazással megoldható az egész, ráadásul a szervezésben is nélkülözhetetlen segítsége van, Szőke-Csizmadia Regina személyében.

Mi történik a Merzse-mocsárnál?

- Havonta szervezünk egy másik jótékonysági rendezvényt is Festőfutás a gyerekekért címmel, a ferihegyi Merzse-mocsárnál. Van egy kis ládánk, amibe bárki bármilyen összeget beledobhat, a délelőtt folyamán pedig egy játékkal eldöntjük, hogy mire fordítsuk. Nem a pénzt adjuk oda, hanem eszközöket vagy játékokat vásárolunk belőle egy választott intézménynek.

Az, hogy nem pénzt adományoznak, egyfajta íratlan alapszabályként működik náluk. Attila magyarázatként hozzáteszi azt is, hogy régebben többször csalódott a támogatott alapítványokban, amikor azokról kiderült, hogy a pénzt nem arra költik el, amire az adományozók szánnák.

- A festők lelkesen fogadják a lehetőséget, többen is vannak, akik minden alkalommal szabaddá teszik magukat, de számomra addig ismeretlenek is csatlakoztak már hozzánk. Pénteken négy órakor kezdünk, és ahogy tudnak, beszállnak a munkába. Bár kapunk vidékről is kéréseket, az időpont miatt nagyon nehezen lenne ez számunkra megvalósítható. És az elsődleges célunk is az, hogy a környezetünkben tegyünk meg minden tőlünk telhetőt.

Egy kis habozás után azért eszébe jut, hogy amit mondott, valójában így mégsem teljesen felel meg a valóságnak, hiszen most egy hatvani iskolát játékon kívül azért terveznek kifesteni, de ezt most másfajta kezdeményezésnek tervezik. Ide ugyanis nemcsak festőket várnak, bárki becsatlakozhat a munkába, akiknek eddig segítettek, vagy akikkel eddig bármilyen úton-módon megismerkedtek.

Ha ez még mindig nem lenne elég az önzetlen cselekedetekből, idén negyedik éve szerveznek egy jótékonysági Mikulás-ünnepséget is, melyre anyaotthonok, családgondozók közreműködésével hívják meg a rászoruló családokat.

- Tavaly már háromszáz fő körül volt a gyerekek száma, akiket vendégül láttunk, családjukkal együtt. Szokás szerint én vagyok a Mikulás, azért növesztem így a szakállamat - neveti el magát.

- Egyébként gyerekműsorokkal, fellépőkkel, kézműveskedéssel, ajándékozással telik ilyenkor a nap, és van ingyenes büfé is, ami támogatók által jöhet létre: ebben nagy segítségünkre vannak a szülők, a cégek, ismerősök, magánszemélyek, amiért nem tudok elég hálás lenni. A tavalyi rendezvényről kiemelném a Margaret Island zenekart, akiknek írtam egy levelet, amire rögtön válaszoltak, és teljesen ingyen jöttek el hozzánk. Példaértékű a hozzáállásuk, kívánom, hogy maradjanak ilyenek.

Az ünnepek azonban - ugyanúgy, ahogy a teremfestő akciók - rengeteg energiát igényelnek. De egyelőre úgy tűnik, lelkesedés megvan, a csapatmunka pedig plusz motivációval látja el a dolgozókat. Az említett Festőfutáshoz hasonló Mikulásfutás keretében például pedagógusok, gyermekek és szülők együtt gyűjtenek az ünnepségre.

Emellett pedig minden részfeladatot összefogásban szerveznek meg, nem titkolt céljuk ugyanis, hogy eközben jó csapatok kovácsolódjanak össze, amelynek tagjaként bárki megérezheti, milyen jó is adni. Már egy partner is csatlakozott megmozdulásaikhoz, a Táblácska Hungary, akik minden festésüket követően egy kézzel festett ajándék táblával kedveskednek az intézmények számára.

- A teremfestések során pedig minden alkalommal észrevehető, hogy az intézményekben a munka milyen erős csapatokat tud összehozni. Van, ahova már többedszerre megyünk vissza, sőt, olyan is, ahol már az összes termet kifestettük. Közben pedig kiderül, hogy azok, akik előtte nem is nagyon beszélgettek, most összejárnak, vagy együtt mennek hosszú hétvégékre. Ez számunkra az igazi öröm.

Barf Attila és önzetlen csapata tehát lelkesen küzd a céljaiért környezetük szebbé tételével. Kezdeményezésük példaértékű, és remekül szemlélteti azt is, hogy a változásnak először az emberekben legbelül kell elkezdődnie, a felelősség folyamatos elodázása helyett pedig végre meg kell tanulnunk tenni egymásért, együtt.

Így szépült meg a Kuckó Óvoda

A Kuckó Óvoda utolsó teremfestéséről készült képeket nézheted meg az alábbi galériában.

nagykep?cikkid=165004&kep=_dsc4360.jpg

A képeket készítette: Jaksa Vivien.

Ezt is szeretjük