Barátnői őszinteség, irigység vagy provokáció?
Így kezeld a burkolt sértéseket!
A barátnőd céltáblának használ? Járj utána, mi állhat a háttérben!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Mint minden kapcsolatban, a barátságban is adódhatnak konfliktusteli helyzetek vagy időszakok. Ha úgy érzed, a barátnőd gonosz módon csipkelődik, és piszkálódása kezd állandóvá válni, ez azt mutatja, hogy valami nincs rendben a kapcsolatotokban. Előfordulhat, hogy valami miatt megsértődött, de lehet, hogy tőled független okok állnak a háttérben, és az is lehet, hogy csupán őszinte.

Ilyenkor semmiképp sem az a megoldás, ha visszavágsz, hanem az, ha rákérdezel, vajon miért történik ez. Ez minden konfliktushelyzetben fontos, de különösen azoknál az embereknél, akik közel állnak a szívedhez.

Ugyanakkor időnként az is előfordulhat, hogy barátnőd a bántó megjegyzést egyáltalán nem annak szánja. Amit provokációnak tartasz, az gyakran csak egy meggondolatlan kijelentés. Véletlenül kicsúszik a barátnőd száján valami, ami bánt téged.

Nem mondta rossz szándékkal, de te úgy értetted. A bántó megjegyzések nem elhanyagolható százaléka valójában csak figyelmetlen fecsegés. Például: - Szia, hogy vagy? Már rég nem találkoztunk. Á, új frizurád van, igaz? Jól néz ki, de én nem mennék ki ezzel az utcára. De te sokkal bátrabb vagy, mint én.

Ilyenkor, ha tudni akarod, hogy értette, az egyetlen célravezető módszer, ha megkérdezed.

Érzéketlenség

Azokon kívül, akik csak meggondolatlanul fecsegnek, sokan vannak olyanok is, akik érzéketlenségükkel hajlamosak belegázolni mások érzéseibe. Ezt nem szándékosan teszik, csak nagyon spontán nyilvánítanak véleményt: - Fogyókúrázol? De hát miért? Ilyen alakkal? Minden a helyén van! Hát, igen, a combod kicsit duci, de a férfiak azt szeretik, ha van mit fogni egy nőn!

Az ilyen gyermeki őszinteség bántó is lehet. Lehet, hogy jóindulatúnak szánta a megjegyzést, de aki már jó ideje küzd a vastag combjai ellen, az nagyon a szívére veheti. Ha a barátnőd érzéketlenebb nálad, előfordulhat, hogy nem tudja teljesen felmérni, hol van a te érzékeny pontod. Ezért ne vedd a szívedre az ilyen megjegyzéseket!

Burkolt kérés

Egy harmadik esetben a gúnyos megjegyzés mögött egy rosszul sikerült kérést is láthatsz, igaz, a stílusa nem a legmegfelelőbb. Például ha úgy tűnik neki, hogy nem figyelsz rá eléggé, vagy számára túl flegmán válaszoltál egy problémájára, lehet, hogy támadással válaszol. Ahelyett, hogy azt mondaná - Szeretném, ha jobban figyelnél rám, ironikusan megjegyzi  - Hát ez nagyszerű, örülök, hogy ilyen figyelmes vagy; Vagy - Köszönöm, ezt vártam egy igazi baráttól. Ilyenkor általában a feszültségét vezeti le rajtad, és lehet, hogy valóban nehéz élethelyzetben van. Jobb, ha rákérdezel, hogy mi az, ami valójában bántja.

Tisztázd magadban a helyzetet!

Ha bármilyen félreérthető vagy épp félreérthetetlen megjegyzéssel találkozol a barátnőd részéről, a legcélravezetőbb, ha leülsz tisztázni a helyzetet. Az ilyen nyílt megbeszélésekhez azonban néha bátorság kell, hogy szembenézz azzal, ami eddig rejtve volt. A folytatódó szurkálódások viszont arra utalnak, hogy a feszült légkör robbanással fenyeget. Mielőtt leültök tisztázni az ügyet, jó, ha arra is figyelsz, mi zajlik benned. Amikor növekszik a rossz hangulatod, előfordulhat, hogy túlságosan a barátnődre koncentrálsz, önmagadat szem elől veszítve. Ezért először azt tisztázd, hogy mi bánt téged! Mi dühített fel? Mi zavar?

Megfelelő időpont és helyszín

Ameddig bármelyikőtök is ideges, netán haragszik a másikra, addig nem fog sikerülni a tisztázás. Tehát először nyugodjatok le, és azután beszéljetek! De ne várj túl sokáig se! A megbeszéléshez válassz megfelelő helyet és időpontot. Az ilyen kényes beszélgetéseket nem lehet az ajtóban állva vagy a folyosón elintézni. Nézőközönségre pedig egyáltalán nincsen szükség, ezért négyszemközt beszéljetek.

Maradj konkrét!

Amikor elmondod neki, hogy zavar a viselkedése, maradj olyan konkrét, amennyire csak lehet! Az általánosítások támadásként hatnak, ezért kerüld az olyan szavakat, mint a mindig, folyton, soha. Például: - Állandóan gúnyolódsz velem. Vagy: - Soha nem hallgatsz végig.
Légy annyira precíz, amennyire csak lehet! Pontosan mondd el a barátnődnek, mi az, amivel megsértett!

Mi segíthet még?

Ha hajlamos vagy ismételni a hasonló helyzeteket, nehezen vállalod a konfliktusokat, vagy épp nehezen lépsz ki egy-egy konfliktusteli kapcsolatból, lehet, hogy rejtett családi mintákat hordozol, melyek akadályoznak a továbblépésben. Videónkból kiderül, hogyan működik mindez.

Ne harcolj!

Akkor is maradj nyugodt és tárgyilagos, ha barátnőd türelmetlenül, idegesen és elutasítóan reagál. A tisztázó beszélgetéshez nincs szükség fegyverekre. Te is valld be, ha hibát követtél el! Ez nem bírósági tárgyalás. Kerüld el a vádaskodást és az ítélkezést! A legnagyobb időpocsékolás az, ha arról vitatkozol, ki a hibás. Ez sehová nem vezet.

Együtt a bánat és a feldolgozás útján a februári Femina Klubban!

Szily Nóra vendége ezúttal Singer Magdolna gyásztanácsadó lesz, akivel azokra a nehéz kérdésekre keresik a válaszokat, melyek a gyászolót és a távozót egyaránt segítik abban, hogy békére leljenek. Hogyan birkózhat meg az itt maradó a hiányérzettel, a bűntudattal és a fájdalommal? Fel lehet-e készülni szeretteink halálára? Meddig tart a gyász? Többek között ezekre is választ kapunk majd.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, kattints ide a vásárlásért!

Időpont: 2022. február 21. 18 óra
Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Ne feledd, tőled is függ, miként alakul a helyzet a jövőre nézve! Ha fontos a barátnőddel való kapcsolatod, akkor változtasd meg a beszélgetés síkját, és ez meghozza az eredményt. Ha neki is fontos a barátságotok, a barátnőd  is várhatóan észbe kap.

Ezt is szeretjük