9 méter magasról dobják le a kisbabákat egy kifeszített lepedőre Indiában: jószerencsét remélnek a hagyománytól

A babákat legtöbbször már két hónapos koruk előtt kiteszik a többméteres zuhanásnak.

india baba
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egyes családok Indiában, mind a hindu, mind az iszlám vallás követői közül, zokszó nélkül ledobják babáikat a jószerencse reményében akár 9, sőt 15 méter magasról is.

A Mahárástra és Karnátaka államokban régóta népszerű rituálé csaknem hétszáz éves, és olyan időszakra nyúlik vissza, amikor még igen magas volt a csecsemőhalandóság, és az orvostudomány sem tartott olyan szinten, hogy a családoknak segíteni tudtak volna.

Babadobás a szentélyekről

A legenda, mely alapján űzik a szokatlan hagyományt, arról szól, hogy egy szent egy nap azt tanácsolta egy szegény családnak, akik újszülött gyermekük megmentése érdekében fordultak felé, hogy építsenek egy szentélyt, és a gyengélkedő csecsemőt dobják le a tetejéről, hogy ezzel megmutassák a mindenhatóba vetett bizalmukat. Amikor véghez vitték a szent javaslatát, csodával határos módon egy függőágyszerű lepedő jelent meg a gyermek alatt, aki így túlélte a többméteres zuhanást.

Ettől kezdve a csecsemők születésénél egyes családoknál hagyománnyá vált a babáik ledobása az adott régióhoz tartozó szentélyek tetejéről, hogy azzal hosszú életet, és jószerencsét biztosítsanak gyermekeiknek.

Páréves videók a neten

2009-ben felkerült egy videó erről a babadobási szokásról, ami felkeltette a Nemzeti Gyermekvédelmi Bizottság érdeklődését. Kivizsgálták az esetet, és elrendelték a gyakorlat azonnali betiltását. Már az új indiai gyermekjogi törvények alapján is törvénybe ütköző a több száz éves hagyománynak az őrzése. 

India nagyobb városaiban be is tartják a szabályt, de a kisebb, kevésbé ellenőrzött és frekventált településeken, mint Nágrala vagy Szolápur, még a későbbiekben is dokumentáltak eseteket.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szókimondó beszélgetések Szily Nórával és vendégeivel.

Új videósorozatunkban Szily Nóra és beszélgetőpartnerei döntik le a tabukat. A 'Szókimondó' őszintén és egyenesen dolgoz fel olyan fontos témákat, amikről sokszor nem beszélünk nyíltan. Tabuk helyett mi a szókimondó beszélgetésekben hiszünk. Sorozatunkban kendőzetlen őszinteséggel beszél Pásztor Anna a szerelem múlandóságáról, Mérő Vera a bántalmazásról, Oroszlán Szonja pedig a fordulatos karrierváltásáról vall, de más fontos témákat is körbejárunk. Tanács Eszter a gyermektelen nők helyzetéről, Bajzáth Sándor a veszedelmes függőségekről, Singer Magdolna a gyászfeldolgozásról, míg Dr. Beke Dóra az elcsúszott szépségtrendekről beszél. 

Tartsatok velünk! 

Promóció

2012-ben, Nágralában a Digambareshwara templomának 9 méter magas szentélyéről ejtettek le gyerekeket. 2016-ban pedig az egyik leghíresebb kegyhelynél űzték a különös szokást, a Baba Umer Dargahnál, ahol 15 méter magas szentély van.

- A gyakorlat egész évben zajlik, és ahogy megszületnek a csecsemők a faluban, két hónapon belül ledobják őket a szentély tetejéről, ha esik, ha fúj - mondta Javed Fardin Akhtar, egy szemtanúja a 2016-os rituálénak.

A gyerek leejtését nem a szülők hatják végre, hanem a szentély tapasztalt hívei végzik. Mielőtt ledobnák a gyerekeket, megrázzák, és egyfajta imát mondanak el értük. Alájuk kifeszítenek egy hosszú, több méteres lepedőt vagy valamilyen ruganyos pokrócot, aminek minden oldalát tartja valaki. Ide esnek a pici babák vagy kisgyerekek, akiket, amint lepattannak az anyagról, azonnal visszahelyezik, eljuttatják az aggódó szülők karjába.

Már öt év telt el azóta, hogy a legutolsó esetről kamerás felvétel készült volna, nem tudni, mennyi rögzítetlen eset történik napjainkban, ahogy az sem teljesen tisztázott, milyen hatással van ez a fejlődő gyermekek szervezetére.

Prostitúcióra kényszerítik a kislányokat, ezért adják „Isten szolgájának” őket

Devadasinak lenni régen még megtiszteltetést jelentett, ma már megalázást és kiszolgáltatottságot. A fiatal lányokat Isten nevében kényszerítik prostitúcióra India egyes részein.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük