14 dolog, ami tilos egy esküvőn vendégként - Hatalmas illetlenségnek számítanak

Ha vendégként mész esküvőre, ezeket a viselkedési hibákat ne kövesd el.

eskuvo cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az esküvőkön a vendégeknek is számos dologra oda kell figyelni, nem csak a szervezőknek és az ifjú párnak. Az alapvető illemszabályokat, viselkedési elvárásokat mindenkinek be kell tartania, ha nem akar illetlennek tűnni, és nem akarja magára haragítani a szerelmeseket vagy a többi meghívottat.

Sokan nem is tudják, mennyi apróságra kell ügyelni, pedig az etikett betartása igenis fontos. Egyrészt azért, hogy senki ne tegye tönkre a jegyesek nagy napját, másrészt pedig azért, hogy mások se legyenek rossz véleménnyel az emberről. Nem beszélve arról, hogy ezek ismeretének hiánya sok kellemetlen szituációt szülhet.

Amit tilos egy esküvőn vendégként

Összegyűjtöttük, és listába szedtük a legfontosabb, tiltólistás dolgokat, amik hatalmas illetlenségnek számítanak. A következők szigorúan tilosak, ha vendégként mész esküvőre, és mindenkiben jó benyomást szeretnél kelteni.

Megfeledkezni a visszajelzésről: ha a meghívón a pár azt kéri, jelezz vissza arról, hogy részt veszel-e a nagy napjukon, és arról is, hogy kivel, akkor erről nem szabad elfeledkezni. Ha azt is kérdezi, milyen ételallergiáid vannak, milyen ételeket választanál a menüből, azt szintén kötelező megadni.

Plusz főt vinni hívatlanul: ha a meghívóban nem szerepel, hogy vihetnél plusz egy főt, akkor nem illik rákérdezni, magaddal hívni valakit pedig egyenesen tilos. És ha engedélyeztek plusz főt, de te nemmel jeleztél vissza, akkor az utolsó pillanatban sem gondolhatod meg magad, hiszen a pár mindent a már meglévő létszámra kalkulált.

Késni: hatalmas illetlenség késni egy esküvőről, és borzasztóan kellemetlen, ha a szertartás kezdete után sétálsz be, megzavarva a ceremóniát. Mindig legalább tíz-tizenöt perccel korábban érkezz.

Figyelmen kívül hagyni az öltözködési etikettet: ha a pár jelzett dress code-ot, akkor azt kötelező betartani, de ha nem, az alapvető ruhaszabályokra akkor is oda kell figyelni. Nem szabad fehér, piros, fekete vagy túl rövid, túl kihívó ruhát választani, és a farmeros összeállítások sem illendőek.

A cikk az ajánló után folytatódik

Jól szeretsz? - Út a kötődési sebek gyógyítása felé

A Femina Klub áprilisi vendége Dr. Lukács Liza krízistanácsadó szakpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között  arról beszélget, hogy képesek vagyunk meghaladni a már korábbról hozott rossz hiedelmeinket, és kiépíteni egy biztonságos kötődési mintát?  Illetve vajon az, aki sérül a kapcsolataiban, csak a kapcsolatain keresztül képes meggyógyulni?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. április 24. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Nem azt adni nászajándékba, amit kértek: manapság a legtöbb pár vagy pénzbeli hozzájárulást kér nászajándékba, vagy pedig ajándéklistát írnak, amiről a vendégek választhatnak. Ilyen esetekben nem illik más meglepetéssel beállítani, hanem teljesíteni kell a kérésüket.

Elfoglalni az első sorokat: az első sorok általában a szűk családi körnek vannak fenntartva, ezért ha nem tartozol bele, a hátsóbb székek között érdemes helyet keresned.

Telefonnal zavarni a szertartást: a telefonokat kötelező lenémítani a ceremónia során, és nem illik nyomkodni sem őket.

Felborítani az ültetési rendet: a pár vagy az esküvőszervező sok időt töltött azzal, hogy összerakja az ültetési rendet, és nem véletlenszerűen kapták a meghívottak a helyüket, ezért akárhol is van a nevedet tartalmazó kártya, oda illik ülnöd, nem pedig átvariálni az egész rendszert.

Túl sokat fotózni: rendkívül zavaró lehet a pár, valamint a profi fotósok és videósok számára is, ha a vendégek állandóan belenyúlnak a képekbe, hogy saját felvételeket készítsenek a mobiljukkal. Néhány fotó rendben van, de ezeket is inkább a lagzin lődd, ne pedig a szertartáson.

Rosszul sikerült fotókat posztolni: ha a pár azt kéri a vendégektől, hogy egyáltalán ne posztoljanak az esküvőről, akkor ezt is kötelező betartani, de ha nincs külön ilyen kívánság, akkor sem illik előnytelen, rosszul sikerült fotókat kiposztolni életük egyik legboldogabb napjáról.

Beszédet mondani úgy, hogy nem kértek fel: köszöntőt, beszédet a legjobb, ha csak az mond, akit fel is kért rá korábban a pár. A rögtönzött, vicceskedő, esetleg alkoholos behatás alatt tartott köszöntők sokszor nagyon kínosak a szerelmesek számára.

Játékokat kezdeményezni: a vőfély vagy a ceremóniamester programját nem illik megzavarni, és nem biztos, hogy jó ötlet olyan játékötletekkel bombázni a párt a lagzi alatt, amikhez talán semmi kedvük sincs.

Zenéket kérni, ha nem lehet: ha csak nem mondta a pár, a zenekar vagy a DJ, hogy lehet zenéket kérni, akkor tilos a vendégeknek a saját kedvenc számaikat követelni. Ez a pár nagy napja, az általuk kedvelt számoknak kell szólnia, a meghívottaknak pedig el kell fogadni, ha ezek nem egyeznek az ő zenei ízlésükkel.

Köszönés nélkül távozni: a vendégeknek hazaindulás előtt illik megkeresni a párt, és legalább röviden elköszönni tőlük.

Esküvőietikett-kvíz

Kvízünkben tesztelheted, te mennyire vagy képben az esküvői etikettszabályokkal. Tudod például, mit illik felvenni egy lagzira, vagy hogyan illik viselkedni a ceremónián és a vacsorán? Válaszolj a kérdésekre, és kiderül!

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük