Így kezeld az állandóan panaszkodó embert, hogy ne szívja le az energiáidat - A terapeuta leghasznosabb tanácsa

Az állandóan panaszkodó emberek negatív hatással vannak környezetükre. Így akadályozd meg, hogy lemerítse az energiáidat.

beszelgetes cover
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Valószínűleg mindenkinek van olyan ember a környezetében, aki szinte nem tud másról beszélni, csakis a problémáiról, mindenben a negatívat látja, és állandóan másokat traktál a gondjaival. Bár időnként fontos kiadni magunkból a sérelmeket, a krónikus panaszkodók viselkedése azonban rendkívül kimerítő a környezete számára.

Az ilyen személyiségek leszívják mások energiáit, lehúzzák a hangulatukat, és elveszik az idejüket, így nagyon káros hatással vannak családtagjaikra, barátaikra, munkatársaikra egyaránt. Nedra Glover Tawwab terapeuta a Mindbodygreen oldalán árult el egy egyszerű módszert, amit érdemes bevetni ellenük.

Így kezeld az állandóan panaszkodót

Azt tudni kell, hogy sokszor nincsenek tudatában viselkedésüknek, és nem szándékosan teszik mindezt. Ők általában azt hiszik, hogy egyszerűen csak beszélgetnek, gyakran fel sem tűnik nekik, hogy már a sokadik panaszukkal bombázzák a másikat. A legtöbben meghallgatják, és igyekeznek sajnálni őket, vagy tanácsot adni nekik, ám ez nem oldja meg a problémákat. És az sem túl jó megoldás, ha szembesítik őket a viselkedésükkel, mert ez kevés alkalommal hoz igazi változást, és nehézségbe akadnak a panaszok kiszűrésekor.

A szakértő azt javasolja inkább, hogy minden beszélgetést úgy kezdj velük, ahogyan te szeretnéd. Olyan témákkal indíts, amit meg akarsz vitatni, és kerüld azokat, amikhez általában negatívan állnak. Akár fejben egy listát is készíthetsz ezekről, hogy elkerüld a kellemetlen helyzeteket. És a legjobb, ha pozitív felütéssel indítod a beszélgetést, és ilyen irányba is próbálod továbbvinni vagy visszaterelni. Hozzátette, vannak olyan dolgok, amikről alapvetően tilos a hasonló személyiségekkel beszélni, ezek közé tartozik például a politika, de az egyéb kényes, megosztó, sokakban ellenérzést keltő témákat is érdemes kerülni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szenvedélyeink fogságában - Az addikció és a kontrollvesztés pszichológiája

A Femina Klub júniusi vendége Dr. Zacher Gábor toxikológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között a kultúránkban hangsúlyosan jelen lévő függőségek kérdéseiről beszélget.

Zacher Gábor szerint, ha saját magunk elé tükröt tartunk, akkor 4-5 függőséget mindenki fel tudna sorolni. Igaz ez?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. június 5. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Mindezeken kívül pedig a határok felállítása is fontos. Nem arra kell törekedni, hogy megváltoztasd az illetőt, hanem megszabni a határokat, és átgondolni, hogy hallgatsz majd a másikra. De végső esetben az is jó taktika, ha minimálisra csökkented vele a kommunikációt.

A szakértő szerint tehát fontos, hogy elfogadd: nem tudsz változtatni az állandóan panaszkodók viselkedésén. Azt azonban meg tudod változtatni, hogy te hogyan reagálsz rá. Igyekezz mindig pozitív felütést adni, pozitív dolgok irányába terelni a beszélgetést, és ne engedd, hogy túlságosan belemélyüljetek a sérelmei, problémái tárgyalásába. Így kerülheted el azt, hogy teljesen leszívja az energiáidat, és elrontsa a hangulatodat.

Így építsd le az állandóan kötözködőket

Limpár Imre tréner, tanácsadó szakpszichológus Az energiavámpírok, az örömgyilkosok és az empaták című előadásában az energiaelszívó emberek megannyi tulajdonságát ismertette. Ám ezenkívül megemlített olyan módszereket, konkrét mondatokat is, amikkel úgy lehet a kötözködőket leállítani, hogy azok nem értik majd, mi is történik.

Ezt is szeretjük