A trükk, amivel észrevétlenül kérhet segítséget egy áldozat a reptéren: rejtett módon üzen a dolgozóknak
A technikát alkalmazva az áldozatnak lehetősége adódik jelezni a reptéri dolgozóknak, hogy bajban van, és nem saját akaratából utazik.

repter ellenorzes
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A világban a statisztikák szerint körülbelül 40,3 millióra tehető az emberkereskedelmi esetek száma, amelyek áldozatai legtöbbször a nők és a gyermekek.

Az elrabolt személyeknek borzasztóan nehéz kiszabadulniuk fogva tartóik karmai közül, hiszen szinte állandóan figyelik őket, sosincsenek egyedül - főleg akkor nem, amikor éppen külföldre kényszerítik őket. Egy szervezet egy hasznos trükkel próbál segíteni azoknak, akik hasonló, szörnyű helyzetbe kerültek: közzétettek egy technikát, mellyel felhívhatják a reptéren dolgozók figyelmét arra, hogy nem önszántukból utaznak.

Így kérhetnek segítséget az áldozatok

A bántalmazás és a kényszerházasságok áldozatait segítő Karma Nirvana tanácsát egy internetező posztolta a Twitterre. Egy olyan trükköt ajánlottak, mely véleményük szerint minden olyan esetben működhet, amikor valakit elrablói külföldre szeretnének utaztatni. Azt javasolják az áldozatoknak, hogy rejtsenek egy fém kiskanalat az alsóneműjükbe, ha bármikor is adódik rá alkalmuk. Ezt ugyanis a kapuk során a fémdetektorok kiszúrják, jeleznek miatta, a dolgozók pedig átkutatják az illetőt, így lehetősége adódhat arra, hogy segítséget kérjen.

Anup Magnota, a szervezet műveleti vezetője elárulta a Bored Pandának, hogy az ötletet egy telefonszolgálatos munkatársuk találta ki, amikor az áldozat, akivel beszélt, aggódott, hogy külföldre csempészik, és házasságra kényszerítik majd. Ekkor javasolta neki, hogy tegyen egy evőeszközt a fehérneműjébe, és ha emiatt beszélgetésbe elegyedik a reptéri alkalmazottakkal, árulja el nekik, hogy valójában nem akarja elhagyni az országot. Hozzátette, azért is olyan hasznos ez a megoldás, mert az utolsó pillanatban is alkalmazható, és veszélyhelyzet esetén az ember gyorsan el is távolíthatja a kanalat.

A cikk az ajánló után folytatódik

A rejtett tárgy üzenetét egyébként már rengeteg reptéri biztonsági alkalmazott ismeri. Egy szintén a reptéren dolgozó Twitter-felhasználó például elmesélte, egyszer a zsebében felejtett egy evőeszközt, és ebédszünet után vissza akart menni a munkahelyére, de a kapuknál bejelzett a detektor, ezért félrehúzták őt, és diszkréten megkérdezték, hogy minden rendben van-e vele.

A szervezet reméli, hogy ötletük sokaknak segíthet, és még szélesebb körben ismertté válik, és a kommentelők is hasznosnak tartják. Néhányan azonban megjegyezték, hogy egy áldozatnak nem egyszerű elrejtenie egy kanalat, és többen azt is említették, hogy minél többen tisztában vannak ezzel a trükkel, annál nagyobb az esély arra, hogy az emberrablók, az embercsempészek és a bántalmazók tudomására jut. De az ötlet már akkor is hasznos, ha legalább néhány bajbajutottnak segíthet.

A bántalmazás, erőszak áldozatai, illetve ismerőseik ide kattintva, vagy az országosan 0-24 óráig ingyenesen hívható, 36-80-20-55-20-as telefonszámon kérhetnek segítséget.

Mit tehet az, aki bántalmazójával van összezárva?

Bár sokaknak valóban az otthonuk a legbiztonságosabb hely a világon, jó néhányan vannak sajnos azok is, akik számára ez a legveszélyesebb. A családon belüli erőszak áldozatai ugyanis bántalmazójukkal vannak összezárva, az elszigeteltség pedig csak súlyosbítja a helyzetet. Balogh Zsófiát, a NANE Egyesület ügyvezetőjét kérdeztük arról, hogyan hat a jelenlegi helyzet a bántalmazó kapcsolatokra, és arról, hogy mit tehetnek, hová, kihez fordulhatnak most az áldozatok.

Ezt is szeretjük