- Utánad akarok halni!
Aki nem gyászol, a sorsát provokálja?
A fájdalom olykor olyan mértékű lehet, hogy a gyászoló fél tudattalanul is követni akarja azt, akit gyászol.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Betegség, baleset, pszichés zavarok, drogfogyasztás, alkoholizmus, öngyilkosság - eszközök és utak a sors beteljesítésére. Nem tudatos választások, netán észre sem veszed, hogy a lelkedben egy családtagodat követed a halálba.

Aki nem gyászol, a sorsát provokálja?

Panna felkötött kézzel jött el a családállítói csoportunkba.
- Motoroztam a hétvégén, és kiment a vállam, mesélt mosolyogva a sérüléséről, ami szinte már mindennapos esemény volt az életében. A 25 éves lány hegyet mászik, lovagol, imád gyorsan vezetni meg síelni, egyszóval számos olyan tevékenységet űz, melyben a testi épségét, de még az életét is kockára teheti.
Nem volt ez mindig így, hiszen három évvel korábban még egészen hétköznapi életet élt, dolgozott, tanult, és a jövőt tervezgette a szerelmével, Csabával. Szinte egyetlen másodperc alatt változott meg minden. A fiú autóbaleset áldozata lett, amit Panna képtelen volt elfogadni. Folyton jelen időben beszélt róla, nem vette tudomásul a halálát. Nem gyászolt, nem lépett tovább, így próbálta életben tartani Csabát magának, hogy a fájdalmát elviselje.

Ha te nem maradhattál, megyek utánad

Panna szülei eleinte nagyon örültek, amikor a lány hosszú hónapok eltelte után végre kimozdult otthonról.

Aztán persze egyre növekvő aggodalommal figyelték, hogy valami mindig történik vele, kartörés, lábzúzódás, agyrázkódás, lassan már minden telefoncsörgésre ijedten rázkódtak össze.

A családfelállításból egyértelműen kiderült, a lány olyannyira kötődik az elhunyt barátjához, hogy akár még a halálba is követné őt. Ez mozgatta a tudattalanját: ha veled ez megtörtént, én sem érdemlem meg, hogy tovább éljek, inkább megyek utánad. Mivel nem tudott mit kezdeni a veszteségével, az életét is értelmetlennek érezte. Emiatt kezdett el a veszélyes sportok iránt érdeklődni, mintha provokálta volna a sorsát.

Te nem élhettél, akkor én sem élek

A családállítás módszere csoportfoglalkozás keretében és képviselők segítségével, térben jeleníti meg azokat a lélekszinten ható folyamatokat, melyek jelentősen befolyásolhatják valakinek az életét. Olyan összefüggésekről van szó, melyek tudatosan nem hozzáférhetők, néha például egészen meghökkentő kapcsolódásokra is fény derülhet.
Így, amikor valaki nem tudja elengedni az elvesztett, szeretett személyt, örök hűséget fogad neki tudattalanul, azt hiszi ugyanis, aki elment, ezt várná el tőle. Tudatosan lehet, hogy szeretne már továbblépni, a lelkében köti azonban a fogadalma, ezért keveredik nem beteljesülő párkapcsolatokba, ezért marad magányos.

Nagyon gyakori, hogy annak, aki magára veszi a felelősséget a másik haláláért - például ő vezette az autót, amiben egy baleset miatt meghalt az utas, vagy a háborúból visszatérő katona, aki folyamatosan őrlődik a bajtársai halála miatt -, ez dolgozik a lelkében: szerencsém volt, de nekem ez nem jár, nekem is ott kellett volna maradnom.

Majd én meghalok helyetted

Teri sikeres fiatalasszony, jó állással, szerető férjjel, két kisgyereke van. Minden adott tehát ahhoz, hogy boldog életet éljen, ám szenvedélyes italozásától nem tud megszabadulni.

Rendszeresen, említésre méltó mennyiségben iszik bort, sört, pálinkát, válogatás nélkül, noha - ezt mesélte el a családállítási csoportban - nem leli benne örömét.

Az alkohol szagát is, ízét is utálja. Sajnos már gyomor- és májproblémái is vannak, kezelőorvosa azzal intette szigorú önmérsékletre, hogy, ha nem hagyja abba az ivást, visszafordíthatatlan folyamatok indulnak el a szervezetében.

A családfelállításból kiderült aztán, hogy az édesanyja az elmúlt években többször is megpróbálta megölni magát. Teri tudattalanul próbál meg besegíteni neki, ez mozgatja lélekszinten: majd én meghalok helyetted, hogy te maradhass még egy kicsit.

Meglátni, megérteni, elengedni

Miben tud segíteni a családfelállítás ilyenkor? Mi hat? A módszerrel megmutathatjuk és tudatosíthatjuk az összefüggéseket. Így az illetőnek lehetősége van végiggondolni a történteket, döntési helyzetbe kerül. Tisztán láthatja azt is, mi lesz a következménye a tetteinek. A valóság hat tehát.

Panna rájött, jobb, ha szembenéz azzal, hogy Csabát nem kaphatja vissza, és, ha lélekben hozzáköti magát, akkor az élete is rámehet. Sikerült elengednie a fiút, nem sokkal később pedig felhagyott a veszélyes sportok többségével is, befejezte az egyetemet, ma pedig már boldog párkapcsolatban él. Csaba halála napján minden évben gyertyát gyújt, első nagy szerelmét a szívében őrzi tovább.

Teri megértette, hogy akkor tiszteli az édesanyja sorsát, ha nem avatkozik bele. Nem tud rajta segíteni, ha helyette meghal. Lehet, hogy édesanyja valaki után megy, ám ez az ő története. Neki nincs más lehetősége, mint meghagyni az anyjának ezt a döntést, ezzel kerül a helyére egyébként a saját élete is. A családállítás után néhány hónappal már nem ivott. A testi tüneteivel, amit az alkohol okozott, természetesen eljárt az orvosához, még időben lépett, így a kezelés sikeres volt.

Ezt is szeretjük