"Aki anya, előbb vagy utóbb magára marad, nem veheti fel a versenyt a független nőkkel"
Mit tennél akkor, ha új párod csak téged akarna, a gyermekedet nem?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A partnerség és szülőség összekeveredésére nem árt vigyázni. Nagyon gyakori, hogy a rossz, nem működő párkapcsolatot egy gyerek születésével próbálják megoldani a párok. Hiszen ettől kezdve nem kell úgy egymásra nézniük, hogy a férfit, illetve a nőt lássák meg a másikban, a szülőség remek kifogás ez ellen, a felelősségérzet praktikus paraván.

Az előbbiekre figyelmeztet például, ha a pár tagjai apucinak, anyucinak szólítják egymást. De mi van akkor, ha épp ellentétes az elvárás, azaz a férfinak csak a nő kell, és elutasítja az anyát? Te bevállalnád, hogy háttérbe szorítod a gyerekeidet a szerelmed kedvéért?

Lélekpróbáló szerepcsere

Melinda négy éve jár együtt a nála több mint öt évvel fiatalabb Ferivel. A harmincas éveit kezdő lány nagyon fiatalon szült, szinte az érettségi bizonyítványával együtt vette kezébe a kislányát, akinek az édesapjától hamarosan elvált. Sokáig volt magányos, így nagyon megbecsüli az utóbbi szerelmes éveket, úgy érzi, Feri oldalán végre megélhet mindent, ami a korai szülés miatt kimaradt a felnőtté válásakor. Most végre szabadon bulizhat, felelősség nélkül nekiindulhat a világnak - csupán az zavarja, hogy kapcsolatuk mindössze havi egy hétre korlátozódik.

Ugyanis Feri már az elején határozottan leszögezte, hogy ő nem hajlandó részt venni Melinda életében. A lányt szívesen látja a sajátjában, de csak a gyereke nélkül, akiről tudomást venni sem hajlandó. Nekem csak te kellesz - mondogatja, Melinda pedig minden harmadik héten - amikor a lánya a volt férjéhez költözik - életet cserél, és gondoskodó anyából néhány napra szerelmes nővé változik. De meddig mehet ez így? - tette fel a kérdést aztán egy családállítási csoportban.

Ahogy az anya, úgy a lánya

Az állítás képeiből a valóság köszönt vissza, azaz a férfi képviselője egyetlen pillantásra sem méltatta a Melinda kislányát megjelenítő csoporttagot, aki szép lassan hátrálni, távolodni kezdett. Melinda megszemélyesítője pedig csak kapkodta a fejét, kétségbeesetten tekintgetett egyikről a másikra.

A csoportvezető ekkor a családjáról kérdezte Melindát, aki elmesélte, hogy az anyja nagyon sokat szenvedett, amikor az apja lelépett mellőlük egy másik nő miatt.

- Aki anya, előbb vagy utóbb magára marad, hiszen nem veheti fel a versenyt a független, mindenre kapható nőkkel - mindig ezt ismételgette indulatosan az anyja, nem csoda, hogy ez a hitmondat szolidaritásból szinte beleégett Melinda lelkébe. A lány ennek megfelelve szerezte be aztán maga mellé a párjait. A férje ugyanúgy hagyta ott őt, mint az apja az anyját, Feri pedig határozottan elutasította az anyaságát.

Te segítesz nekem, én meg neked

A családállítás módszere arra jött rá, hogy a gyerekek nagyon gyakran megismétlik a szüleik példáját. Méghozzá szeretetből és a család iránti hűségből teszik ezt - az vezeti őket ugyanis a lelkük legmélyén, hogy ha felmenőiknek nem sikerült, ők sem érdemlik meg, hogy boldogabbak legyenek náluk.

Ilyenkor épp egy olyan partnert vonzanak be aztán maguk mellé, akivel megtarthatják ezt a fogadalmukat - az üzlet általában kölcsönös, azaz a partnernek is van egy családi mintája, amihez keresi a számára megfelelő másik felet. A családállítás épp ezeknek a téves kötődéseknek az elengedésében segíthet.

A családállítás mindenben segít

Problémáid vannak, amelyeket nem tudod, hogyan oldj meg? A családállítás minden gondod-bajod kezelésében segít!

Esély a valódi boldogságra

Melindának azzal kellett szembesülnie, hogy Ferit nem tudja megváltoztatni. Ha őt akarja élete párjának, az anyaságát, illetve a lányával való kapcsolatát kell kockára tennie, beáldoznia. Ez az ára tehát ennek a szerelemnek. Az volt a legfurcsább számára, azzal, hogy megértette, a fiút a családi mintának megfelelve választotta ki, más megvilágításba helyeződött az egész történet.

Sikerült letennie az anyja hitmondatát is, így valódi esélyt kapott a boldogságra. Ferivel még együtt jártak néhány hónapig, ám Melinda végül ultimátumot adott neki: - Én nem csupán nő vagyok, de anya is, aki engem szeret, annak a lányomat is vállalnia kell.

A szakítás után sok időt töltött együtt a lányával. Maga sem hitte el, hogy voltak olyan pillanatai, amikor megkérdőjelezte magában, helyes volt-e 18 évesen világra hoznia őt. Egy napon aztán megismerkedett egy elvált férfival, aki szintén egyedül nevelte a kislányát. A két gyerek pedig remekül kijött egymással.

Ezt is szeretjük