Így viselkedik az agyad, amikor szerelmes vagy
Friss kutatási eredmény
Kutatás bizonyítja, hogy amikor az ember szerelmes, képtelen kritikus szemmel nézni a párját.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Volt már olyan kapcsolatod, ahol nagy csalódás ért, mert sokáig nem vetted észre, hogy nem a megfelelő ember mellett vagy?

Ez a tipikus esete annak, amire azt szokták mondani, hogy a szerelem vak. Ha ugyanis szerelemről van szó, az ember hajlamos nem észrevenni párja hibáit vagy azt, mennyire nem passzolnak össze egymással. Ugyanakkor, mint ez már tudományosan bizonyított tény is, erről senki nem tehet, ugyanis az agyműködés áll a dolog hátterében.

Elfogadás vagy vakság?

A hosszú és sikeres párkapcsolat egyik feltétele, hogy hosszabb-rövidebb összecsiszolódás után a pár elfogadja egymást olyannak, amilyen, hibákkal, rossz szokásokkal, eltérő véleményekkel együtt.

Az egészséges határokat persze érdemes betartani, és nem elviselni az olyan dolgokat a másik embertől, amelyek sorozatosan fájdalmat és csalódást okoznak.

Ennek ellenére külső szemlélőként sokszor látni olyan kapcsolatokat, ahol az egyik fél alárendelődik a másiknak, és egészen egyszerűen nem képes meglátni, hogy a párja zsarnokoskodó, uralkodni akar felette, kihasználja vagy akár rendszeresen megcsalja.

Mire idáig fajul a helyzet, persze hosszú idő telik el, ám ezalatt az idő alatt a szenvedő fél teljesen elveszíti a józan ítélőképességét, mégpedig egy okból: szerelmes.

A hosszú, boldog párkapcsolat titka

Szeretnél sokáig a szerelmed mellett maradni, akár együtt megöregedni? Nézd meg a videót, melyből kiderül, mi a titka az életre szóló kapcsolatnak.

Mondják, hogy a szerelem vak, és bár a sok ismételgetéstől már-már közhellyé nőtte ki magát ez a rövidke mondat, kutatások eredményei szerint ez színtiszta igazság. Az eredményekről a NeuroImage számolt be.

Az ominózus kutatás

A University College London vizsgálódó kutatói megállapították, hogy amikor az ember szeret valakit, vagy szerelmes valakibe, az agyában gyakorlatilag elnyomás alá kerül az a terület, amely a kritikus gondolkodásért felelős. A kutatásban igaz, nem konkrétan a szerelem érzését vizsgálták, hanem a szeretetét, de a kutatók korábbi megfigyelései szerint a két érzelem nagyon hasonló agyi aktivitással jár.

A vizsgálatban részt vevő alanyoknak fotókat mutattak gyermekeikről, barátaikról, és azt tapasztalták, hogy miközben a képeket nézegették, a résztvevők agyában a jutalmazással összefüggő agyterület aktivizálódott, ugyanakkor a negatív ítéletekért felelős terület működése alacsonyabb aktivitást mutatott.

A szerelem valóban vak

A kutatásból tehát egyértelműen kiderült, hogy amikor az ember gyengéd érzelmeket táplál valaki iránt, az agyában zajló folyamatok miatt képtelen az illetőt olyan kritikus szemmel nézni, mint akkor tenné, ha nem szeretné őt.

Ezért lehetséges az, hogy bár kívülállóként az ember megláthatja a mások kapcsolatában lévő, emberi hibák miatti negatívumokat, aki szerelmes, mégsem veszi észre, hogy gondok vannak a párjával. A szerelem tehát úgy tűnik, tudományosan bizonyított tény, hogy tényleg vak.

Ezt is szeretjük