A legjobb szerelmi történet díját egy 70 éves nagymama nyerte

A Terézanyu-pályázat nyertesei

Rengeteg gyönyörű történet érkezett.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Június 17-én, pénteken kihirdették a 2011-es Terézanyu-pályázat eredményét. A díjátadóra közel száz fő részvételével a budapesti Vista Rendezvényközpontban került sor, a népes vendégsereg családias és meghitt hangulatban ünnepelte az író nőket.

Az idén két kategóriában - Első szerelmem története és Hány élete van egy nőnek? címmel - meghirdetett pályázatra egy hónap alatt rekordmennyiségű, több mint kétszáz pályázat érkezett az ország minden tájáról, sőt, határainkon túlról is.

A pályázók, tinédzserektől a 70 pluszos nagymamákig, kivétel nélkül hús-vér nők, akik egyes szám első személyben vallottak életükről, olyan tabutémákról, amelyek minden nőt érinthetnek.

Megszenvedett házasságokról és már nem remélt szerelmek megtalálásáról, elvesztett babákról és csodás fogantatásról, gyászról és emberfeletti erőt kívánó újrakezdésekről, megcsalatásokról és megbocsátásokról, kiszolgáltatottságról és annak leküzdéséről, a nőkre egyre gyakrabban háruló családfenntartó szerep embert próbáló hétköznapjairól.

Az írások mozaikjából kibontakozik a mai Magyarországon élő nők sorsának gazdagsága és mélysége, olyan részleteket láttatva, melyekre ritkán vetül fény.

Nyertesek és nyeremények

A több mint kétszáz történetből nyolctagú, rangos szakemberekből álló zsűri választotta ki a két kategóriában legjobbnak ítélt négy-négy alkotást. A Richter-különdíjas műveket egy-egy százezer forint értékű, háromnapos wellness-hétvégével honorálva, a két kategória három-három helyezettjét pedig összesen 200 ezer forint értékű Libri könyvvásárlási utalvánnyal jutalmazva.

Az Első szerelmem pályázat fődíját N. Péntek Zsófia nyerte, egy 70 fölötti nagymama, aki 50 év múltán is bánja, hogy első szerelmét a kor, a faluja és az édesanyja nyomásának engedve elengedte:

"A mai fiataloknak a hajdani falu közvéleménye által megkövetelt magatartás elképzelhetetlen. Még félévszázada is sorsokat nyomorított meg egy életre a falu és a szülők zsarnoksága a fiatalok sorsa felett. Talán van tanulsága az én élettörténetemnek is. Kisfaluban nőttem fel, betartottam a megszabott erkölcsi normákat. Egy nyomorult élettel fizettem érte, és fizetek a mai napig..." A történet folytatását itt olvashatod tovább.

A Hány élete van egy nőnek? kategória fődíját B. N. Katalin írása nyerte, aki a család és karrier összeegyeztetésének nehézségeit mutatta be kivételes hitelességgel:

"Napra pontosan hat év telt el azóta, hogy hét otthon, a lányommal, majd a fiammal töltött év után teljes munkaidőben kezdtem el dolgozni egy multinál. Április volt akkor is, és április volt most is, amikor az irodai szekrényeimet pakoltam ki, válogattam a hivatalos dokumentumok, papírok, emléklapok, ovis anyák napi ajándékok, fényképek és könyvek között, amikor megtaláltam azt a kis füzetet, amit az állásinterjú után vettem az irodaházzal szemben lévő papírboltban..." A történet folytatását itt olvashatod tovább.

Szókimondó beszélgetések Szily Nórával és vendégeivel.

Új videósorozatunkban Szily Nóra és beszélgetőpartnerei döntik le a tabukat. A 'Szókimondó' őszintén és egyenesen dolgoz fel olyan fontos témákat, amikről sokszor nem beszélünk nyíltan. Tabuk helyett mi a szókimondó beszélgetésekben hiszünk. Sorozatunkban kendőzetlen őszinteséggel beszél Pásztor Anna a szerelem múlandóságáról, Mérő Vera a bántalmazásról, Oroszlán Szonja pedig a fordulatos karrierváltásáról vall, de más fontos témákat is körbejárunk. Tanács Eszter a gyermektelen nők helyzetéről, Bajzáth Sándor a veszedelmes függőségekről, Singer Magdolna a gyászfeldolgozásról, míg Dr. Beke Dóra az elcsúszott szépségtrendekről beszél. 

Tartsatok velünk! 

Promóció

További információkat a versenyről és a nyertesekről a Terézanyu Klub oldalán találsz, ahol Rácz Zsuzsa sikerkönyveiről is még többet megtudhatsz.

OLVASD EL EZT IS!

szomoru feleseg lead
  • párkapcsolati probléma
  • családállítás

Pánik az esküvő után

Ezt is szeretjük