A hosszú és biztos párkapcsolat 4 aranyszabálya

A legtöbbször nem csak a szerelmen múlik a boldogság. A párkapcsolatokra is érvényesek bizonyos törvények.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A legtöbb kapcsolat elromlik egyszer, de legalábbis a válság tünetei mutatkoznak rajta. Azok a szerencsések, akik azt állítják, hogy velük ez nem fordul elő, bizony komoly energiákat fordítanak arra, hogy megőrizzék a harmóniát, és figyelemmel forduljanak a kapcsolat és a párjuk felé. Az egyetlen kulcs, amitől hosszú távon is működik a kapcsolat, éppen ez a hajlandóság.

Olykor nehéznek tűnik tudatos erőfeszítést tenni, ha az ember úgy érzi, már így is ő tesz többet, vagy épp ellenkezőleg, már nem képes annyit adni, mint korábban. Amikor az ember a szerelem hevében belevág, könnyen azt gondolhatja, hogy ez örökké így marad, de az intenzitás általában csökken.

Amikor ez megtörténik, sokan inkább feladják, pedig lehet, hogy a válság és a közösen megoldott problémák új fejezetet nyithatnának a kapcsolat fejlődésében. Nézd meg, melyek a legfontosabb tényezők, melyek megalapozzák a boldog kapcsolatot! 

Légy őszinte magadhoz!

Az ember könnyen becsapja magát, vagy túl nagy kompromisszumokat köt csak azért, hogy ne kelljen egyedül lennie, de az elfojtott igények könnyen visszaüthetnek, és a folyamatos elégedetlenség alááshatja a kapcsolatot. Elsősorban abban fontos őszintének lenned, hogy mit vársz a kapcsolattól, és ebből mi az, ami teljesül is. Gondold át, hogy mit jelent számodra a jó kapcsolat? Mit vársz tőle? Milyen élményeket? Sok élvezetes szeretkezést? Biztonságot? Izgalmat? Ezek teljesülnek is?

Ha listát készítesz, tisztábban láthatod, hogy vajon mekkora az egyensúly az elvárásaid és a valóság között. Persze, minden kapcsolatban szükség van kompromisszumokra, és ez nem is azt jelenti, hogy nem kell megkötnöd ezeket.

De az alapvető elvárásaid akkor is működni fognak, ha a párod nem tökéletesen felel meg az igényeidnek. Gyakran épp abból adódik a konfliktus, hogy meg akarod változtatni őt. Sokszor épp azért mennek tönkre a kapcsolatok, mert valaki a saját igényeihez akarja igazítani a másikat, aki viszont nem akarja, hogy ebbe a sémába tuszkolják.

Mindig azt kapod vissza, amit adsz

Az éremnek persze két oldala van. Amit egy kapcsolatban elvársz, azt nyújtanod is kell, hogy a viszony kiegyensúlyozott legyen. Hiszen te sem akarsz olyan emberrel együtt élni, aki csak követel, de cserébe semmit sem ad. Bármilyen képet is mutasson a kapcsolatod, minden pillanatban azt tükrözi csupán, amit belevittél. Néha olyan, mintha a társad a tükörképed lenne, de legalábbis tükröt tartana a te erényeidnek és hiányosságaidnak. Ha például fontosnak tartod, hogy elismerjen a párod, talán olyan kapcsolatot alakítasz ki, melyben meg kell dolgoznod az elismerésért. Ha olyan kapcsolatra vágysz, amely támaszt nyújt, neked sem árt képesnek lenned arra, hogy támasz legyél.

Soha ne tekintsd tulajdonodnak a társadat!

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy mindenáron meg akarják tartani a párjukat, akkor is, ha jobb lenne elengedni. Lehet, hogy a társad csak és kizárólag hozzád tartozik, de ettől még nem a tiéd. Szabad akaratából tesz mindent, amit érted tesz, csakis azért, mert így döntött, de bármikor dönthet másként is.

Bármikor elmehet, ha akar, és ha úgy dönt, semmi nem akadályozhatja meg ebben. Sokan, akiket ez félelemmel tölt el, talán akaratlanul is megpróbálják béklyóba verni a társukat. Pedig csak az teszi lehetővé számára, hogy maradjon, ha önként, és nem kényszer hatására teszi. Jusson eszedbe minden nap, hogy a maradása ajándék.

Valóban légy jelen!

Ahogyan az is ajándék, ha te maradsz. Ha jelenleg kapcsolatban élsz, akkor ez a te döntésed, és nem kényszer hatására vagy benne. Ez azt jelenti, hogy eldöntheted, hogy érdemes-e benne maradnod - ha pedig úgy döntesz, hogy maradsz, akkor ne csak a hibákra koncentrálj, hanem arra is, ami örömet jelent a kapcsolatban.

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

Az ember hajlamos arra, hogy amikor rossz passzban van, a kákán is csomót keressen. Ez alkalmanként mindenkitől természetes lehet, ám ha folyton a hiányosságokra koncentrálsz, az megviseli a kapcsolatot. Ha a jövőn aggódsz, illetve a múlt felé nosztalgiázol, akkor nehezen tudod megítélni, hogy mi minden jó a kapcsolatban. Pedig sokszor csak arra van szükség, hogy az ember valóban észrevegye és értékelje a hétköznapok apróságait.

Cikkünk Pierre Franck A boldog szerelem aranyszabályai című könyvének segítségével készült.

Ezt is szeretjük