A boldog párkapcsolat 6 lépcsőfoka

Mindet megjártad már?

A való életben ritkán követi az egymásra találást rögtön az örökkön-örökké. Íme, a szerelem dinamikája!

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Van, aki a friss szerelmeseket irigyli, akik ki sem akarnak mozdulni az ágyból, mások azonban inkább azt a nyugalmat adó biztonságot keresik, amelyet egy fáradt munkanap után, a kanapén való közös heverészés és csendes beszélgetés közben lehet leginkább érezni.

Valójában mindkét helyzet egy ideális párkapcsolat valamely lépcsőfoka, ha tehát szerencsés vagy, és megtalálod a számodra tökéletes férfit, a fergeteges szexben és a nyugalomban is részed lehet. Nem véletlenül mondják azonban, hogy a jó kapcsolatért meg kell dolgozni, ugyanis még hasonló körülmények között is számíthatsz konfliktusosabb időszakokra, melyekre ugyanúgy szükség van ahhoz, hogy irigylésre méltó párrá csiszolódjatok.

Egymásra találás

Az első randitól a második hónapig tartó periódus az eufória időszaka. Szerencsésnek érzitek magatokat, hogy egymásra találtatok, akár eljártok valahová, akár csak a lakás magányában élvezitek a szerelmet, az érzelmek mindkettőtökben lángolnak.

Mindez kívülről is látszik, hiszen a szokásoshoz képest jóval aprólékosabban megkomponált külsővel is próbáltok a másik kedvére tenni. Az ágyban töltött órákon van azonban a legnagyobb hangsúly: a friss kapcsolatban minden új, közös szexuális kaland mintha ezerszer izgalmasabb lenne.

Az idealizmus szakasza

Mivel elég ideje vagy már a pároddal ahhoz, hogy úgy érezd, ismered, de még nem töltöttetek együtt annyi időt, hogy a hibái is felszínre kerüljenek, hajlamos lehetsz idealizálni a helyzetet, és vele álmodni a tökéletes, szerelmes jövőt.

A szex ebben a szakaszban még mindig izgalmas, ha kevésbé frenetikus is, meglehet tehát, hogy már közös vacsorára is jut időtök, és nem ragadtok otthon minden egyes alkalommal. Ebben a periódusban a legjobb, amit tehetsz, ha hagyod, hogy kicsit átvegye a szíved az irányítást, azonban őrizd meg a hidegvéredet is: ne mondj fel a munkahelyeden csak azért, hogy világkörüli romantikus túrára indulhassatok újdonsült szerelmeddel!

Hivatalosan pár

A harmadik és a hatodik hónap között jön el az a pillanat, amikor már hivatalosan is egy párnak számítotok. Ugyanakkor a kizárólag kettesben eltöltött napok kezdenek számotokra kissé egyhangúvá válni: újra szerepet kapnak tehát az életetekben a barátok, és ekkor jöhet el a szülői bemutatkozás ideje is. Mivel más emberek szemén keresztül is láthatjátok magatokat, komoly próbát jelenthet ez a periódus, hiszen az idealizált kép kezd egyre realisztikusabbá változni.

Ha azonban a fontos emberek részéről pozitív fogadtatást kaptok, megerősítheti a kapcsolatotokat. Az összebújások száma ekkora már többnyire naponta egyre csökken, ám egyre intimebb, szerelmesebb színezetet kapnak - kezdetek összecsiszolódni.

Első veszekedések

A hatodik hónap és az első évforduló között a legtöbb ember fontolóra veszi, hogy vajon hosszú távon is működne-e a dolog a párjával, éppen ezért kritikusabban szemlélhetitek egymást. Eljöhet tehát az a pillanat, amikor a jók helyett kizárólag a rossz tulajdonságokra koncentrálsz.

Ez komoly veszekedésekhez vezethet, ami a szex gyakoriságára is hatással lehet - ugyanakkor a felszabadult indulatok ismét visszavihetik kicsit ösztönösebb irányba az együttléteket, már amikor sor kerül rájuk.

Milyen a kapcsolatotok?
Kíváncsi vagy, hogy milyen szinten jártok a pároddal? Töltsd ki tesztünket, és ha tetszett, nézd meg a többi Szex és szerelem témájú tesztünket is!

Megerősítés

Az első-második év környékére nagyjából kialakul az egyensúly: ha a viták időszakát túléltétek, ekkor már valóban elmondhatjátok, hogy ismeritek egymást, minden jó és rossz tulajdonságotokkal együtt. Ez az a pont tehát, ahol elkezdődhet az érdemi munka a párkapcsolatot illetően.

A biztonság immár adott, ha tehát eddig nem tettétek, mostantól többes számban kell gondolkodnotok a fontos kérdésekben, és kölcsönösen érdemes a szenvedély tüzét is életben tartanotok. Mindez a szexre ugyancsak igaz: mostanra könnyen kialakulhatott egy szokásos forgatókönyv, amit nem árt kissé felborítani. Próbáljatok ki új dolgokat, váltogassátok a kezdeményező szerepet!

Hosszú kapcsolatra vágysz?

Amennyiben hosszú távra tervezel a pároddal, nézd meg videónkat, és megtudhatod, hogyan tarthatjátok életben a szerelem lángját!

Elköteleződés

Általában a harmadik-ötödik év környékén érik meg egy pár az elköteleződésre. Persze nem szentírás, hogy ekkor kell bekövetkeznie a leánykérésnek és a házasságnak - lehet korábban, később, vagy éppen az is megeshet, hogy köztetek nem kerül sor ilyen hivatalos lépésre. Mindenesetre az összeköltözéssel vagy éppen a majd' fél évtizednyi együtt töltött idővel tulajdonképpen mindenki előtt bizonyíthatjátok, hogy egy pár vagytok, eljöhet tehát az ideje akár a családalapításnak is.

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

A szex ugyancsak tükrözi az életetek folytonos alakulását: ha gyereket terveztek, egy időre sűrűbb lehet, majd kissé háttérbe szorulhat, amíg a babáé a főszerep. Ugyanígy a stressz is befolyásolhatja: ahogy a nehezebb és jobb időszakok váltják egymást a kapcsolatban, úgy változhat a nemi életetek is.

Ezt is szeretjük