5 jóindulatú megnyilvánulás, ami kiveri a biztosítékot a főnöködnél
Lehet, hogy épp akkor hibázol, amikor szeretnél szimpatikus lenni.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A munkahelyen néha nehéz megtalálni a megfelelő hangot és a megfelelő megnyilvánulásokat a munkatársakkal is, de főleg a felettesekkel való kapcsolatban. Különösen akkor fordulhat elő, hogy alaposan mellényúlsz, ha még új vagy a cégnél, és nem ismerted ki a helyi szokásokat, elvárásokat és reakciókat. A legkínosabb bakitípusok azok lehetnek, amikor éppen egy jó szándékú megnyilvánulásoddal ásod el magad, vagy vívod ki a főnököd haragját. Néha épp a megfelelési vágy vezethet csapdába.

Az ilyen esetek akkor gyakoriak, amikor a főnököd épp nem a megfelelő hangulatban van ahhoz, hogy elcseverésszen veled, illetve fogadja valamilyen kedvesnek szánt megnyilvánulásod. De vannak olyan általános helyzetek, melyek nem alkalmasak arra, hogy bevágódj nála, esetleg megcsillogtasd a képességeidet. Olvasd el, melyek azok a megnyilvánulások, melyektől jobb, ha tartózkodsz!

Személyes ügyek

Ha kettőtök között személyes ügyek kerülnek szóba, tartsd sze előtt a különbséget  bizalom és bizalmaskodás között. A magánéletét érintő kérdéseket jobb, ha jó ideig tabuként kezeled akkor is, ha már ejtett szót nyilvánosan a családjáról. Főleg akkor érvényes ez, ha a hasonló információkat nem is neked célozta, te csak fél füllel hallottad, és ezen kapva igyekszel figyelmesnek tűnni és a bizalmába férkőzni.

Ugyanez vonatkozik a kéretlen tanácsokra is. Hiába tudsz róla, hogy éppen szeretne lefogyni vagy válófélben van, jól gondold meg, hogy szükséges-e fogyókúrás tanácsokat adnod vagy válóperes ügyvédet ajánlani neki.

Persze nem kizárt, hogy valamilyen ügyben valóban jól jön a segítséged. De ezzel várd meg, míg személyesen neked címezi a kérdést. Ugyanígy a saját magánéletedet se teregesd ki neki bizalmad jeléül, mert lehet, hogy nem szeretné beleásni magát.

Építő kritika

A munkát érintő kérdésekben is hasonló szabályok érvényesek. A munkafolyamatokat vagy módszereket érintő kritikával, javaslattal érdemes takarékosan bánnod akkor is, ha ezekre külön felszólítást kaptál.

Illetve, ha a próbaidő alatt ezt is lehetőségnek látod arra, hogy a felkészültségedet bizonyítsd, vagy mert történetesen biztos vagy benne, tényleg tudsz egy hatékonyabb módszert.

Ha mégis kritikára kerül a sor, inkább ne az ebédlőben támadd le a főnököd a hirtelen kipattant ötlettel, és ne közvetlenül azután, hogy bemutatta az új tervét. Ha fontosak neki a kollégák javaslatai, valószínűleg nyilvános vitát fog rendezni róla, de legalábbis megadja azt a keretet, melyben érkezhetnek a javaslatok. Ha ezt mégsem teszi, akkor is várj legalább egy hetet a javaslataiddal azután, hogy az új terveit bemutatta.

Kérdések

A legtöbb vezető fontosnak tartja, és bátorít is arra, hogy újoncként inkább kérdezd meg, hogyan csináld, mint hogy elronts valamit. Esetenként az is imponáló lehet, ha a cég felépítéséről akarsz többet megtudni. De a kérdezősködésből is megárt a sok, főleg, ha elszórtan, hirtelen ötlettől vezérelve érkeznek hozzá a kérdéseid. Így akaratodon kívül is úgy tűnhet, szabadon gazdálkodsz az idejével, illetve azt sugallja, hogy figyelmetlen vagy. Ha olyasmiről is túl sokat kérdezel, ami nem a te hatásköröd, épp az ellenkező hatást érheted el, mert bizalmatlanságot szül, ha minden részletet egyik napról a másikra át akarsz látni a cég működésében.

Tevékenységi láz

Bár általában jobb, ha aktív vagy, mint ha passzív, ha folyton azt kérdezgeted, segíts-e, saját tevékenységi lázad is akadályozhat másokat a munkában. A túlzott izgágaság gyakran stréberségnek látszik, és minden lében két kanálnak tüntet fel. Ezt ugyanolyan rossz szemmel nézhetik, mint a hanyagságot. Így fontos, hogy tudd, mikor húzódj inkább a háttérbe. Ez nem jelenti azt, hogy teljesen el kell zárkóznod attól, hogy segítséget adj vagy szívességet tegyél, de ne ess túlzásba!

Nehezen tudsz jó kapcsolatokat kialakítani?

A családállítás segíthet abban, hogy megtaláld, min érdemes változtatnod.

Meghívások

Nem célszerű a főnöködet ebéd- vagy kávémeghívásokkal, esetleg a saját főztöddel traktálnod, ahogy a külföldről hozott ajándékod sem biztos, hogy célba ér nála. Mindez azt a benyomást keltheti, hogy le akarod őt kenyerezni, és nehéz elhinni, hogy nincs vele hátsó szándékod. Arról nem is beszélve, hogy a viszonzás kötelezettségét van, aki kellemetlen teherként fogja fel.

Lehet, hogy az előző munkahelyeden szorosabb kapcsolat fűzött a főnöködhöz, de nem biztos, hogy az ottani szokások itt is megállják a helyüket. Nem feltétlenül arról van szó, hogy mindent el kell felejtened, ami ott bevált. De alkalmazd őket fenntartásokkal!

Ezt is szeretjük