4 rejtett jel, hogy manipulál a barátnőd
Ebből ismered fel
Hétköznapi technikák, melyekről nem gondolnád, hogy a manipuláció eszközei. Tudd meg, melyek ezek!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Visszatérő érzésed, hogy a barátnőd szebb, okosabb, jobb nálad? Úgy véled, rendszeresen bizonyítanod kell neki, elvárásai vannak veled szemben a barátságotok érdekében, vagy valamiben alulmaradsz? Lehet, hogy manipulatív eszközökkel él.

Amikor valaki úgy érzi, hogy kicsúszott a kezéből az irányítás a saját világa felett, sokszor tehetetlenség lesz rajta úrrá, és arra törekszik, hogy visszaszerezze a kontrollt.

Ennek egyik módja, amikor másokat tekint erre alkalmas eszköznek, és a körülötte lévők irányítása, manipulálása révén próbál erőre kapni.

Ilyenkor minél inkább azt teszik vagy gondolják a többiek, amit ő akar, annál kevésbé érzi kiszolgáltatottnak magát, és félelmei is csökkennek.

Ha manipulál a barátnőd, az azt jelenti, hogy akkor érzi nyeregben magát, ha téged gyengébbnek lát, illetve, ha energiát tud szerezni tőled. Ha szóvá teszed a viselkedését, lehet, hogy észbe kap, de előfordulhat, hogy hárítja az információt, kijelentésed pedig csak még inkább felbosszantja, és még határozottabban próbál az uralma alá hajtani.

Így ördögi körbe kerültök, melyet az tör meg, ha valamelyikőtök kiszáll a helyzetből - és lehet, hogy egyúttal a barátságnak is vége szakad.

Mivel azonban kettőn áll a vásár, ha egyikőtök felismeri a történtekben kirajzolódó mintázatot, vagy elég határozottságra és bátorságra tesz szert ahhoz, hogy ezt ki tudja mondani, már nem a játszma uralja a kapcsolatot. Ismerd fel a manipulálás néhány hétköznapi, de nem mindig könnyen észrevehető módszerét, hogy védekezni tudj ellene!

Hazugság

A hazugságnak több formája lehet, és nem mindegyikben könnyű felismerni a manipulatív szándékot. Az ártatlan elhallgatásoktól az események szépítésén keresztül a veszélyes csúsztatásokig széles a paletta, de a ferdítések mögött gyakran a befolyásolás szándéka áll.

A hazudó célja ilyenkor az, hogy olyasmit gondolj róla, amit megtett, vagy épp nem tett meg, de ezáltal előnyösebb színben tűnjön fel, mint a valóságban.

Ide tartozik az, ha valaki azért hazudik, mert fenn akar tartani egy illuzórikus világot, vagy egy magáról alkotott imponáló, ám hamis képet. Amikor rájön, hogy inog az építmény, akkor hazugságokkal igyekszik körülbástyázni azt, hogy másokkal is elhitesse, hogy körülötte valóban minden olyan tökéletes, ahogyan látni szeretné.

Kritizálás

A kritika veszélyes, ám kétélű fegyver. Nagy károkat tud okozni benned, ha a hozzád közel állók rendszeresen kritizálnak, főleg egy barátnőd, akinek adsz a véleményére. Lassan elhiszed, hogy tényleg nem vagy elég jó. Nehéz kivédeni a hasonló helyzeteket, mert mindenkinek vannak érzékeny pontjai, melyeket a kritikus könnyen kipécéz.

Viszont fontos észben tartanod, hogy, ami a barátnődet másokban a legjobban zavarja, azzal önmagában nincs kibékülve. Bármilyen tulajdonságodat veszi is elő, azzal magában sincs megelégedve, és, ha egyszer sikerül elfogadnia azt a gyengeséget, amit másokban meglát, felhagy a kritizálással is.

Győztes-vesztes játszmák

Biztosan te is találkoztál már olyan emberrel, aki mintha nem tudná megállni, hogy ne vitaalkalmat és konfliktusforrást lásson minden szituációban. Szerencsés esetben csak hallomásból ismered ezt a típust, rosszabb esetben egészen közel áll hozzád. Az ilyen típusú ember ritkán ismeri fel a játszmáját, és nem tekinti magát támadónak. Tetteit gyakran az ellenséges külvilággal szembeni védekezésként értékeli, ha egyáltalán magyarázkodni kényszerül, de mindig vannak emberek vagy helyzetek, akik vagy amelyek ellen küzdeni lehet. Persze addig nem adja fel, amíg be nem bizonyosodott, hogy ő a nyertes, a döntetlen fogalma nála nem játszik.

A családod hatása?

Lehet, hogy tudattalan családi hatások dolgoznak a háttérben, melyek számodra hátrányos kapcsolatokba sodornak. Ha kíváncsi vagy, honnan tudhatod, mi irányít, nézd meg a videót!

Bűntudatkeltés

A bűntudatkeltés egy formája, amikor valaki kimondatlanul azt várja a másiktól, hogy az olvasson a gondolataiban, és, amikor ez nem történik meg, akkor megsértődik, vagy szemrehányást tesz. Előfordulhat az is, hogy ahelyett, hogy szemtől szemben megbeszélné veled, mi bántja, kerülőutakhoz folyamodik, esetleg a hátad mögött panaszkodik rólad. Ilyenkor felróhatja neked, hogy azért tette, mert te nem vetted észre, mi bántja, vagy úgysem értenéd meg, és akkor magyarázkodni kezdhetsz.

Egy másik módszer a duzzogás, amikor félrevonulva őrizgeti a haragját. Ha megkérdezed tőle, mi a baja, vagy azt mondja, hogy semmi, vagy nem válaszol. A hasonló helyzetekre az a megoldás, ha megpróbálsz nyíltan kommunikálni vele. Lehet, hogy nem élvezi majd, amit mondasz neki, de sokkal jobb, ha legalább megpróbáljátok megbeszélni a problémát, mint az, ha továbbra is a megszokott, energiarabló felállásban maradtok.

Cikkünk Ann Gadd Árulkodó szokásaink című könyve alapján készült.

Ezt is szeretjük