3 kapcsolatmentő életszabály

Így tarthatod be őket!

Ahhoz, hogy jóban légy szeretteiddel és saját magaddal, néhány alapvető szabályt be kell tartanod.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Arra döbbentél rá a karácsony közeledtével és az ajándékozási lista összeállításakor, hogy több családtagoddal - esetleg egészen közeliekkel is - nem beszéltél évek óta, kevés a barátod, kusza a párkapcsolatod, azaz tele van az életed áttekinthetetlen viszonyokkal? A családállítás segíthet abban, hogy boldogabb legyen az év vége.

A kötődés a gyökereidet biztosítja

Mindenkinek kétféle családja van, egyrészt az, amelyikbe beleszületik, majd később, felnőve maga is alapíthat egy másikat. Az elsőhöz a lelkiismereted révén kötődsz. Lehet, hogy megpróbáltál sok mindent magad mögött hagyni, előfordulhat, hogy a szüleiddel, a testvéreddel egyáltalán nincs, vagy nagyon rossz a kapcsolatod - mindez nem számít.

A lelkedben erős kötelék fűz hozzájuk, ha akarod, ha nem. Erre jött rá a családállítás módszere, méghozzá abból a tapasztalásból, hogy az a probléma, amivel napi szinten kínlódsz, nem mindig azonos azzal, ami a lelkedet nyomja.

Olykor a sikertelen álláskeresés, párkapcsolati kudarcok, rossz hivatásválasztás, pénzügyi gondok bizony valamelyik családtagoddal lehetnek kapcsolatosak - ha neki nem sikerült gondtalan, teljes életet élnie, akkor a lelkiismereted azt diktálja, hogy te se legyél boldog.

Azt hiszed, nem engedheted meg magadnak, hogy többre vidd nála. Ez az az eredendő szeretet - függetlenül attól, hogy ténylegesen mi vett körül a családodban, milyenek, és mit tettek a szüleid -, mely alapvetően meghatározza az életed folyását.

Nincs eleve jó vagy eleve rossz

Csupán egyetlen esélyed van a téves kötődések feloldására, ha elfogadod a családodat és a családtagjaidat olyannak, amilyenek. Nem kell mindenkivel szoros kapcsolatot ápolnod, nem szükséges megbocsátani annak, aki nagyon megbántott, csak ismerd be magadban, épp ők kellettek ahhoz, hogy megszülessél. Ez az elfogadás biztosít számodra egy olyan alapot, amire építkezhetsz. Ha ugyanis elítéled, megveted, lesajnálod például a szüleidet, akkor a felépítmény is inogni fog.

Az eredendő családod tudomásul vétele nélkül tehát nem lehetsz sikeres a házasságodban, vagyis a magad alapította családban sem. Legalább ilyenkor, az év végén küldj egy képeslapot, levelet - és ne húzd fel magad előre azzal, hogy úgysem olvassa el az illető -, vagy emeld fel a telefont. Ez a gesztus nem csupán neki, nekik, számodra is nagyon fontos lehet.

Rend szükséges a fejlődéshez

Nem kell valamiféle katonás fegyelemre gondolni, csupán egyfajta érkezési sorrendre, azaz vannak, akik előbb születnek meg, ezzel előbb lépnek be a családba, mások pedig később, és így mindenkinek megvan a maga helye a rendszerben.

Ezt a rendet persze sok minden felboríthatja, a gyerekek néha megpróbálnak beülni valamelyik szülőjük helyére vagy a testvérük elé a sorban. És lehetnek olyan székek is az asztalnál, melyek üresen maradnak, onnan bizony hiányzik valaki, az ő helyüket sem szabad egyszerűen csak elfoglalni.

A rendet tehát nem alakíthatod tetszés szerint, mert az adott, és bizonyos törvényszerűségek szerint működik. Ezt jelenítjük meg egyébként családfelállítással, azt tudjuk megmutatni, hogy jó helyen vagy-e az eredeti és választott családodban, hiszen a párkapcsolataidban és a saját gyerekeiddel kapcsolatban is meg kell, hogy jelenjen ez a rend. Ha így vesszük: rendet teszünk családfelállítással, hiszen megmutatjuk a téged megillető pozíciót, hogy végre rendbe jöjjenek a dolgaid.

Az egyensúlyt a helyes arányok teremtik meg

Azt hihetnéd, hogy az emberi kapcsolataidba önzetlenül és a viszonzás elvárása nélkül kell érzelmeket, figyelmet, törődést invesztálnod. Nos, ez bizony hibás felfogás, és elronthatja a kapcsolataidat. Ha ugyanis túl sokat adsz, a másik nem tud majd lépést tartani veled, és úgy érzi, eladósodik feléd. Ha pedig észre sem veszed a viszonzását, azaz képtelen vagy elfogadni, azzal visszautasítod őt. Mindkét esetben rámehet az adott baráti, munkatársi vagy szerelmi kapcsolat erre, hiszen a másik fél elmenekül előled, túlságosan erősnek és megközelíthetetlennek tűnsz ugyanis a számára. Azt gondolhatja, különbnek tartod magad nála, nem jó, és nem elég az, amit ő próbál nyújtani neked.

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban a cancel culture, azaz az eltörléskultúra került terítékre. Mikor született meg, és mit jelent a cancel culture kifejezés? Miért veszélyes jelenség? Kik azok a híres személyek, akik érintettek? Honnan tudjuk, hogy valósak-e az ellenük felhozott vádak? Hogyan befolyásolja az eltörléskultúra a stand up comedy műfaját?

Promóció

Nem árt ezt a szabályt egyébként a karácsonyi ajándékok tervezésénél sem figyelembe venned: mindegy, mit engedhetsz meg magadnak, csak annyit és olyan értékben adj, amennyit biztosan vissza is kapsz majd, különben rossz érzéseket keltesz abban, akinek a maga készítette süteményét arany karórával pipálod le.
Egyetlen kivétel van az előbbiekre: a szüleidtől elfogadhatod viszonzás nélkül, amit ők adnak neked, de azt a saját gyerekeidnek kell továbbadnod.
Ha pedig épp te vagy az, aki sokat kap a másiktól, de valamiért nem áll módodban viszonozni, mert például beteg vagy, a szívből jövő köszönet is jó a kiegyenlítésre. Akinek mondod, biztosan úgy érzi majd, hogy gazdagon megajándékoztad.

OLVASD EL EZT IS!

ex felejtes
  • boldogság
  • családállítás

Se munka, se szerelem?

Ezt is szeretjük