3 jel, hogy negatív rólad az első benyomás
Így változtasd pozitívvá
Tudat alatt talán érzed, hogy valami nem stimmel, de hogyan tudod ezt konkrét lépésekre lefordítani?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Lehet, hogy veled is előfordult már, hogy úgy érezted, mindent megtettél, hogy jó benyomást kelts, mégis furcsán méregető tekintetekkel találtad magad szemben. Lehet szó a pasid barátairól, az új munkahelyről, vagy egy személyes találkozóról, mindenképp kellemetlen lehet azzal szembesülnöd, hogy bár nem követtél el bakit, mégis úgy érzed, hogy valami nem stimmel. A másik mintha nem venné az adásod, türelmetlennek tűnik, mintha menekülési útvonalat keresne és úgy tűnik, nincs kedve beszélgetni veled.

De mégis, mivel érted el mindezt, amikor még nem tettél semmit azon kívül, hogy bemutatkoztál? Bizony, a megjelenésed már azelőtt sokat elárul rólad, hogy megszólalnál.

A tartásod, a járásod, a kézfogásod, a mimikád, és a hangod is, mind fontos információkat üzen rólad a másik embernek. Lehet, hogy te küldtél olyan üzenetet, melyből azt szűrte le a másik fél, hogy ő nem szimpatikus neked, de az is lehet, hogy csak simán hasonlítasz valakire, akivel nincs jóban.

Honnan tudod?

A tekintettől a szavakig a kommunikáció minden szintjén tetten érhetők a jelek, melyek az ellenérzésekről tanúskodnak. Mindezek egy alapvető együttműködési elv figyelmen kívül hagyásából születnek. Abban érhetők tetten, hogy a másik nem törekszik kölcsönösségre, és arra, hogy reakciójával megerősítsen, és figyelméről biztosítson.

Tükör helyett ablak

Ha szimpatikus vagy valakinek, vagy legalább odafigyel rád, akkor automatikusan tükrözni kezdi a mozdulataid, a testtartásod. Ellenkező esetben tökéletesen figyelmen kívül hagyja és elutasítja, amit csinálsz. Nem szemben áll veled, hanem inkább oldalt fordul, esetleg hátat fordít. Kerüli a tekinteted, és nem néz rád, ha mond neked valamit, vagy ha te akarsz beszélni hozzá. Fontosabb jel, ha nem viszonozza a mosolyod. Vagyis, átnéz rajtad, mintha ott sem lennél.

Kalandozó tekintet

A nyíltan gúnyos tekintetet kevesen engedik meg maguknak, főleg az első találkozás alkalmával, mert ez tudatos kontrollal irányítható. Kevésbé tudatos késztetés vezérli azt, ha valaki mustrálóan végignéz rajtad vagy méreget, és nem figyel arra sem, vajon észreveszed-e. A tekintet másik árulkodó jele, ha beszédpartnered, miközben mond neked valamit, nem néz rád. Még rosszabb, ha a társaság tagjai közül hozzád egyáltalán nem is beszél, mondandóját nem címzi neked. A másik oldalról, miközben te beszélsz hozzá, körbetekintget, pillantásával másfelé időz.

Beszéd közben

Akinek ellenszenves vagy, annak nincs kedve beszélgetni veled, ezért akadályokat gördít a társalgás elé: ez megnyilvánulhat abbam, hogy röviden egy-egy szóval válaszol, ha kérdezed, igyekszik rövidre zárni az interakciót. Az is előfordulhat, hogy egyenesen elengedi a füle mellett, amit mondasz, vagy nincs türelme végighallgatni, és félbeszakít.

Mit tegyél, hogy megfordítsd?

Bár már megszületett az erős első benyomás, az nem egy életre szóló ítélet, lehet rajta változtatni. Két fő útvonal áll előtted, hogy kiküszöböld a csorbát: az egyik, hogy veszed az adást, a másik, hogy nem. Bármelyiket is választod, furcsa módon az a kulcs, hogy ne akarj szimpatikus lenni, legalábbis ne görcsösen!

Mert az utóbbi esetben csak arra kezdesz figyelni, hogy miként kellene viselkedned, ahelyett, ahogyan viselkedsz, és ezzel elzárod magad az adott helyzettől - azaz attól is, hogy változtass a negatív benyomáson.

Maradj hangnemben

Ha veszed a jeleket, akkor válaszolhatsz is a kihívásra. A társalgásban sokszor hatásos trükk, ha valakit ki akarsz zökkenteni a szerepéből, hogy ugyanabban a hangnemben válaszolsz, ahogy ő szól hozzád. Ha flegma volt, te is flegmán, ha lenéző, te is lenézően, ha ő félvállról vesz, te is tedd ezt! Ez olyan, mintha tükröt tartanál neki, amelyben megláthatja magát. Lehet, hogy ez új felismeréseket tartogat a számára, és észreveszi magát.

Ne hagyd, hogy megbénítson

Ha figyelmen kívül hagyod, és úgy döntesz, hogy nem veszed fel a kesztyűt, akkor arra koncentrálj, hogy természetesen tudj viselkedni, mert ha magaddal őszinte vagy, akkor már félig nyert ügyed van. Előfordulhat, hogy zavarba jössz a feléd áradó negatív jelektől, de ne hagyd, hogy ezeknek megfelelően kezdj viselkedni.

Apróságok

Emellett még néhány apró trükköt bevethetsz, melyek utat nyithatnak a szimpátiához. Keresd a tekintetét, próbálj a szemébe nézni! Bizalmat kelt, ha nyitott testhelyzettel állsz vele szemben, nem keresztezed a karod, esetleg a lábad is felé mutat. Közben egy határozott mosoly, vagy legalábbis barátságos arckifejezés sem árt. Bizonyos kutatások azt állapították meg, hogy azzal is szimpatikussá tud válni valaki, ha apró szívességeket, kis segítséget kér a másiktól.

Ezt is szeretjük