Feltámadnak az ízek
Itt a tavasz, jön a húsvét. A kicsik ajándékok után kutakodnak, vagy locsolkodásra készülnek, a nagyobbak a konyhában szorgoskodnak. Az ünnep a terített asztalról is szól. (x)
A húsvét szó a böjt végét jelenti, azt a napot, mikor annyi önmegtartóztatás után végre húst vehetünk magunkhoz. Persze mostanában kevesen kötik magukat ilyen, a természet ritmusával nagyon is harmóniában lévő étkezési hagyományokhoz, de az ízek feltámadásának érzése még így is mindannyiunk számára tagadhatatlan.
Zsenge báránypecsenye, zamatos húsvéti sonka, friss tormából készült mártás, friss tojás és a friss tojásból házilag készített majonéz, zsenge újhagyma, roppanós retek, vitamindús, zöld fejes saláta, tucatnyi kerti fűszer és az elmaradhatatlan húsvéti kalács mazsolával vagy anélkül, fonottan vagy egyszerűen, de mindenképpen jó vastagon megkenve margarinnal, sós sonka mellé vagy mézzel, lekvárral kínálva, tepertős és sajtos pogácsa, számtalan sós és édes aprósütemény, csupa titkos, utánozhatatlan házi recept.
Házi ízek az ünnep alkalmából
A tökéletes húsvéthoz most már csupán egy konyha és egy serény háziasszony szükséges, akit a tavasz az egyszerű, egész évben áhított ízek ünnepi megvalósítására és tálalására inspirál. Lássuk, mi az, ami hasznos segítség lehet számára. A Vénusz mindenképpen jó, ha kéznél van, és miért ne lenne, hiszen e hagyományos, mindig is a kiváló minőséget képviselő márka régóta társa az ünnepekre készülődő lányoknak, asszonyoknak, anyáknak.
Pár csepp Vénusz étolajjal gazdagíthatjuk salátáinkat, készíthetünk belőlük fűszeres, fokhagymás, rozmaringos vagy tárkonyos pácot a báránypecsenyéhez, és finom, nem tolakodó ízével kiváló majonéz alapanyag.
A húsvét a Vénusz sütőkocka nagy napja. A fent említett pogácsák, sütemények elkészítése szinte lehetetlen lenne e sütéshez és főzéshez egyaránt jó szívvel használható alapanyag nélkül. A Vénusz margarinok húsvétkor a kalács tetejére kerüljenek elsősorban. Nincs finomabb mint az édes, sőt mazsolás kalács sós margarinnal. Persze azok számára, akik nem restek házi kaszinótojást és sonkatekercset készíteni, a margarin ideális a tojásos, tormás krém gazdagításához is.
Most pedig következzen egy házi fonott kalács recept!
3 evőkanál lisztet 7 dkg Vénusz sütőkockával elmorzsolunk. Beleszórunk 3 dkg élesztőt, egy kiskanál sót és egy evőkanál cukrot. Megöntözzük 4 dl kézmeleg tejjel, hozzáadunk 50 dkg lisztet, miközben gyúrjuk, kerüljön bele 2 tojás sárgája is!
Végül, ha szereted, vadítsd meg 7 dkg mazsolával! Mikor hólyagos, formálj cipót belőle, és ruhával letakarva keleszd 40 percig! A kétszeresére kelt tésztát hengergesd három darab 30 centis rúddá, fektesd őket egymás mellé, végüket nyomd össze, fond be a szárakat!
A kalácsot fektesd margarinnal kikent tepsibe, takard le, és hagyd kelni 30 percig. Ha újra megkelt, kend meg tejjel kevert tojássárgával, és süsd 20 percig 190 fokon. Kend meg ismét, és süsd még 10 percig!
Éljen a húsvét, éljenek az ízek!(%oldalmero(http://ad.adverticum.net/img.prm?zona=1759478&kampany=1951157&banner=1951170&ord=RANDOM_NUMBER)%)
OLVASD EL EZT IS!
- húsvéti receptek
- Húsvét