10 természetes tojásfestő módszer
A konyhában talált alapanyagokkal is befestheted a tojást.

Dia

 	Régi hagyomány  	A hímes tojás a mai napig szerves része a húsvétnak. Van, aki egyszerűen csak megfesti a főtt tojást, ám sok helyen ma is kifújják, mielőtt díszítenék. Utóbbit így csinálhatod: fúrj egy-egy apró lyukat gombostűvel mindkét végén, ezután szorítsd a tojást a szádhoz, és erősen addig fújd, amíg az összes tojásfehérje és a sárgája is kifolyik. Végül langyos vízzel óvatosan mosd ki a belsejét, és hagyd száradni. Ezután jöhet a festés.

Régi hagyomány

A hímes tojás a mai napig szerves része a húsvétnak. Van, aki egyszerűen csak megfesti a főtt tojást, ám sok helyen ma is kifújják, mielőtt díszítenék. Utóbbit így csinálhatod: fúrj egy-egy apró lyukat gombostűvel mindkét végén, ezután szorítsd a tojást a szádhoz, és erősen addig fújd, amíg az összes tojásfehérje és a sárgája is kifolyik. Végül langyos vízzel óvatosan mosd ki a belsejét, és hagyd száradni. Ezután jöhet a festés.

Dia

Kékhez vöröskáposztátA kék tojásokhoz apróra vágott vöröskáposztára van szükség - minél többet használsz, annál intenzívebb színhatást érsz el. A káposztát tedd egy edénybe, és önts rá annyi vizet, hogy ellepje, majd főzd nagyjából fél órán keresztül. Várd meg, amíg a lé kihűl, és csak akkor tedd bele a tojásokat. Bár a massza inkább bíboros árnyalatú, a tojásokat kékre festi majd.

Kékhez vöröskáposztát

A kék tojásokhoz apróra vágott vöröskáposztára van szükség - minél többet használsz, annál intenzívebb színhatást érsz el. A káposztát tedd egy edénybe, és önts rá annyi vizet, hogy ellepje, majd főzd nagyjából fél órán keresztül. Várd meg, amíg a lé kihűl, és csak akkor tedd bele a tojásokat. Bár a massza inkább bíboros árnyalatú, a tojásokat kékre festi majd.

Dia

Sárgához kurkumátA kurkumával, ezzel az indiai gasztronómia által olyannyira kedvelt fűszerrel intenzív sárga tojásokat készíthetsz. A fűszert negyed órán át főzd - egy liter vízhez elég egy evőkanálnyi -, mielőtt beletennéd a tojásokat. Ebben az esetben ne várd meg, hogy kihűljön a lé, inkább egy ideig főzögesd benne a tojásokat.Kapcsolódó cikk:3 gyönyörű, filléres húsvéti ajtódísz saját kezűleg »

Sárgához kurkumát

A kurkumával, ezzel az indiai gasztronómia által olyannyira kedvelt fűszerrel intenzív sárga tojásokat készíthetsz. A fűszert negyed órán át főzd - egy liter vízhez elég egy evőkanálnyi -, mielőtt beletennéd a tojásokat. Ebben az esetben ne várd meg, hogy kihűljön a lé, inkább egy ideig főzögesd benne a tojásokat.

Kapcsolódó cikk:
3 gyönyörű, filléres húsvéti ajtódísz saját kezűleg »

Dia

Halványsárgához narancsotHa halványabb sárga árnyalatra vágysz, akkor citrom- vagy narancshéjat használj. Három-négy narancs héját főzd egy liter vízben negyed órát, majd helyezd bele a tojásokat, és addig főzd, amíg megfesti őket a lé.Kapcsolódó cikk:3 különleges tojásdísz gombbal, masnival, festékkel - Lépésről lépésre »

Halványsárgához narancsot

Ha halványabb sárga árnyalatra vágysz, akkor citrom- vagy narancshéjat használj. Három-négy narancs héját főzd egy liter vízben negyed órát, majd helyezd bele a tojásokat, és addig főzd, amíg megfesti őket a lé.

Kapcsolódó cikk:
3 különleges tojásdísz gombbal, masnival, festékkel - Lépésről lépésre »

Dia

Rózsaszínhez csipkebogyótA csipkebogyó élénk vöröses színével rózsaszínű tojásokat készíthetsz. Ha be tudsz szerezni szárított csipkebogyót, nyert ügyed van, de néhány jobb minőségű csipkebogyótea-filter is megteszi. A lényeg, hogy mindkét esetben sűrű főzetet készíts, és csak akkor tedd a tojásokat a lébe, ha az már teljesen kihűlt.

Rózsaszínhez csipkebogyót

A csipkebogyó élénk vöröses színével rózsaszínű tojásokat készíthetsz. Ha be tudsz szerezni szárított csipkebogyót, nyert ügyed van, de néhány jobb minőségű csipkebogyótea-filter is megteszi. A lényeg, hogy mindkét esetben sűrű főzetet készíts, és csak akkor tedd a tojásokat a lébe, ha az már teljesen kihűlt.

Dia

Zöldhöz spenótotA legjobb és legtermészetesebb eszköz a tojások zöldre festéséhez a spenót, ráadásul a mélyhűtött verzió is használható, ha nem kapsz frisset. A spenótot - az egészben lévő leveleket elsőként vágd apróra - öntsd fel annyi vízzel, hogy ellepje. Elég körülbelül fél óráig főznöd, ha kihűlt, beletenned a tojásokat, majd addig áztatnod, amíg szép zöld árnyalatot nem kapnak.

Zöldhöz spenótot

A legjobb és legtermészetesebb eszköz a tojások zöldre festéséhez a spenót, ráadásul a mélyhűtött verzió is használható, ha nem kapsz frisset. A spenótot - az egészben lévő leveleket elsőként vágd apróra - öntsd fel annyi vízzel, hogy ellepje. Elég körülbelül fél óráig főznöd, ha kihűlt, beletenned a tojásokat, majd addig áztatnod, amíg szép zöld árnyalatot nem kapnak.

Dia

Narancssárgához paprikátNémi őrölt pirospaprikával is mutatós hímes tojásokat készíthetsz. Mindehhez nem kell más, mint nyolc evőkanál pirospaprika és fél liter víz, melyben elkevered a paprikát. Forrald fel, majd helyezd bele a tojásokat, és főzd addig, amíg elnyerik a neked tetsző színt.Kapcsolódó cikk:4 kreatív, természetes tojásfestő módszer »

Narancssárgához paprikát

Némi őrölt pirospaprikával is mutatós hímes tojásokat készíthetsz. Mindehhez nem kell más, mint nyolc evőkanál pirospaprika és fél liter víz, melyben elkevered a paprikát. Forrald fel, majd helyezd bele a tojásokat, és főzd addig, amíg elnyerik a neked tetsző színt.

Kapcsolódó cikk:
4 kreatív, természetes tojásfestő módszer »

Dia

Lilához lilahagymátA lilahagyma segítségével gyönyörű lila tojásokat készíthetsz. Hámozd le néhány darabnak a héját - az intenzív színű, szárazabb része a jó -, engedd fel némi vízzel, és főzd nagyjából fél órán át, hogy jól kiengedhesse a héj a benne található festékanyagot. Ezután helyezd bele a tojásokat, és addig főzd, amíg megkapják a neked tetsző árnyalatot.

Lilához lilahagymát

A lilahagyma segítségével gyönyörű lila tojásokat készíthetsz. Hámozd le néhány darabnak a héját - az intenzív színű, szárazabb része a jó -, engedd fel némi vízzel, és főzd nagyjából fél órán át, hogy jól kiengedhesse a héj a benne található festékanyagot. Ezután helyezd bele a tojásokat, és addig főzd, amíg megkapják a neked tetsző árnyalatot.

Dia

Vörösbarna árnyalathoz vöröshagymátA vöröshagymát lila társához hasonlóan használd, ha vörösbarna tojásokra vágysz. Minél több hagymahéjat teszel a vízbe, és minél tovább főzöd, annál mélyebb árnyalatot kapnak a tojások.

Vörösbarna árnyalathoz vöröshagymát

A vöröshagymát lila társához hasonlóan használd, ha vörösbarna tojásokra vágysz. Minél több hagymahéjat teszel a vízbe, és minél tovább főzöd, annál mélyebb árnyalatot kapnak a tojások.

Dia

Sötétbarnához kávétHa még sötétebb, még barnább árnyalatba öltöztetnéd a húsvéti tojásokat, készíts néhány adag kávéból erős főzetet, és abban áztasd egy ideig a tojásokat. A káposztához és a csipkebogyóhoz hasonlóan ebben az esetben sem kell a kávéban főzögetni a tojásokat, a kávé ugyanis inkább akkor színez, ha már teljesen kihűlt.

Sötétbarnához kávét

Ha még sötétebb, még barnább árnyalatba öltöztetnéd a húsvéti tojásokat, készíts néhány adag kávéból erős főzetet, és abban áztasd egy ideig a tojásokat. A káposztához és a csipkebogyóhoz hasonlóan ebben az esetben sem kell a kávéban főzögetni a tojásokat, a kávé ugyanis inkább akkor színez, ha már teljesen kihűlt.

Dia

Sötétbarnához fekete teátHa nem tartasz otthon kávét, hat-hét filter fekete teával is beszínezheted a tojásokat. Egy liter forró vízbe áztasd be a filtereket. Addig hagyd őket a vízben, amíg az teljesen kihűl. Ezután helyezd a főzetbe a tojásokat, és addig hagyd benne, amíg elérik a kívánt sötétbarna színt.

Sötétbarnához fekete teát

Ha nem tartasz otthon kávét, hat-hét filter fekete teával is beszínezheted a tojásokat. Egy liter forró vízbe áztasd be a filtereket. Addig hagyd őket a vízben, amíg az teljesen kihűl. Ezután helyezd a főzetbe a tojásokat, és addig hagyd benne, amíg elérik a kívánt sötétbarna színt.
Ezt is szeretjük
Fotó: