Az 5 legjobb pincészet
Kiváló mesterek még kiválóbb borokkal
Nem kell beszélned a borok nyelvén ahhoz, hogy megtaláld a kedvenced, csupán tudnod kell, kinél keresd!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Aki szereti az ízletes borokat, de nincs otthon a borok világában, könnyen elveszhet a kínálatban. Hazánk ugyanis számos pincészettel, szőlőfajtával és bortípussal rendelkezik, ám ahogy számos igazán kiválóval találkozni, úgy jó néhány olyannal is, amely igencsak hagy kívánnivalót maga után.

A megoldás talán a kóstolás lenne, az összes pincészet összes borát végigkortyolni azonban egyszerűen lehetetlenség. Hogy mi a teendő ilyenkor? Leszűkíteni a kört! Íme például öt hazai pincészet, ahol érdemes válogatni!

Sopron első számú pincészete: Weninger Pincészet

Amíg Franz Weninger nem alapított pincét a borvidéken, a soproni borról szinte semmit sem tudtunk - azt legalábbis biztosan nem, hogy azt jó érzéssel, örömmel is meg lehet inni.

Szerencsére azonban az osztrák borász forradalmat csinált, és nyomban egyre több remek bor születik a környéken. A biodinamikával egyre szorosabb kapcsolatba kerülő, illetve összhatásukban is egyre természetesebb borokat felmutató pince ma is Sopron első számú termelője.

Bármilyen kék szőlőből - kékfrankos, cabernet, syrah, pinot noir - készíti borait immár az ifjabbik Franz Weninger által vezetett birtok, biztosan emlékezetes születik belőle.

Weninger Pincészet
9494 Balf, Fő u. 23.
Telefon: 06(99)531-082
e-mail: balf@weninger.com

Amit meg kell kóstolni: Soproni Kékfrankos (2006), Kékfrankos Selection (2006), Soproni Syrah (2004).

Ha kíváncsi vagy a pincészetre és a boraira, akkor látogass el a Weninger Pincészet honlapjára! »

A csopaki kincs: Jásdi Pince

A Balatonhoz nemcsak azért érdemes ellátogatni, hogy az ember gyönyörködjön a természeti szépségekben, és, hogy áztathassa a lábát a "magyar tengerben", hanem, mert a balatoni régióban található az ország egyik legkiválóbb borlelőhelye, a Jásdi Pince.

A bortermelő felmenőkkel nem rendelkező Jásdi István és Mária borászata megalapítását követően alig néhány évvel a Balaton-felvidék legnagyobb hatású birtokává emelkedett. Újrafogalmazták a "csopaki bort", és nagyszerű borokkal mutatták meg, hogy milyen hatalmas lehetőségek vannak a borvidéken a terroir alapú borászkodásnak, vagy a dűlőszelektált borok készítésének.

Jásdi Pince
8229 Csopak, Arany János u. 2.
Telefon: 06(87)446-452
e-mail: jasdipince@t-online.hu

Amit meg kell kóstolni: Csopaki Chardonnay, Nagykúti-dűlő (2006), Csopaki Szürkebarát, Lőczedombi-dűlő (2006), Ranolder Cuvée, fehér (2005).

Ha kíváncsi vagy a pincészetre és boraira, akkor látogass el a Jásdi Pince honlapjára! »

Egy egri arisztokrata: Gróf Buttler Történelmi Borászat

A Mátra, a Bükk és Eger borvidékek közül lényegében csak az utóbbi tudta borkultúráját átmenteni a piacgazdaság keretei közé. A viszonylag nagyszámú családi birtok megléte azonban nem hozta magával azonnal a sikert: a könnyen érthető, telt vörösborok készítésében ez a vidék nem szállhat versenybe Dél-Pannóniával.

Sokkal inkább a főként savakkal és illatokkal játszó, alacsony tannintartalmú, elegáns vörösborok termőhelyének nevezhető. És ami a leginkább otthon van eme borok népszerűsítésében, az a Gróf Buttler Történelmi Borászat. Maximalista birtok, amely azzal alapozta meg a tekintélyét, hogy betelepítette Eger legendás termőhelyét, Nagy-Egedet, amit hatalmas energiával, példaszerűen művel, fogyasztótáborát pedig telt, vastag, gazdag, olykor robusztus borokkal hódítja meg évről évre.

Gróf Buttler Történelmi Borászat
3301 Eger, Ív u. 2.
Telefon: 06(30)943-8100
e-mail: grofbuttler@t-online.hu

Amit meg kell kóstolni: 300-400 méter Selection, Nagy-Eged (2005), 400-500 méter Selection, Nagy-Eged (2005), Egri Portugieser, Szarkás-tető (2005).

Ha kíváncsi vagy a pincészetre és boraira, akkor látogass el a Gróf Buttler Borászat honlapjára! »

Egy világjáró tokaji: Demeter Zoltán

Tokaj Magyarország egyetlen világszerte ismert, nemzetközi összehasonlításban is egyedi, különleges bort adó tája. Az innen szüretelt szőlőből készült, egyedülálló ízű borok teremtették meg Hegyalja világhírét.

Az utóbbi években azonban a helyi termelőknek azt is sikerült bebizonyítaniuk, hogy a száraz fehérborok terén is ott van a helye a legjobbak között Tokajnak. Ez utóbbiak közé tartozik Demeter Zoltán is, aki a hegyaljai fiatal borásznemzedék legnagyobb hatású tagja. Tanult az Egyesült Államokban, Franciaországban és Angliában, tekintélyét azonban elsősorban annak köszönheti, hogy aprócska birtokán mind száraz, mind édes kategóriában stílusteremtő minőségű és egyéniségű borokat készít. Erkölcsileg és szakmailag kikezdhetetlen birtok.

Demeter Zoltán
3910 Tokaj, Vasvári Pál u. 3.
Telefon: 06(47)353-627
e-mail: demeterzoltan@demeterzoltan.hu

Amit meg kell kóstolni: Tokaji aszú, hatputtonyos (2003), Főbor (2006), Tokaji hárslevelű, Szeremlei-dűlő (2006).

Ha kíváncsi vagy a pincészetre és boraira, akkor látogass el Demeter Zoltán honlapjára! »

Egy első osztályú tokaji: Szepsy István

Szepsy István elévülhetetlen érdemeket szerzett a tokaji bor lassan húsz esztendeje folyó megújításában, hiszen az aszú, a szamorodni és a száraz borok terén is referencia minőségű borokkal rukkolt elő. Kiváló dűlőportfóliókkal büszkélkedhet: Mád majdnem összes első osztályú dűlőjében rendelkezik területekkel, ám mind közül a Szent Tamásban a legerősebb a jelenléte.

Legnagyobb presztízsű száraz borai ma már jellemzően egy évvel hosszabb palackos érlelés után kerülnek piacra, mint ahogy azt a legtöbb vezető hegyaljai pincészeteknél megszokhattuk: a 2006-os évjárat borai ugyan már palackban pihennek, értékesítésük a tervek szerint csak 2009-ben kezdődik.

Szepsy István
3909 Mád, Batthyány u. 59.
Telefon: 06(47)348-349
e-mail: szepsyistvan@t-online.hu

Amit meg kell kóstolni: Tokaji Furmint, Szent Tamás-dűlő (2006), Tokaji Furmint, Urbán-dűlő (2006), Tokaji aszú, hatputtonyos (2003).

Ha kíváncsi vagy a pincészetre és boraira, akkor látogass el Szepsy István honlapjára! »
A cikk az Alexandra Kiadó gondozásában megjelent Étterem- és borkalauz 2008 alapján készült.
Az egyedülálló kalauz nemzetközi koordináta-
rendszerben helyezi el a hazai éttermeket, professzionális alapon értékeli és ellenőrzi a gasztronómiai teljesítményeket. Hiteles kalauzként olyan iránytű, amely a minőség irányába mutat. Lehetővé tesz egy egészséges versenyt, orientálja a látogatót, és egyben visszajelzés az éttermeknek is. A hiánypótló kötet a több mint 150 tesztelt étterem értékelésén kívül közel 1400 étterem, vendéglő és kastélyszálló címét és elérhetőségét, illetve a hazai borok és szőlőtermesztő birtokok minősítését tartalmazza térképekkel. Ezen kívül megtudható belőle, hogy melyik a 12 legjobb magyar étterem, hol található a legjobb hagyományos magyar konyha, hol a legjobb a szerviz, és melyek a legjobb hoteléttermek.

Ha felkeltette az érdeklődésed a könyv, rendeld meg itt! »
Ezt is szeretjük