Így ünnepli a királynő a húsvétot - Aranyos meglepetéssel készül a gyerekeknek
II. Erzsébet családjában is megvannak az évről évre visszatérő, húsvéti hagyományok.

II. Erzsébet húsvét
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ami az ünnepeket illeti, ahány ház, annyi szokás. Az angol királynőnek is megvannak a saját húsvéti szokásai, amelyek évről évre visszatérnek. 

A húsvét Jézus kereszthalálának és feltámadásának ünnepe, így a kereszténység legfontosabb ünnepe is egyben. Ilyenkor a legtöbb család összegyűlik, hogy együtt töltsék legalább a húsvétvasárnapot - ez a brit királyi családnál sincs másképp. 

Így ünnepli II. Erzsébet a húsvétot

II. Erzsébet királynő a húsvéti hétvégét családi körben tölti, de az ünnephez kapcsolódó hagyományok már korábban, nagycsütörtökön kezdetüket veszik, méghozzá egy több évszázados tradícióval. Ekkor az uralkodó minden évben az ország különböző templomait keresi fel, hogy különleges pénzérméket osszon szét a kiválasztott férfiak és nők között, ezzel ismerve el az egyházi közösségben betöltött szerepüket.

Az eredetileg a szegények megsegítését célzó nagycsütörtöki pénzosztás már i. sz. 600 óta megrendezésre kerül Angliában, de az, hogy országossá bővítették, II. Erzsébet uralkodásához köthető. Ma már inkább szimbolikus gesztusról van szó. Az érmék ezüsttartalma és numizmatikai értéke általában magasabb, mint a forgalomban lévőké. 

2019-ben a királynő születésnapja húsvétvasárnapra esett, és mivel 93 éves lett ekkor, nagycsütörtökön 93 férfi és 93 nő vehetett át tőle ezüstpénzeket a windsori kastély Szent György-kápolnájában. A kiosztott ötfontos érméket az uralkodó üknagymamája, Viktória születésének 200. évfordulójára készíttette a királyi pénzverde. 

A cikk az ajánló után folytatódik

A hétvége a családé

A királyi család általában a windsori kastélyban tölti a húsvétot, ami egyike a legfontosabb rezidenciáiknak. II. Erzsébet kiváltképp sok szabadidejét tölti itt. Húsvétvasárnap a kastélyhoz tartozó, 14. századi Szent György-kápolnában vesznek részt az ünnepi misén, ahol már az istentisztelet előtt kisebb tömeg várja őket. A szertartás végeztével a királynő egy csokor virágot kap a helyi gyerekektől, akik szintén részt vettek a misén. A kápolnalátogatás után a család visszavonul a kastélyba, ahol elköltik a húsvéti lakomát, jellemzően báránysült kerül az asztalra. 

Húsvétkor a királyi paloták egyike-másika olykor megnyitja kapuit a családok előtt, a gyermekek kézműves-foglalkozásokon és tojáskeresésen vehetnek részt. Bár hivatalosan nem erősítették meg, egyes források tudni vélik, hogy a királyi család is tart a windsori kastélyban tojáskeresést, amit II. Erzsébet kifejezetten az unokák, dédunokák kedvéért rendez. Egy 2016-os interjúban Katalin Cambridge-i hercegné elárulta, hogy a királynő mindig hagy számukra egy kis ajándékot a szobákban, amikor felkeresik őt. Valószínű tehát, hogy a királyi család csemetéi számára is tojáskereséssel indul a nap, mint oly sok ünneplő famíliánál. 

II. Erzsébet lakhelye a Buckingham-palotában

Noha a királynő olykor változtatja tartózkodási helyét, mert az év különböző szakaszait más-más helyeken, például karácsonyait a Sandringham-házban, nyarait pedig Balmoral-kastélyban tölti, a koronavírus-járvány miatt pedig a windsori kastélyban tartózkodott, fő lakhelye, uralkodói feladatai ellátásának színtere továbbra is a Buckingham-palota.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük