Ezer ember is jóllakik belőle: furcsa húsvéti hagyományt őriznek a franciák

Nem a locsolkodás az egyetlen meglepő húsvéti hagyomány.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A magyar húsvéti hagyományok cseppet sem mondhatóak mindennapinak, de külföldön még ennél furcsább szokások is akadnak.

Készül a franciák óriási omlettje

A franciák például gigaomlettet sütnek, a spanyolok csontváztáncot lejtenek, a görögök pedig törnek-zúznak, ahogy mindig. Ismerkedj meg a legfurcsább húsvéti tradíciókkal!

Óriási omlett

A franciaországi Haux városában különös hagyományt őriznek Napóleon emlékére. A legenda szerint a hadvezér a seregével egyszer pont a dél-franciaországi városkán haladt át, amikor tojást kívánt - állítólag ez volt az egyik kedvence étele -, ezért elrendelte, hogy a város lakói szolgáltassák be az összes tojásukat, hogy ő és a katonái jóllakhassanak belőle.

Azóta évről évre megemlékeznek az egykori császár látogatásáról, és omlettet sütnek a tiszteletére, méghozzá nem akármilyen mennyiségben: a 4500 tojásból készült ínycsiklandó reggeli ugyanis akár ezer ember számára is bőven elegendő. Ha a város főterén jársz húsvét hétfőn, ne felejtsd otthon a villádat, mert mindenkinek jut belőle.

Táncoló holtak

A legtöbb húsvéti hagyomány általában vasárnaphoz vagy hétfőhöz kötődik, nem úgy a spanyolok furcsa és meglehetősen ijesztő szokása.

Itt feszítették keresztre Jézust: képeken a bibliai helyszín

Nézegess képeket!

Elolvasom

A középkori Vergesben ugyanis csontvázjelmezbe bújt emberek lepik el a várost, akik este csupán - a gyengébb idegzetűek kedvéért – felvonulnak, ám éjfélkor hátborzongató táncba kezdenek, amely találóan a danza de la mort, azaz a halál tánca nevet viseli.

A videómegosztó portálokon számos felvételt láthatsz erről a titokzatos táncról, amelynek gyökereit azokban a kereszténység előtti mítoszokban kell keresni, melyek a temetőben táncoló halottakról szólnak, akik minden éjjel feltámadtak, de hajnalhasadásig vissza kellett feküdniük nyughelyükre.

Nem túl megnyerőek a csontvázjelmezes emberek
Zuhan a váza

Törve-zúzva

Az eddig sem volt titok, hogy a görögök szeretnek törni-zúzni, hiszen tőlük ered az esküvőkön annyira kedvelt tányértörő hagyomány is, azonban nem ez az egyetlen olyan ünnep, amikor ilyesmire adják a fejüket. Korfu szigetén a húsvétvasárnapot megelőző szombaton az emberek cserépedényeket, vázákat és egyéb törékeny holmikat dobnak ki az ablakon az utcára, hogy azok minél több apró darabra törjenek össze - persze anélkül, hogy bárki megsérülne.

Ez állítólag a tavasz eljövetelét jelképezi, méghozzá olyan értelemben, hogy az új növényekhez új cserépedényre van szükség. Persze józan ésszel belátható, hogy ennek nem sok haszna van, legfeljebb a virágcserép-kereskedők szempontjából.

Nem csupán ez a három nemzet őriz az furcsa hagyományt, a görög Chois szigetén található Vrontados nevű faluban például házilag tákolt tüzijátékkal lőnek mondhatni egymásra az emberek.

Fotók: 20091950.canalblog.com; flickr.com, dantzan; meliandperi.com

Ezt is szeretjük