Az ünnep legyen igazi ünnep! (x)
A húsvét a legrégebbi keresztény ünnepek egyike. Jézus feltámadására való emlékezés és hálaadás. De, hogy jött a képbe a nyuszi meg a tojás?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nyeremény: Ha szerencséd van, most 5000 forint értékű utalvánnyal gazdagodhatsz az Auchan húsvéti játékán. De akkor sem kell csüggedned, ha nem nyertél, mert a játék végén tiéd lehet a 25 000 forint értékű fődíj, mely egy az Auchan áruházaiban levásárolható ajándékutalvány.

Lassan megérkezik a tavasz, mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy március 21-ével átléptünk a tavaszi napéjegyenlőséget. Ez nem csak a nappalok hosszabbodását és a hőmérséklet emelkedését jelenti, de a húsvét közeledtét is.

A húsvét ugyanis a tavaszi napéjegyenlőséget követő holdtölte utáni vasárnap. Ez az ünnep így, ellentétben a karácsonnyal, minden évben más napra esik, valamikor március 22. és április 25. között. Ezért hívják mozgó ünnepnek.


A húsvét fontos szimbólumai a nyuszi és a tojás. Míg a tojás az életet, a megújulást, az újjászületést, és egyben a sírjából feltámadó Jézus Krisztust jelképezi, addig a nyúl a tavasz jövetelét, valamint a zöldbe boruló növényzetet és a termékenység eljövetelét hirdeti. Habár a nyúl nem különleges teremtmény, számos kultúrában különleges szerepet tulajdonítanak neki. Már az ókori Egyiptomban kiemelt szerepet kapott, de az egyes indián törzsek Amerikában mind a mai napig úgy tartják, hogy ő hozta a tüzet az emberiségnek.

Hogy kerül a képbe a nyúl?

Ugyan a fentiekből még nem következne, hogy a nyúl hozza a tojást, de íme a két leghíresebb történet, ami magyarázattal szolgálhat. Egy régi legenda szerint Eostre istennő a téli időszakban egy sebzett madarat talált a mezőn.

Hogy megmentse a haláltól, átváltoztatta nyuszivá, ám az állat megőrizte tojásrakó képességét. Köszönetképpen a nyuszi kidíszítette a tojásokat, és az istennőnek ajándékozta.

Egy hihetőbb történet szerint Németországban húsvét idején gyöngytyúkot - Haselhuhnt - ajándékoztak egymásnak az emberek, azonban a nevét sokszor rövidítették, és csak Haseként - azaz nyúlként - emlegették, vagyis egy félreértés nyomán hozza a nyúl a tojást.

Akár így van, akár úgy, egy biztos: a húsvét rengeteg teendővel lát el minket. Nagy családi ebédek, csokitojások a gyerekeknek, valószínűtlen időpontban betoppanó locsolók. Mindezek ellenére, nem kell feltétlenül lemondanod a pihenésről. Az Auchan idén is mindent megtesz, hogy megkönnyítse a húsvétra készülők életét. Legyen szó egy szép darab sonkáról, friss fonott kalácsról vagy egy a locsolás minden illatmaradványát eltüntető samponról, választék akad bőven.

Látogass el az Auchanba, hogy másról is szólhasson a húsvét, mint az állandó főzésről és aggódásról!
Kellemes húsvéti ünnepeket kíván az Auchan!(%oldalmero(http://ad.adverticum.net/img.prm?zona=42927&kampany=1722458&banner=1722463&ord=RANDOM_NUMBER)%)

Ezt is szeretjük