A legbizarrabb locsolkodási szokások

A hátad közepére kívánod a locsolókat orrfacsaró parfümjükkel? Ennél rosszabbul is járhatnál! Megdöbbentő szokásokból ugyanis nincs hiány.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Manapság már csak kevés férfi tartja magát a hagyományhoz, és kel útra, hogy az ismerős hölgyeket kölnivel permetezze. Ráadásul sok nő ki nem állhatja az orrfacsaró pacsulikat, pedig ez mind semmi ahhoz képest, amit nagyanyáink kiálltak a húsvéti locsolkodás kapcsán.

Megdöbbentő és bizarr szokásokból pedig nincs hiány. A Dunántúlon a vesszőzés hódított, míg Szlovákiában a hölgyek a kölcsönkenyér visszajár jelmondatát alkalmazva leckéztették meg a férfiakat. De a vízbevető hétfő sem volt leányálom a hölgyek számára, nem véletlen, hogy sokáig kérették magukat a locsolkodás előtt.

Az öntözés eredete

A vízzel való öntözés a keresztséget jelképezi a Biblia szerint. A Jézus feltámadásának hírét vivő ünneplő asszonyokat próbálták úgy lecsendesíteni a katonák, hogy lelocsolták őket, a legenda szerint innen ered a locsolkodás húsvéti hagyománya. A régi időkben húsvéthétfőn a férfiak, legények együtt indultak útnak, hogy az ismerős lányokat meglocsolják. Azonban a ma használatos parfüm helyett akkoriban a kútból húzott vizet zúdították az igencsak vonakodó lányokra. Ez sokszor kellemetlen volt, hiszen előfordult, hogy a hőmérő higanyszála még közelebb állt a mínuszokhoz, mint a magasabb, élveztető fokokhoz.

A parfüm csak a későbbiekben jelent meg a hölgyek nagy örömére. Manapság már néhány csepp kölnivel és egy locsolóvers elmondásával érdemlik ki a férfiak a hímes tojást, már akik tartják a szokást, hiszen egyre kevesebb ellenkező nemű indul a tradicionális körútra.

Vesszőzés

Bár a legelterjedtebb népszokásunk a húsvét kapcsán a locsolkodás, némelyik magyarországi faluban egy másik szokással, a vesszőzéssel, más néven villőzéssel ünnepeltek. Leginkább a Dunántúlon volt elterjedt, hogy a fiúk fűzfából font vesszőkkel - sibával - jártak utcáról utcára, és csapkodták a lányokat. Persze nem csak jókedvükből mérték az ütéseket a hölgyekre, hanem azért, mert ez a termékenység szimbólumát jelentette. Miután az ellenkező nem tagjai kicsapkodták magukat, a lányok szép szalaggal díszítették a vessző végét, és borral kínálták meg a férfiakat.

Vízbevető hétfő

Már a vizes vödörrel való locsolkodás is elég kellemetlenül hangzik, de talán még annál is rosszabb a vízbevető hétfő. Ez a hagyomány nem sokban különbözik a kútvizes vödrös megoldástól, ráadásul a felfázás egészen biztosan szerves része volt kényelmetlen tradíciónak.

Miután a legények ellátogattak a hölgyek otthonába, közös erővel az udvarra invitálták a lányokat. Azonban a vödör tartalma helyett - amelyet kis szerencsével és kedvező széliránnyal ki lehetett kerülni - a vízzel telített itatóvályúba nyomták bele a lányokat, így azok tetőtől talpig átáztak, átfáztak.

Kölcsönkenyér visszajár

Bizonyára neked is megfordult már a fejedben, hogy viszonoznod kellene a férfiak húsvéti kedvességét. Erre is van példa. Szlovákia néhány térségében, valamint egy-egy kisebb magyar faluban húsvéthétfő után a lányok, asszonyok élhettek a visszavágás jogával. Ez azt jelentette, hogy jogukban állt a férfiakat, legényeket megöntözni, mindezt pedig vidám nevetés és közös lakoma kísérte.

Ezt is szeretjük