Ma 60 éves Zoltán Erika: a 80-as évek diszkókirálynője ennyit változott az évek során
Zoltán Erika hazánk egyik legnépszerűbb énekesnője, rajongóinak száma nem csökkent, csak nőtt az elmúlt években.

zoltan-erika-cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Zoltán Erika mindössze négyéves volt, amikor elhatározta, ő bizony énekesnő lesz, ha felnő. Ettől semmi sem tántoríthatta el, kislányként zongorázni tanult, és balettórákra járt. 

Az érettségit követően éjszakai bárokban énekelt és táncolt, majd 1984-ben, a Balatonnál találkozott a Neoton Família tagjával, Pásztor Lászlóval, aki elindította őt a pályáján az országos siker felé.

Zoltán Erika 60 éves lett

Zoltán Erika 1962. február 15-én született Budapesten. Kamasz lány volt, 14 esztendős, amikor felvették Jeszenszky mester jazzbalettiskolájába. Egy ideig ő volt Szűcs Judith és Karda Beáta háttértáncosa is. Mindössze 24 évesen az Interpop Fesztiválon közönségdíjat nyert a Szerelemre születtem című - azóta klasszikussá váló - slágerével. A következő évben megjelent első albuma ugyanezen a címen. Érdekesség, hogy a sztár eleinte utálta első igazán híres dalát.

- Pásztor Laci nappalijában hallottam először a dalt, ő adta elő akusztikus gitárral, és nem tetszett. Teljesen magamba roskadtam, hogy ezzel a dallal kell indulnom a versenyen, de bíztam annyira Laci tehetségében, hogy elfogadtam - mondta el a likebalaton.hu-nak adott interjújában 2021-ben. 

Ezt az első albumot 1988-ban követte a Túl szexi?, 1989-ben a Csak neked!, majd 1990-ben a Ki nevet a végén? Legutóbb 2017-ben jött ki új lemezzel, ez a Hangunk célba ért címet kapta. Ezen összesen tíz dal szerepel, ezek közül az első egy duett Csepregi Évával. 

1994-ben felvette az Erika C. művésznevet, hogy Londonban elkészítse a Blue Pearl című lemezét. Ezzel Európa-szerte ismertté vált. Két évre rá producerként saját kiadót alapított, amit Joker Space-nek nevezett el. Olyan együttesek köszönhetik neki a hírnevüket, mint a B. Boys, a Tik-Tak, az Emergency House és a Grooveland. 

Zoltán Erika és Kiki, a legsikeresebb magyar válogatáslemez díj győztesei az első ízben kiosztott Arany Zsiráf-díjak átadásán 1993. április 28-án a Budapest Kongresszusi Központban.
Zoltán Erika és Kiki, a legsikeresebb magyar válogatáslemez díj győztesei az első ízben kiosztott Arany Zsiráf-díjak átadásán 1993. április 28-án a Budapest Kongresszusi Központban.
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Zoltán Erika  összesen nyolc alkalommal lett az év énekesnője, 1989-ben még az év legerotikusabb énekesnőjének is megválasztották. 1994-ben és 1995-ben is Emerton-díjat kapott.

Első férje Joós István volt, ám amikor 1990-ben megismerkedett Kátai Róberttel, vagyis Robby D.-vel, menthetetlenül beleszeretett. Bevallotta férjének, mit érez, és elváltak. Új párjával 1990 novemberében költöztek össze, illetve alapítottak egy közös tánciskolát. Kátai Róberthez 1997 januárjában ment feleségül, 1997 decemberében pedig kislányuk született, Kátai Zoé Roberta. 

- Nem szabad elfelejteni, hogy a boldogító igen örökké szól, és minden nehézségen át kell segítenünk egymást, meg kell küzdenünk egymásért. Nincs olyan, hogy két ember mindenben egyetért. Intelligensen meg kell beszélni a konfliktusokat, hogy ne maradjon a másikban tüske. A kommunikáció mindennek az alapja - mesélte 2021 novemberében a Blikknek az énekesnő arról, mi hosszú házasságuk titka.

Emlékszel a Tévétorna ikreire?

Fejes Erika és Mara kicsi gyerekkoruk óta versenytornáztak. Amikor abbahagyták, a Tévétorna alapítói, Müller Kati és Bérczi István javaslatára kerültek 15 évesen a '80-as évek híres műsorába vérfrissítésként. 

Cover-fotó: MTI/Bruzák Noémi

Ezt is szeretjük