Gyász! Elhunyt Végvári Tamás, Al Pacino magyar hangja
73 éves volt
Végvári Tamás az Örkény Színház társulatának volt a tagja, emellett többször szinkronizálta Al Pacinót.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

2010. május 16-án, életének 73. esztendejében, rövid, ám súlyos betegség következtében elhunyt Végvári Tamás színművész, adta hírül az Örkény István Színház igazgatósága.

Az egyebek közt Jászai-díjjal kitüntetett színész 2004 óta tartozott az Örkény társulatához, ahol haláláig több darabban játszott. Emellett olyan ismert külföldi sztároknak kölcsönözte jellegzetes orgánumát, mint Al Pacino, Harrison Ford, Robert De Niro, Ben Kingsley és Dustin Hoffmann.

1962 óta játszott

Végvári Tamás 1937. május 20-án látta meg a napvilágot. A középiskola után felvételt nyert a Színművészeti Főiskolára, melyet 1962-ben végzett el. A diploma kézhezvételét követően a Pécsi Nemzeti Színház tagja lett, később megfordult az ország több vidéki színházában is.

1971 és 1981 között a Thália társulatához tartozott, utána pedig kis ideig a budapesti Nemzeti, 1982-től pedig a Katona József Színház színpadán játszott. 2004-ben csatlakozott az Örkény színművészeihez, és haláláig velük lépett a világot jelentő deszkákra.

Majd’ fél évszázados pályafutása során remek szerepformáló képességről tett tanúbizonyságot mind fajsúlyos drámákban, mind pedig könnyedebb darabokban. Tehetségét 1967-ben Jászai-díjjal ismerték el, 1984-ben érdemes művésznek, 2008-ban kiváló művésznek választották. A közönség utoljára Örkény István Macskajáték című művében láthatta Csermlényi Viktor szerepében.

Színházban és filmen is remekelt

Színpadi munkássága mellett neve a mozirajongók előtt sem volt ismeretlen: amellett, hogy olyan magyar filmekben játszott, mint az 1964-es Karambol, az 1987-ben készült Szamárköhögés vagy a négy évvel ezelőtti Férfiakt című romantikus dráma, sokat szinkronizált is.

Rajongói a legnagyobb hollywoodi sztárok magyar hangjaként is ismerték: Al Pacinót csaknem 30 alkalommal szinkronizálta, egyebek közt olyan klasszikusokban, mint A Keresztapa, A sebhelyesarcú, a Carlito útja, az Egy asszony illata, Az ördög ügyvédje, vagy legutóbb a 2008-as A törvény gyilkosa. De hallhattuk Harrison Ford, Dustin Hoffmann, Robert De Niro, Ian Holm és Raul Julia hangjaként is.

Ezenfelül 1993 és 1996 között ügyvivője volt a Magyar Színészkamarának, és vezető szerepet vállalt a Magyar Színházi Társaságnál is.

Ami a magánéletét illeti, Győri Franciska színésznővel élt házasságban, két gyermekük Borbála és Eszter.

Fotók: Örkény Színház, Europress

Ezt is szeretjük