Vári Éva gyönyörű volt fiatalon - Nem csoda, hogy Haumann Péter is beleszeretett
Vári Éva zenés darabokkal kezdte a pályáját.

vari-eva-cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ma ünnepli 77. születésnapját Vári Éva Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színművésznő, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. Idén májusban jelentette be, hogy visszavonul az aktív színészélettől, és a kétlaki életét felszámolva a jövőben már csak Pécsett lakik és tevékenykedik. 18 éves kora óta folyamatosan dolgozik, egy ideje úgy érezte, szüksége van a pihenésre. A Játékszíntől július 30-án búcsúzott A hölgy fecseg és nyomoz című darabbal.

Vári Éva  1940. augusztus 25-én született Nagykanizsán. 1958-ban, az érettségi után a kaposvári Csiky Gergely Színházba jelentkezett színésznek, ahova Ruttkai Ottó igazgató szerződtette is szubrettnek az onnan távozó Lehoczky Zsuzsa helyére. A somogyi megyeszékhely teátrumában 1963-ig dolgozott, ezt követően a Pécsi Nemzeti Színházhoz szerződött, amelynek 1992-ig volt társulati tagja. Közben 1959-ben jelentkezett a Színművészeti Főiskolára, azonban a harmadik rostán kiesett. 

A fiatal színésznő számos zenés darabban szerepelt, a '60-as évek ünnepelt filmsztárjával, Mendelényi Vilmossal énekelt Kicsike, vigyázzon, egyszer nagymama lesz című dalt imádta a közönség, számos feldolgozása is született. 

A Pécsi Nemzeti Színház nemcsak színpadi sikereket, de szerelmet is hozott a gyönyörű színésznőnek: itt ismerte meg Haumann Pétert. A színész 1963-ban szerezte meg diplomáját a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, utána a debreceni Csokonai Színházhoz szerződött, 1966 és 1970 között pedig a Pécsi Nemzeti Színház társulatának tagja volt. 27 éves volt, amikor 1968-ban feleségül vette Vári Évát.

Habár nagyon szerették egymást, öt évvel később elváltak. A Nemzet Színésze címmel kitüntetett Haumann Péter így idézte fel fiatalkorának pécsi éveit egy régi interjújában, amikor még házastársak voltak:

- Pécs volt a "kisvilágom", ma is a fedezékem. Feleségem, Vári Éva ott él, ott játszik, ma is odarohanok megnyugodni, erőt gyűjteni. 

Vári Éva a válásuk után nem házasodott meg újra, az azóta eltelt évtizedek alatt pedig közel kétszáz színházi előadásban szerepelt. Munkássága elismeréseként 2009-ben Kossuth-díjjal jutalmazták.

Haumann Péter második felesége Haumann Ágnes lett, aki három gyermeknek adott életet: Máté és Petra szintén színész lett, Dávid fiuk pedig a civil életet választotta.

Ezt is szeretjük