A hűtlenségnek ára van - Egyszer mindenki belebukik a hazugságokba
A Vadméz főhőséért a felesége mellett három másik nő is odáig van, ő pedig képtelen ellenállni.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Michael Frayn Vadméz című vígjátékát mutatta be június 24-én a Belvárosi Színházban az Orlai Produkció. A darabot Znamenák István rendezte, a minimalista, de frappáns díszletet is ő tervezte. A főbb szerepekben Ötvös András, Ullmann Mónika, Mészáros Máté, Nagy Dániel Viktor, László Lili és Radnay Csilla látható.

A történet egy álmos, falusi birtokon játszódik Oroszországban, ahol mindenki szerelmes valakibe, mert nyár van. Természetesen minden férfi a szép özvegybe. Ő meg abba az egybe, aki járt egyetemre, szellemességben verhetetlen, és még jóképű is. De a szép özvegyen kívül az összes többi női szereplő is őutána epekedik, a feleségével együtt legalább négyen. Merthogy szívtiprónk nős - csak, hogy minden meglegyen a már-már bohózati kalamajkához. Mindenki menekül és üldöz egyszerre, egymást érik a kínosan komikus helyzetek. De vajon a szerelem az-e, aminek látszik? A birtokot körülveszi egy misztikus, sötét, csalogató erdő, ahol mindenki keres valakit, ahol el lehet bújni, de el is lehet tévedni. Az ösztönök erdeje ez, a túlfűtött és csalóka erotikáé, ami könnyen válhat fojtogató dzsungellé. Vad méz.

Van, akinek minden megadatik: humor, intelligencia, kényelmes élet és tisztes egzisztencia... no meg négy gyönyörű nő szerelme, akik közül az egyik ráadásul a hű felesége. Közeleg a nyár, kezdődnek a kerti mulatságok, és az egyre nagyobb hőségben lassan mindenki fejét veszti a napfénytől, az alkoholtól - és a szenvedélytől - olvasható az előadás rövid ajánlásában. 

vadmez4
Fotó: Orlai Produkció/Juhász Éva

A főszereplő, Platonov (Ötvös András) olyan, mint Csehov főhőse: egykor ígéretes egyetemista volt, akiből tanító lett vidéken, ahol szenved. Ahhoz viszont túl gyenge jellem, hogy kitörjön, és változtasson az életén, ezért elégedetlenségében inkább másokat gyötör: a feleségét, akit nyíltan ostobának tart, vagy Marja Jefimovna Grekovát (Grisnik Petra), akibe az orvos (Mészáros Máté) szerelmes - ő meg titokban Platonovba. Ahogy az özvegy Anna Petrovna (Ullmann Mónika) is, akinek a birtokán gyűlnek össze, és, ahogy az asszony újdonsült menye, Szofja (Radnay Csilla) is, aki könnyedén eldobná férjét (Nagy Dániel Viktor) a gimnazistaként megélt, régi szerelem halovány emlékéért. 

vadmez3
Fotó: Orlai Produkció/Juhász Éva

Platonovnak a kisujját sem kell mozdítania a nőkért, mert vidéken annyira jellegtelen és unalmas mellette az összes iszákos férfi, hogy a kegyetlenkedésekért is csak flörtölő dorgálásokat kap. Elég, ha egyszerűen hagyja magát sodródni az eseményekkel. Ez lesz a veszte: az elutasítás helyetti hallgatás, az eltitkolt találkozásokról való hazudozás olyan hálót fon köré, amiből nem szabadulhat. A felesége elhagyja, de hiába a felajánlkozó nők rohama, számára csak az alkohol nyújt vigaszt, nem ők. A hűtlenség gödréből nehéz kimászni, pláne, ha valaki hajlamos az önsajnálatra. 

Bár a darab számos vicces pillanatot rejt - Papp János, Szása és az orvos kora reggel óta italozó apja elég, ha csak megjelenik a színpadon -, ez a méz bizony, inkább keserű, mint vad: a szereplők hiába adják fel elveiket az egyetlen kiszemeltért, végül csak csalódás a jutalmuk. 

Ezt is szeretjük