Így búcsúzhatnak Törőcsik Maritól rajongói a Nemzeti Színháznál: a sárga rózsa volt a kedvence
Törőcsik Mari előtt kedvenc virágával róhatják le kegyeletüket tisztelői a Nemzeti Színháznál.

torocsik-mari-cover2
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ma hajnalban, hosszú betegeskedés után, életének 86. évében elhunyt Törőcsik Mari , akitől szerettei, kollégái és tisztelői is megtörten búcsúztak.

A Nemzet Színésze és a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, háromszoros Kossuth-, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színművésznőtől, érdemes és kiváló művésztől, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagjától tisztelői a Nemzeti Színháznál búcsúzhatnak, és kedvenc virágával róhatják le kegyeletüket. 

Így búcsúzhatnak Törőcsik Maritól a rajongói

"Kedves Nézőink, kegyeletüket leróni kívánók!

Mindazok, akik Törőcsik Marit, a Nemzet Színésze és a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, háromszoros Kossuth-, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színművésznőt, érdemes és kiváló művészt, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját szerették és tisztelték, akiket feledhetetlen színészi játékával elkápráztatott, akiknek mosolyt csalt az arcára, leróhatják kegyeletüket a Nemzeti Színház Hajóorrában felállított emlékhelyen a mai napon (2021. április 16.) 17 órától 21 óráig. A továbbiakban pedig a hét minden napján 10 és 21 óra között. Törőcsik Mari kedvence a sárga rózsa volt, ezzel a virággal emlékezhetnek rá.

Kérjük a tiszteletüket tevőket, hogy a Nemzeti Színház Hajóorrát a Soroksári út felől kijelölt útvonalon közelítsék meg. A járványhelyzetre való tekintettel kérjük, fokozottan ügyeljenek a megfelelő távolságtartásra. Ha lerótták kegyeletüket, a tömeg elkerülése érdekében a Duna felőli oldalon, a Nemzeti Színház parkolójának irányába távozzanak" - áll a teátrum közleményében, amelyhez a honlapon térképet is mellékeltek

Törőcsik Maritól Orbán Viktor is elköszönt

Orbán Viktor miniszterelnök reggel Facebook-posztban búcsúzott a legendás színésznőtől, szavaival Törőcsik Mari legendás filmjére, a Körhintára utalt, amit az 1956-os cannes-i filmfesztiválon Arany Pálmára jelöltek, 1968-ban pedig a Magyar Filmművészek Szövetsége beválasztotta a tizenkét legjobb magyar film közé.

Gyurcsány Ferenc, volt miniszterelnök is a Körhintára gondolt, amikor megfogalmazta búcsúmondatait.

Budapest főpolgármestere, Karácsony Gergely azt írta a Facebookon, a legnagyobbak egyike hagyott itt bennünket.

A Nemzeti Színház nevében Vidnyánszky Attila igazgató búcsúzott Törőcsik Maritól egy hosszú levélben a színház honlapján.

"A színészek túlnyomó többsége alakító művész, megformálja a figurát.

Törőcsik Mari ritka kivétel, ő nem alakítja, ő táplálja szerepét, lázas ihlettel és folyamatosan.

A színpadi alak számára nem kész ruha, mit estéről estére magára ölt: szemünk láttára, pillanatról pillanatra emeli ki szerepét önmagából és szövegéből, a teremtés forrón csupasz és kockázatos gesztusával. Józan és sugallatos egyszerre. Ezt a szélsőséges és nagyszerű ellentmondást csak zseniális művész tudja elviselni és megvalósítani. Kivételes lélek, ki egyszerre senkié és mindenkié… Törőcsik Mari – jelképes jelenet – egy vidám álarcot tép le magáról. Ami a maszk mögül kitűnik, nemcsak egy síró, elmaszatolt arcocska, hanem valami, amivel alig lehet szembenézni. Törőcsik Mari arca. Életének, szerepeinek, tehetségének örökös, mezítelen tápláléka" - méltatta a színészlegendát.

Törőcsik Mari ritkán látott, fiatalkori fotókon

A hazai színművészek közül senki sem kapott nála több díjat, de azt is elmondhatta magáról, hogy azon kevés magyarok egyike, akik a cannes-i fesztiválon is díjat nyertek. Képes összeállításunkban megnézheted a fiatal Törőcsik Mari ritkán látott fotóit, aki már évtizedekkel ezelőtt meghódította az egész világot.

Ezt is szeretjük