Botrányt okozott! Stohl András körül megint forr a levegő

Az Alföldi Róbert által rendezett István, a király előadása után szétszedték Stohl Andrást.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az István, a király újragondolt előadása után forrnak az indulatok a rajongók körében: van, aki az egekig magasztalja Alföldi Róbert rendezését, van, aki azt mondja, megszentségtelenítették a rockoperát.

Stohl András, aki Koppányt játszotta, a darab bemutatója előtt beszélt a rendezőhöz fűződő kapcsolatáról, és nem rejtette véka alá, hogy nagyon utálta Alföldit.

"Utáltam! Ki az az Alföldi?"

Mint mondta, az Asztrikot alakító László Zsolttal már a főiskolán ki nem állhatták a Nemzeti Színház most leváltott direktorát, mert bár akkor még őt fel sem vették, máris mindenki a tehetségéről áradozott.

- Utáltam! Ki az az Alföldi? Még itt sincs, és már mindenki róla beszél?! Hamar megtudtuk, hogy kicsoda, mert már főiskolásként is oda kellett rá figyelni. Az első két évben nem voltunk túlzottan jóban - mondta el a Délmagyarnak.

A kapcsolatuk egy vizsgadarab után változott meg, amikor is Alföldi odament gratulálni Stohlhoz. Ahogy a színész fogalmazott, akkor elpattant egy buborék, és onnantól kezdve elválaszthatatlanok lettek. Így nem volt meglepő, hogy az István, a király 30 éves évfordulójára Alföldi által rendezett darabban is helyet kapott a börtönviselt színész.

A kultikussá vált rockopera viszont megosztotta az országot, Alföldi újragondolása nehezen ment le a rajongók torkán. A közösségi oldalakon nekiestek a rendezőnek, hogyan is merte megszentségteleníteni a darabot, többen azonban hálájukat fejezték ki, amiért a színjátszás került előtérbe, és mert nem féltek szimbólumokkal tarkítani az előadást. "Azért a magyarság egy őstörténeti pillanatát farmerben előadni, mikoris István idegen segítséggel az ellentábor vezérét meggyilkolta és az ország akkori bő harmadát kiirtotta, elég profán" - írta egy internetes hozzászóló.

Megszentségtelenítették a darabot?

Ennél azonban sokkal szélsőségesebb vélemények is napvilágot láttak a különböző honlapokon, fórumokon, volt, aki egyenesen keresztény- és magyarellenesnek tartotta a darabot, és azt is megkérdőjelezte, hogy Szörényi Levente valóban adta-e nevét a darabhoz. Egy rajongó ezt írta a darab megszentségtelenítéséről beszélőknek: "A színház szent. Nem az előadás. A színház attól él, hogy mai. Hogy tükör. Mindenkor. 84-ben is. Most is."

Stohl András 20 éves lánya lenyűgöző szépség

Nézegess képeket!

Elolvasom

Színészek is vitába bonyolódtak a legnagyobb közösségi fórumon, volt, aki azt írta, Alföldi a nullával egyenlő, és igazán szégyellhetné magát. Azonban abban mind a dicsérők, mind a támadók egyetértettek, hogy a darabban szereplők egyáltalán nem tudtak énekelni, de a többség szerint jelenleg nem is ezen volt a hangsúly, hanem a karakterek színészi megformálásában. Azonban hangok nélkül értelmetlenné vált a rockopera, ahogy egy kommentelő írta, így leginkább csak egy ócska musical lett belőle.

Stohl Andrást is sokan támadták a hangja miatt, bár neki Vikidálhoz kellett volna felnőnie. Ezt már maga a színész is kijelentette, hogy lehetetlen, Koppány a magyarok számára örökre Vikidál Gyula marad.

Azt azonban egyetlen tábor sem tagadja, hogy kemény aktualitása volt a darabnak, többen a mai Magyarországot látták benne, valamint a színház feladata, hogy érzelmeket váltson ki, és Alföldi Róbert minden rendezése elérte ezt a célt.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

Az pedig biztos, hogy a zárókép óriási erejű volt, és akár utálja valaki az új darabot és készítőit, akár zseniálisnak gondolta, a Himnusz közben mindenkinek borsózott a háta.

Fotó: MTI/ Kelemen Zoltán Gergely

Ezt is szeretjük