Carrie Bradshaw hangját a közértben is felismerik - Spilák Klárával Soós Andrea beszélgetett

Spilák Klára a Femina podcastjában elárulta, akárhova megy, elég csak pár mondatot mondania ahhoz, hogy az emberek tudják, honnan ismerős a hangja.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Spilák Klára 1988-ban vette át a diplomáját a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, ezután kezdte színésznői karrierjét. Akkoriban a színjátszás oktatásához hozzátartozott a szinkron műfajának elsajátítása is. Az osztálytársaival féléves kurzuson vettek részt a Pannónia Filmstúdióban, később pedig a Magyar Rádió rádiójátékaiban gyakorlatoztak. A szakemberek már ekkor kiszúrták jellegzetes hangszínét, először kisebb, majd egyre nagyobb munkákat bíztak rá.

Mára megszámlálhatatlan filmben és sorozatban hallhattuk a hangját. Bár olyan híres hollywoodi sztárokat is megszólaltatott magyarul, mint Julianne Moore, Robin Wright vagy Helen Hunt, mégis mindenki Sarah Jessica Parkerrel azonosítja, akinek azóta az állandó szinkronhangja, hogy 2002. február 22-én hazánkban is bemutatták az HBO Szex és New York című sorozatát. A rajongók a leghétköznapibb szituációkban, akár a közértben vásárolva is felismerik, hogy ő Carrie Bradshaw magyar hangja. A színésznő ezekről a helyzetekről is mesélt Soós Andreának a Femina podcastjában, amit itt tudsz végighallgatni.

Spilák Klára, mint Carrie Bradshaw magyar hangja

- A postán befizettem a csekket, és beszélgettem az ügyintézővel, aki egyszer csak rám nézett, és azt mondta: "Úristen, csak nem maga az?” Ilyenek mindig voltak és vannak. Nagyon sok megkeresést kapok születésnapokra, hogy mondjak pár szót hangüzenetben Carrie-ként. Olyan is volt, hogy valakit élőben, a buli közepén hívtam fel.

spilák klári 1
Fotó: Femina/Koppány Zsófia, Kiss Marietta Panka

Úgy véli, a szinkron mint műfaj kikopóban van. A mai generációból sokkal többen beszélnek nyelveket, és a különböző streamingszolgáltatók népszerűségével azoknak a száma is megnőtt, akik szívesebben nézik feliratosan a különböző alkotásokat. Ugyanakkor szerinte van igény arra is, hogy a nézők magyarul hallják a különböző karaktereket. Tapasztalatai szerint egy nem angol produkció esetében még mindig szívesebben nézik a szinkronos verziót, illetve a nagy költségvetésű, látványos mozifilmeknél is jobb, ha magyarul szólalnak meg a szereplők.

Sok olyan esetről tudunk, amikor a magyar szinkron az eredeti filmet is túlszárnyalja. Spilák Klára megemlítette Sharon Stone-t, akinek a színészi játéka az Elemi ösztönben egyértelműen sokkal erősebben átjön, ha az ember Básti Juli hangján nézi, de ő is sokszor megkapta már, hogy hangjával rengeteget hozzátesz a filmélményhez.

- A lányom, aki nagy Szex és New York-rajongó, ma már mindent angolul hallgat, de amikor kijött az új évad, inkább kivárta, amíg elkészült a magyar változat. Azt mondta,

a Szex és New Yorkot csak magyarul lehet hallgatni.

Az ikonikus széria a tengerentúlon a ’90-es évek végén, hazánkban a 2000-es évek elején robbant be. Ahogy a benne szereplő színésznők, Sarah Jessica Parker, Kim Catrall, Kristin Davis és Cyntia Nixon, úgy az őket szinkronizáló Spilák Klára, Létay Dóra, Kéri Kitty és Bertalan Ágnes egyaránt népszerűek lettek. 

spilák
Fotó: Femina/Koppány Zsófia, Kiss Marietta Panka

Amíg futott az anyaszéria hat szezonja, a forgalmazó külföldi cég számtalanszor hívta a szinkronhangokat különböző sajtóeseményekre, beszélgetésekre, interjúkra. Ám most, miután 2021. december 9-én elstartolt az És egyszer csak… nevet viselő új évad, nem keresték őket. Szerinte ez a változó világnak, a sorozatok és filmek hatalmas választékának köszönhető. Manapság már nincs akkora hírverés egy-egy produkció körül, mint annak idején. Ebben a tekintetben lát némi párhuzamot az ötvenes éveiben járó Carrie életével, akinek szintén alkalmazkodnia kell az aktuális trendekhez.

- Az idő változását ilyen szempontból nyomon követi a sorozat, hiszen Carrie-nek, aki újságíró, az új részekben podcastban kell szerepelnie, hiszen ma már az a menő. Szép és finom az a pillanat, amikor arról beszél, mennyire zavarban van, miután rájön arra, hogy a szexről mennyivel nehezebb beszélni, mint írni.

Iratkozz fel a Femina Spotify csatornájára!

Ha tetszett az interjú, iratkozz fel podcast csatornánkra, és értesülj elsőként a Femina legújabb adásairól. Rendszeresen jövünk még több izgalmas beszélgetéssel, ne maradj le! 

 

 

Promóció

Ezt is szeretjük