Elhunyt a Vígszínház tagja! 72 éves korában meghalt Rajhona Ádám
Elhunyt Rajhona Ádám, a színházi és filmes szakma egyaránt kiemelkedő alakja.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

2016. május 20-án, ma elhunyt Rajhona Ádám, a magyar színházi élet jelentős alakja. Pályája során számos elismerésben részesült, és a legfoglalkoztatottabb szinkronszínészek közé tartozott.

2006. dec. 30-án kapta meg a Ruttkai Éva-emlékgyűrűt

A színművész 72 évesen távozott az élők sorából - tudatta az MTI-vel a Vígszínház.

Meghalt Rajhona Ádám

Rajhona Ádám 1943. december 12-én született az erdélyi Marosvásárhelyen. Miután Kolozsváron leérettségizett, rövid ideig vegyészetet tanult, majd átiratkozott szülővárosába, a Szentgyörgyi István Színművészeti Főiskolára. 1966-ban végzett, ezt követően pedig a temesvári Állami Magyar Színházhoz szerződött.

Szerepet kapott Bacsó Péter Jelenidő című filmjében, és ekkoriban határozta el, hogy szívesen átjönne Magyarországra, ami bár abban az időben közel sem volt egyszerű, de 1974 végén terve megvalósult. Szerepelt a kaposvári Csiky Gergely Színházban, a fővárosi Katona József Színházban, de Veszprémben és Kecskemétben is megfordult. 1994-től két évig a Thália Színházban láthatták a nézők, 1998-ban pedig Marton László igazgató-főrendező szerződtette a Vígszínházhoz, melynek élete végéig a tagja maradt.

Pályája során Tartuffe és Bánk Bán szerepét is eljátszotta, szerepelt a Dzsungel könyvében, filmjei közül pedig egyik legemlékezetesebb alakítását Timár Péter 1985-ben bemutatott Egészséges erotikájában nyújtotta. Utoljára a Gondolj rám című Kern András-filmben volt látható.

Bár a színész egy ideje már nem vállalt szinkronizálást, korábban olyan hírességek hangját kölcsönözte, mint Gene Hackman, Tommy Lee Jones vagy Morgan Freeman.

Számos rangos elismerés

1979-ben Jászai Mari-díjjal, Kölcsey-díjjal és Móricz Zsigmond-díjjal tüntették ki, míg 2006-ban a Vígszínház Ruttkai Éva-emlékgyűrűjét, 2010-ben pedig a Roboz Imre Művészeti Emlékdíjat vehette át. 2008-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével, 2014-ben Érdemes művészi címmel is kitüntették.

Kép forrása: MTI/Koszticsák Szilárd

Ezt is szeretjük