"Mozgolódik a P.Ö.CS." - Emlékszel a Tücsök és bogár legviccesebb pillanataira?

Ma lenne 92 éves Peterdi Pál, összeállításunkkal rá emlékezünk.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Peterdi Pál 1925. február 17-én látta meg a napvilágot eredetileg Pohlencz Pál néven. Habár a szélesebb közönség a Szeszélyes évszakokban zárta a szívébe, karrierjét sportolóként kezdte.

Fiatalkorában a Magyar Athletikai Club úszója volt, majd vízilabdázni kezdett. 1948-ban már edzőként dolgozott a III. kerületi Torna és Vívó Egyletben, a hatvanas években pedig az öttusa-válogatottat készítette fel.

A sporttal élete későbbi szakaszában sem szakított. A sportolás és az egészséges életmód lelkes szószólójaként hívta fel az emberek figyelmét a mozgás fontosságára, híres mondata pedig hamar szállóigévé vált: "A láb mindig kéznél van!" A tenisz mellett a futás is az egyik kedvence volt, de az ő nevéhez fűződik a hazai kocogómozgalom elindítása is.

Sportújságíróként olyan lapok munkatársa volt, mint a a Népsport, a Képes Sport vagy a Labdarúgás. Szatirikus, csipkelődő humorát a Ludas Matyi című újságban kamatoztatta, amelyben saját rovatot vezetett Tücsök és bogár címmel. Ebben az olvasók is segítették, akik lefotózták és beküldték neki a különféle nyelvi hibás, groteszk utcai vagy termékfeliratokat, amelyeket aztán ironikus kommentárokkal kiegészítve adott közre.

A Tücsök és bogárból rendszeresen kaphattunk ízelítőt a Szeszélyes évszakok című műsorban, amelyet a mindennapok furcsaságait a közönség bevonásával kifigurázó humoros műfajok egyik előfutárának tartanak.

Peterdi Pálnak és a Tücsök és bogárnak köszönhetjük az olyan felejthetetlen bakikat, mint a "preparált fácánkaka", "ladarugó mérkőzés", "egyéves kan fehér szuka eladó", "kiadó üzlethelyiség szőlőművelésre", "jó, egész hegedűt vásárolnék" vagy az örökzöld "Mozgolódik a P.Ö.CS.", amely betűszó a Polgári Önkéntes Csoportosulást takarta.

"Akinek van humora, az mindent tud, akinek nincs, az mindenre képes", mondta Peterdi Pál, aki 2000. november 20-án hunyt el 75 éves korában. Munkásságát számos elismeréssel jutalmazták: 1983-ban Karinthy-gyűrűt kapott, 1984-ben Rózsa Ferenc-díjat vehetett át, 1989-ben pedig Erzsébet-díjjal tüntették ki.

Fotó: MTI/Hámor Szabolcs

Emlékszel a Szeszélyes évszakok sztárjaira? 30 év alatt ennyire megváltoztak

A Szeszélyes évszakok némelyik színészére alig ismertünk rá.

Ezt is szeretjük