Bánsági Ildikó is a Nemzet Művésze lett - Itt a teljes lista
Bánsági Ildikó Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő mától a Nemzet Művésze cím birtokosa is.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A 67 éves Bánsági Ildikó, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő mától a Nemzet Művésze.

A Nemzet Művésze díjat, illetve a cím viselését igazoló díszoklevelet hétfőn a Pesti Vigadó épületében adta át Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke.

A Nemzet Művésze

A Nemzet Művésze díjat a Magyar Művészeti Akadémia kezdeményezésére 2013-ban hozta létre az Országgyűlés, idén először ítélték oda, és 69-en kapták meg tíz kategóriában: a színházművészet, az irodalom, a zeneművészet, a képzőművészet, a filmművészet, az építőművészet, a táncművészet, az iparművészet, a fotóművészet, a népművészet, valamint a cirkuszművészet területén alkotók számára adományozzák.

Az elismerést a magyar művészeti élet Kossuth-díjas és 65. - a tánc-, valamint a cirkuszművészet esetében 50. - életévét betöltött képviselői kaphatják. A díj életjáradékkal jár, ennek összege az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 23-szorosa, jelenleg 655 ezer 500 forint.

A Nemzet Művésze címet egyszerre legfeljebb 70-en viselhetik; mivel Kossuth-díjas cirkuszművész jelenleg nincs, idén 69 művészt jelöltek.

"A díj és a cím létrehozását 2012-ben az a méltánytalan helyzet alapozta meg, hogy a művészeti ágak képviselői közül életjáradékra eddig csak a színészek, a filmesek, valamint az operaművészek voltak jogosultak. Tudtuk, hogy a többi művészeti ág képviselői között is sok idős alkotó él, akinek szociális körülményei nagyon nehezek" - mondta korábban az előzményekről Fekete György.

Dönteniük kell

A három korábbi elismerés, vagyis a Nemzet Színésze, a Nemzet Filmművésze, valamint a Magyar Állami Operaház Mesterművésze cím viselése nem zárja ki a Nemzet Művésze cím elnyerését, ugyanakkor azoknak, akik a négy csúcsdíjból többet is megkapnak, választaniuk kell, melyik után veszik fel az adómentes életjáradékot, amely a Nemzet Művésze cím esetében a legmagasabb.

A jelenleg duplán érintettek közé tartozik Törőcsik Mari, a Nemzet Színésze; Makk Károly, Sára Sándor, Szabó István és Tóth János, ők a Magyar Mozgókép Mesterei; valamint Miller Lajos és Pártay Lilla, akik a Magyar Állami Operaház Mesterművészei.

A kategóriák díjazottjainak névsorát itt találod.

Építőművészet: Bachman Zoltán, Csete György, Finta József, Török Ferenc, Vadász György, Zalaváry Lajos.

Filmművészet: Gothár Péter, Jankovics Marcell, Makk Károly, Sára Sándor, Szabó István, Tóth János.

Fotóművészet: Balla Demeter, Korniss Péter.

Iparművészet: Bohus Zoltán, Hager Ritta, Németh János, Rubik Ernő, Schrammel Imre, Solti Gizella, Székely László.

Irodalom: Ágh István, Buda Ferenc, Csoóri Sándor, Dobai Péter, Jókai Anna, Juhász Ferenc, Kányádi Sándor, Szilágyi István, Tandori Dezső, Tornai József, Tőzsér Árpád, Vasadi Péter.

Képzőművészet: Bak Imre, Csíkszentmihályi Róbert, Deim Pál, Gross Arnold, Gyulai Líviusz, Keserü Ilona, Konok Tamás, Kő Pál, Melocco Miklós, Somogyi Győző.

Népművészet: Erdélyi Zsuzsanna, Kallós Zoltán, Sebő Ferenc.

Színházművészet: Bánsági Ildikó, Béres Ilona, Blaskó Péter, Huszti Péter, Jánoskúti Márta, Marton Éva, Miller Lajos, Sándor György, Sinkó László, Törőcsik Mari.

Táncművészet: Novák Ferenc, Pártay Lilla, Tímár Sándor.

Zeneművészet: Balassa Sándor, Dubrovay László, Kocsár Miklós, Párkai István, Perényi Miklós, Sánta Ferenc, Szabó Dénes, Szakcsi Lakatos Béla, Szőnyi Erzsébet, Vásáry Tamás.

Fotó: MTVA/Zih Zsolt

Ezt is szeretjük