A magyaroké Cannes második legrangosabb díja! A Saul fia kapta meg a Grand Prix-t
Nemes Jeles László filmje nyerte a cannes-i filmfesztivál egyik fődíját.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nemes Jeles László filmje ma délután elnyerte a Zsűri Nagydíját a cannes-i filmfesztiválon. 

Natalie Portman és Nemes Jeles László Cannes-ban

Miután tegnap délután kiderült, hogy a Saul fia kapta a kritikusok díját, vagyis a Fipresci-díjat, már sokan reménykedtek abban, hogy a fesztivál mai nagyátadóján egy rangosabb elismerésben is részesülnek a magyarok.

A magyaroké a Grand Prix

Ma este hét órakor kiderült, érdemes volt szurkolni, valóban Nemes Jeles László filmje kapta Cannes második legrangosabb díját, a Grand Prix-t, vagyis a Zsűri Nagydíját. Magyar alkotást utoljára 1984-ben részesítettek ekkora elismerésben. Akkor A napló gyermekeimnek nyert.

Az Arany Pálmát a Dheepan, Jacques Audiard kapta. A díjat egyébként Mads Mikkelsen adta át a kissé zavarba jött magyar rendezőnek. 

A Saul fia című filmet, ami teljesen új megközelítésben dolgozta fel a holokausztot, már a fesztivál első hétvégéjén bemutatták. A magyar alkotás már akkor nagy vihart kavart, napokig beszéltek róla Cannes-ban.

Az elmúlt évtizedekben is akadtak olyan magyar filmek, amik esélyesek voltak a díjra, az 1966-os Szegénylegények például szintén elnyerte a Fipresci-díjat, míg az 1967-es Tízezer nap, amit Kósa Ferenc rendezett a legjobb rendezés díját vihette haza.

Ezt is szeretjük