Háromszereplős komédiát állítanak színpadra a Thália Télikertben - Lélek és humor egy színdarabban (x)
Tönkre tud tenni egy sokéves barátságot egy festmény? Vagy a festmény csak ürügy? A Thália Télikertben mutatják be Yasmina Reza Művészet című komédiáját szeptember 4-én.

muveszet 6 kisebb
beauty and style
Top olvasott cikkek

Serge, Marc és Yvan hosszú idő óta barátok. Most azonban úgy tűnik, hogy barátságuk veszélybe kerül. Serge ugyanis horribilis összeget ad ki egy olyan kortárs festményért, amely Marc szerint átverés, hiszen a kép egyenesen semmit nem ábrázol. A művészet mindenkinek mást jelent. De vajon mi a helyzet a barátsággal?

Serge egyik nap igen drágán vásárolt festménnyel tér haza: a kép teljesen fehér. Illetve nem is, vannak benne barázdált, halványszürke csíkok, de ezek csak bizonyos szögből látszanak. Ha egyáltalán látszanak. Marc, aki már tizenöt éve Serge legjobb barátja, felháborodik a vételen: úgy érzi, Serge-ből felvágós sznob lett és elárulta közös eszméiket. A vitába akaratlanul keveredik bele a harmadik fél, Yvan, aki nem tudja, melyik oldalra is álljon a hirtelen hevességgel kirobbanó konfliktusban.

Egy történet a barátságról

Vajon mit hoz ki az emberekből egy festmény? Csak egy ok, egy alap arra, hogy a három barátban az évek alatt felgyűlt, elfojtott feszültségek felszínre kerüljenek?

muveszet 3 kisebb
Fotó: Bodnár Zsófia

- Amikor Serge megvásárolja a képet, az nem csupán egy festmény számára, hiszen rögtön nagyon erős érzelmi kötődés is kialakul benne - meséli a Serge serepébe bújó Nagy Viktor. - Ezzel az érzéssel egyébként én is tudok azonosulni: van néhány olyan képzőművészeti alkotásom, amelyeknek személyesen ismerem az alkotóját, így az esztétikai élmény mellett mást, sokkal többet jelentenek. Ha kötődni kezdek egy festményhez, engem sem érdekel más véleménye. Más kérdés, hogy ez a darab nem is igazán a művészetről szól, hanem a barátságról és annak törékenységéről. A kép sokkal inkább csak kirobbantója, gyújtópontja a konfliktusnak. Ami engem igazán megfogott benne az éppen ez: hogy egy apróság hogyan tud emberek közé állni, hogyan tud miatta szanaszét hullani egy ilyen kapcsolat. Talán nem is volt olyan erős az a barátság?

A legjobb barát, Marc szerepét Zayzon Zsolt játssza. - Ami szerintem igazán elgondolkodtató, az az, hogy egy barátságon belül mik azok a pontok, amiket közösen kell meglépni és mikor kell elfogadni, hogy a barátunk tovább lépett. Nem is feltétlenül a mi barátságunkon, de tanultabb, olvasottabb lett, mi pedig nem. Serge újdonságokra nyitott, világlátott karakterével szemben Marc a konok és hajthatatlan ember butaságával képes beleszállni a vitába, úgy érezve, hogy legjobb barátja szinte megcsalta ezzel a sznob társasággal.

Jól felépített konfliktus, izgalmas figurák

A rendező, Béres Attila mindent elkövet, hogy ezt a mindig aktuális témát komplex és sokrétű módon mutassa be: nem mondható a darabra, hogy szimplán elgondolkodtató vagy humoros, esetleg érdekes, hiszen a Művészet ez mind egyszerre. Ráadásul, ahogy a harmadik karaktert, Yvant megformáló Hevesi László fogalmaz, egy nagyon izgalmas szerkezetű, jól megírt darabról lehet beszélni. - Dramaturgiailag nagyon szépen reagálnak egymásra a helyzetek, az írónő remekül adagolja a konflikust, pontosan ki van találva, hogy ki, mikor és miért szólal meg. Izgalmas, hogy hogyan sűrűsödik ez a történet, ami mindössze egy fehér képpel kezdődött.

muveszet imazs 1 kisebb
Fotó: Bodnár Zsófia

A finom lélekrajzzal megírt komédia az utóbbi évek legnagyobb nemzetközi színházi sikere lett: 1995-ös hatalmas párizsi sikere óta vagy ötven helyen mutatták be Európa-szerte, Párizsban a legjobb dráma Moliére-díját, Londonban Laurence Olivier-díjat kapott.

Yasmina Reza

A szerző 1957-ben született Párizsban; keleties nevét annak köszönheti, hogy apja családja Szamarkandból származik, anyja viszont Budapesten született. Yasmina Reza tanulmányai során foglalkozott szociológiával, színháztudománnyal, majd Jacques Lecoq színiiskolájába járt, és néhány évig színésznőként is dolgozott. 1986-ban mutatták be első színművét.

(Képek forrása: Thália Színház / Bodnár Zsófia)

Ezt is szeretjük