Elhunyt a legendás magyar filmes! Nemzedékek nőttek fel alkotásain
Morell Mihály nevéhez kötődik Az aranyember vagy a Szindbád is.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Június 2-án, vasárnap elhunyt Morell Mihály vágó, festő és szobrász - tudatta tegnap az az MTI-vel a Szkíta Aranyszarvas-díj kuratóriuma, mely a kitüntetéssel 2005-ben jutalmazta a művészt.

100 esztendősen a Marczibányi Téri Művelődési Központban

A közlemény kiemeli: a legnevesebb magyar filmrendezők felkérésére az utóbbi hét évtized legsikeresebb magyar filmjeiben működött közre alkotóként. A legendás filmes szép kort ért meg, 101 éves korában érte a halál.

Nemzedékek nőttek fel alkotásain

Morell Mihály 1911. december 27-én született Zomboron. Családja az Osztrák-Magyar Monarchia felbomlása után arra kényszerült, hogy elhagyja szülőföldjét. Kiskunfélegyházára költöztek, az érettségit már itt tette le. 

Felsőfokú tanulmányait Budapesten, a Magyar Képzőművészeti Főiskolán végezte: Glatz Oszkártól rajzot és festészetet, Kisfaludi Strobl Zsigmondtól  szobrászatot tanult. 1941-ben diplomázott.

1941-től a Hunnia Filmgyárban dolgozott vágóként. Első filmjét Szőts Istvánnal készítette Nyirő József Emberek a havason című könyvéből.

Nevéhez fűződik a többi közt az Ének a búzamezőkről, az Emberek a havason, a Gyöngyvirágtól lombhullásig, A 9-es kórterem, a Légy jó mindhalálig, a Pacsirta, az Árvácska, a 80 huszár, A tizedes meg a többiek, a Szindbád vagy a Veri az ördög a feleségét.

Festő és szobrász is volt

Bár csak szabadidejében, de képzőművészként is alkotott. Így is olyan alkotások kerültek ki a keze alól, mint az első világháborús emlékmű Kiskunfélegyházán, amelyet 1941-ben állítottak fel, majd 1997-es felújításakor domborművekkel egészített ki.

A Hunnia Filmgyár megrendelésére számos portrészobrot alkotott a szakma nagyjairól, például Keleti Mártonról vagy Hegyi Barnabásról. Ezek a Hunnia Filmgyár kertjében láthatók. Grafikái a Kiskun Múzeum állandó kiállításán tekinthetők meg.

Néhány évvel ezelőtt lakása közelében hátulról elgázolta egy autó. A sérülésekből nem tudott maradéktalanul felépülni: a baleset után már nem rajzolt többet, mint mondta, nem azért, mert már nem érdekli a festészet, hanem mert már nem képes rá, kiesik a ceruza a kezéből.

1978-ben érdemes művész címmel tüntették ki, 1995-ben megkapta a Magyar Filmszemle, 2005-ben a Gundel Művészeti Díj életműdíját. 2007-ben Kiskunfélegyháza díszpolgárává választották. 2011-ben a Magyar Köztársaság Kiváló Művésze lett.

Fotó: www.budaipolgar.hu, www.masodikkerulet.hu

Ezt is szeretjük