A 44 éves Mohamed Aida 7. olimpiájára készül - A tokiói halasztás nem vette el a kedvét
Mohamed Aida a koronavírus-járvány miatt otthon edz, és készül a tokiói olimpiára.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Mohamed Aida világbajnoki ezüstérmes, Európa-bajnok tőrvívó nem keseredett el azért, mert a világméretű koronavírus-járvány miatt elhalasztották a riói olimpiát. A magyar női tőrcsapat már megszerezte a kvótát, de még nem dőlt el, kik alkotják majd a válogatottat.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság kedden jelentette be, hogy elhalasztják a XXXII. nyári olimpiai játékokat, amit 2020. július 24. és augusztus 9. között rendeztek volna meg. Thomas Bach, a NOB elnöke és Abe Sindzó japán miniszterelnök megállapodott abban, hogy a tokiói olimpiát a jövő évre halasztják, és legkésőbb 2021 nyarán kell megrendezni.

Mohamed Aida a 7. olimpiájára készült

A 44 éves Mohamed Adia továbbra is arra készült, hogy részt vesz élete immár hetedik olimpiáján. 1996-ban az atlantai olimpián csapatban 4., egyéniben 8. lett, Sydney-ben csapatban 6., egyéni 7., a 2004-es athéni olimpián egyéniben 4., Pekingben csapatban 4., egyéniben 10., a 2012-es londoni olimpián egyéniben 13., Rióban egyéniben a 14. helyet szerezte meg. 

Mohamed Aida, miután 2019 júniusában győzött Kondricz Kata ellen a Düsseldorfban rendezett vívó-Európa-bajnokság női tőr versenyszámában a legjobb 32 között
Mohamed Aida, miután 2019 júniusában győzött Kondricz Kata ellen a Düsseldorfban rendezett vívó-Európa-bajnokság női tőr versenyszámában a legjobb 32 között
Fotó: MTI/Illyés Tibor

Kilencévesen kezdett el vívni, 1990-ben szerezte első érmét a felnőtt magyar bajnokságban, és 17 évesen már egyéni világbajnoki ezüstérmes volt - az esseni döntő után azt mondták, ő lesz az új magyar tőrkirálynő. A hat olimpián, amelyeken eddig részt vett, háromszor éppen csak lecsúszott a dobogóról: Atlantában csapatban, Athénban egyéniben, Pekingben csapatban végzett a 4. helyen. 

A hazai ranglista második helyén állok, a megváltozott helyzetben nem tudjuk, milyen versenyek lesznek az elhalasztottak helyett,

ki melyiken bizonyíthat, de én megpróbálom. Az olimpia halasztása benne volt a levegőben, ez volt a legjobb döntés. Ma, amikor a boltba lemenni is rizikó, nem lett volna helyes ilyen veszélynek kitenni a sportvilágot - nyilatkozta az MTI-nek. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Mohamed Aida a 2000-es sydney-i olimpiára együtt készült későbbi férjével, aki kanadai színekben versenyzett, és Magyarországon edzőtáborozott. Összeházasodtak, és két gyermekük született, Olívia 2009 júliusában, Leila 2014 májusában. Férje Kanadában él, ő Vancouverben van otthon, míg a vívónő Magyarországon érzi jobban magát.

A sportolónő számára a koronavírus miatti karanténban végzett otthoni edzés nem újdonság, amikor Kanadában időzik két kislányukkal, akkor is edzésben tartja magát. Most is kondicionáló tréningeket végez, lábmunkázik napi másfél-két órában. 

Mohamed Aida a 2016-os a riói nyári olimpiára kvótát szerzett sportolók fotózásán
Mohamed Aida a 2016-os a riói nyári olimpiára kvótát szerzett sportolók fotózásán
Fotó: MTI/Kovács Tamás

- Most itthon vagyok a két lányommal, csak bevásárolni megyek el, de azt sem mindennap, és beöltözve maszkba, szemüvegbe, kesztyűbe. Délelőttönként tanulással telik az időm, harmadik osztályos Olívia lányommal a távoktatásban veszünk részt, és az ötéves Leila is itthon van, hiszen óvoda sincs. 

A Magyar Távirati Irodának azt is elárulta, hogy jó időben a kertben ugrókötelezett, míg a lányai labdáztak, és bár vívóterembe nem mehet, nem az edzések megoldása nehézkes, hanem az, hogy a felkészülés mellett a háztartást is vezetnie kell.

- Amíg a lányok iskolában, óvodában voltak, ott étkeztek, most viszont főznöm is kell, és a tanulással, főzéssel, edzéssel el is telik a nap.

Hazai teniszsztárok egykor és most

Szeles Mónika az utóbbi évtizedekben rengeteget változott, karrierjét 16 évesen kezdte, ma pedig érett nőként láthatjuk viszont. Képes összeállításunkban megnézheted, hogy néz ki ma a teniszcsillag, de rajta kívül megmutatjuk azt is, mennyit változott az elmúlt évek alatt Temesvári Andrea vagy Noszály Sándor.

Ezt is szeretjük