Mikve a Vígszínházban: az elmúlt évtized kultikus előadásának online premierje
Hadar Galron drámáját április 24-én 19 órakor tűzi műsorára a Vígszínház.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bár a koronavírus-járvány kiürítette a színházak nézőtereit, a közönségnek nem kell nélkülöznie a színház nyújtotta élményeket, hiszen a legtöbb intézmény az online térbe helyezte át az előadásait. A Vígszínház is elindította saját streamszínházát, soron következő bemutatójuk, a Mikve pedig igazi sztárparádét vonultat fel.

Április 24-én, szombaton 19 órakor válik elérhetővé Hadar Galron, kortárs izraeli író drámája, amelyben nyolc zsidó nő sorsa fonódik össze egy női fürdőben.

A Mikve című előadás ma este a Vígstreamházban 

A mikve egy rituális fürdő, ahol a zsidó asszonyok havonta megmerítkeznek, hogy megtisztuljanak, és újra érintkezhessenek férjeikkel. Egy ilyen fürdőben játszódik a dráma cselekménye, amelyben nyolc különböző életkorú nő útjai keresztezik egymást. Bár a sorsuk más, mindannyian a szabadságukért, a jogaikért és az elfogadásukért küzdenek egy férfiak uralta világban. 

mikve 1
Fotó: Vígszínház/Szkárossy Zsuzsa

Hadar Galron 2004-ben írta meg a művet, amelyet azóta világszerte bemutattak. Hazánkban az ősbemutatóra 2010. november 8-án a Pesti színházban került sor, Michal Dočekal, a prágai Nemzeti Színház igazgatójának rendezésében.

mikve 2
Fotó: Vígszínház/Szkárossy Zsuzsa

Ma este a Vígszínház 2013-as felvételét tekinthetik meg az érdeklődők, amelyben igazi színházi nagyágyúk alakítják a lázadó asszonyokat. Pap Vera, Eszenyi Enikő, Igó Éva, Hegyi Barbara, Péter Kata, Réti Adrienn és Stefanovics Angéla. Ez a premier azért is különleges, mert az egyik szereplő, Börcsök Enikő már nincs közöttünk. A színésznő 2021. január 28-án hunyt el, az előadásban a szabályok őrzőjét, Shosánát alakítja.

Ezt is szeretjük