A Kisváros legjóképűbb színésze volt: Lux Ádám 56 évesen ilyen sármos
Lux Ádám 2019-ben Jászai Mari-díjat kapott, idén Érdemes Művész címmel tüntették ki.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A nemzeti ünnep, március 15. alkalmából Magyarország Érdemes Művésze címmel tüntették ki Lux Ádámot is. 

A 2019-ben Jászai Mari-díjjal jutalmazott színész örült, amikor arról értesítették e-mailben, hogy megkapja a díjat, de meg is lepődött, a feleségét kérte meg, olvassa el ő is, jól látja-e, amit írtak. 

Lux Ádám egykor és ma

- Olyan sokan vagyunk, hogy reflexszerűen jön a szociális érzékenység a többi kollega iránt: örülök neki, de mi van a többiekkel, általam szeretett és tisztelt kollegák nem kaptak – magyarázta a Mokkában, miért lepődött meg.

lux-adam-mokka
Fotó: TV2/Mokka

- Én azt szoktam mondani, hogy az én legnagyobb díjam a családom, és a 35 év alatt a színházban, a filmben voltak gyönyörű szép pillanatok.

A cikk az ajánló után folytatódik

Lux Ádám 1987-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, majd a debreceni színházhoz szerződött, 1989-től 1993-ig a budapesti József Attila Színház, 1993-tól 1995-ig a Szolnoki Szigligeti Színház tagja volt, majd szabadúszó lett. A TV2 reggeli műsorában azt mesélte, szerepet még nem adott vissza, de szabadúszó színészként volt arra lehetősége, hogy amit nem akart, azt nem vállalta el, de ez is elenyésző volt.

Jellegzetes hangját sokan ismerik, ő szinkronizálta többek között a JAG – Becsületbeli ügyekben David James Elliottot (Harmon 'Harm' Rabb Jr.), a Gyilkos elmékben Thomas Gibsont (Aaron 'Hotch' Hotchner), A mentalistában Simon Bakert (Patrick Jane), a True Blood – Inni és élni hagyniban Stephen Moyert (Bill Compton), a Szívek szállodájában David Sutcliffe-fet (Christopher Hayden), a Harmadik műszakban Eddie Cibriant (Jimmy Doherty).

Ő Fernando Colunga állandó magyar hangja, de többször adta a hangját Johnny Deppnek, Mel Gibsonnak, James Francónak, James Spadernek vagy Christopher Walkennek is.

lux-adam-kisvaros
Fotó: Magyar Televízió/Kisváros

A '80-as évek végén feltűnt a Nyolc évszak és a Szomszédok című sorozatban, szerepet kapott az 1994 és 1995 között futott Öregberényben, de az országos ismertséget a Kisváros hozta meg számára. Az akciósorozatot 1993 és 2001 között sugározta a Magyar Televízió. A jóképű Zolnay Miklós főhadnagyot, Komlósi Mari (Tóth Auguszta) szerelmét, majd férjét formálta meg, aki sok női néző szívét elrabolta. Ma, 56 évesen nagyon sármos.

Lux Ádám nagyon büszke a 2010-es Mindszenty - Szeretlek, Faust! és a 2018 Megszállottak című filmjeire, amelyek nagy sikert arattak szakmai körökben, ez számára nagyon nagy boldogság volt. Az utóbbival 24 nemzetközi filmfesztiválon nyertek díjat.

Az elmúlt egy évben is lehetősége volt forgatni, Pozsgai Zsolt írta és rendezte az egyik aradi vértanú, Török Ignác utolsó előtti napjáról szóló filmet, Lux Ádám egy császári főtanácsost alakít benne. Jelenleg a utómunkálatok zajlanak.

A Szomszédok színészei régen és most

Maguk az alkotók sem gondolták volna, hogy a Szomszédok című sorozatot úgy megszeretik a nézők, hogy 12 és fél éven keresztül minden csütörtök este az ország tévéző lakosságának nagy részét a képernyő elé ülteti. Szelényi János erdőmérnök hamar belopta magát Takácsék unokájának, Almának a szívébe, de a női nézőket is hamar meghódította. Az őt alakító Trokán Péter hetven fölött is nagyon sármos. Képes összeállításunkban megnézheted, mennyit változtak az évek során a Szomszédok férfi főszereplői.

Ezt is szeretjük