Örök magyar kedvencek, akiket haláluk után is imád az ország
Ötvös Csöpi, Columbo, Mátyás király - magyar sztárok, akiket legnépszerűbb szerepük kapcsán emlegetünk ma is.

Dia

	Ötvös Csöpi	Bujtor István (1942-2009) rengeteg filmben és sorozatban játszott, de a legtöbben valószínűleg Ötvös Csöpiként emlékeznek rá. A Bud Spenceri hagyományokra épülő 1980-as Pogány Madonna  hatalmas siker volt a nézők körében, ezt további hat Csöpi-film követte, egészen 2008-ig, ekkor mutatták be a Zsaruvér és Csigavér III: A szerencse fia című epizódot. A színész-rendező 2009. szeptember 25-én hunyt el.

Ötvös Csöpi

Bujtor István (1942-2009) rengeteg filmben és sorozatban játszott, de a legtöbben valószínűleg Ötvös Csöpiként emlékeznek rá. A Bud Spenceri hagyományokra épülő 1980-as Pogány Madonna  hatalmas siker volt a nézők körében, ezt további hat Csöpi-film követte, egészen 2008-ig, ekkor mutatták be a Zsaruvér és Csigavér III: A szerencse fia című epizódot. A színész-rendező 2009. szeptember 25-én hunyt el.

Fotó: stefan2001.blogspot.hu

Dia

	Karak a Vukból	Csákányi László (1921-1992) Jászai-díjas színművész emlékét a számos film- és színházi szerepe mellett karakteres hangja miatt őrizzük az emlékezetünkben, hiszen általa szólalt meg a Frédi és Béni Frédije, de ő volt Karak hangja is a Vukban. Csákányi László több magyar színház tagja is volt, mígnem 1974-ben a Vidám Színpad társulatához szerződött, és haláláig ott dolgozott.

Karak a Vukból

Csákányi László (1921-1992) Jászai-díjas színművész emlékét a számos film- és színházi szerepe mellett karakteres hangja miatt őrizzük az emlékezetünkben, hiszen általa szólalt meg a Frédi és Béni Frédije, de ő volt Karak hangja is a Vukban. Csákányi László több magyar színház tagja is volt, mígnem 1974-ben a Vidám Színpad társulatához szerződött, és haláláig ott dolgozott.

Fotó: stefan2001.blogspot.hu

Dia

	Mátyás király	Helyey László (1948-2014) valószínűleg mindörökre Mátyás király megtestesítőjeként marad meg a magyar embernek, a színművész nem csak a hangját adta a királyról szóló történetekhez, de színpadon és filmen is eljátszotta a legendás uralkodót. Emellett közkedvelt szinkronhang volt, általa magyarosodott Morgan Freeman, Gerard Depardieu és Alan Rickman. Helyey Lászlót tüdőfibrózis vitte el.

Mátyás király

Helyey László (1948-2014) valószínűleg mindörökre Mátyás király megtestesítőjeként marad meg a magyar embernek, a színművész nem csak a hangját adta a királyról szóló történetekhez, de színpadon és filmen is eljátszotta a legendás uralkodót. Emellett közkedvelt szinkronhang volt, általa magyarosodott Morgan Freeman, Gerard Depardieu és Alan Rickman. Helyey Lászlót tüdőfibrózis vitte el.

Fotó: www.gyulaivarszinhaz.hu

Dia

 	Ablak és Nulladik típusú találkozások  	Déri János (1951-1992) a Riporter kerestetik című műsorban tűnt fel mint pályakezdő, országos népszerűségre az Ablak című közéleti tévés magazin műsorvezetőjeként tett szert. Emellett a szórakoztató Ez+Az, és a paranormális tevékenységekkel foglalkozó Nulladik típusú találkozások magazinokat is ő vezette. 1992-ben rákban hunyt el. Halála után kollégái létrehozták a Déri János díjat: ezt minden évben az a közéleti személyiség kapja, aki maradandót alkotott.

Ablak és Nulladik típusú találkozások

Déri János (1951-1992) a Riporter kerestetik című műsorban tűnt fel mint pályakezdő, országos népszerűségre az Ablak című közéleti tévés magazin műsorvezetőjeként tett szert. Emellett a szórakoztató Ez+Az, és a paranormális tevékenységekkel foglalkozó Nulladik típusú találkozások magazinokat is ő vezette. 1992-ben rákban hunyt el. Halála után kollégái létrehozták a Déri János díjat: ezt minden évben az a közéleti személyiség kapja, aki maradandót alkotott.

Fotó: stefan2001.blogspot.hu

Dia

	A Padlás Rádiósa	Kaszás Attila (1960-2007) pályája során rengeteg főszerepet eljátszott a színpadon és filmen is, hangi adottságainak köszönhetően pedig zenés darabok állandó szereplője volt. Ezek közül is az egyik legemlékezetesebb a Padlás című musical, melyben a Rádióst formálta meg, az első szereposztásban: a Fényév távolság című dal azóta is az ő hangjával cseng a fülekben. A színészt agyvérzés vitte el, a kórházban sem tudtak rajta segíteni.

A Padlás Rádiósa

Kaszás Attila (1960-2007) pályája során rengeteg főszerepet eljátszott a színpadon és filmen is, hangi adottságainak köszönhetően pedig zenés darabok állandó szereplője volt. Ezek közül is az egyik legemlékezetesebb a Padlás című musical, melyben a Rádióst formálta meg, az első szereposztásban: a Fényév távolság című dal azóta is az ő hangjával cseng a fülekben. A színészt agyvérzés vitte el, a kórházban sem tudtak rajta segíteni.

Fotó: www.gibboart.sk

Dia

 	Szivaros Frici és Járai őrnagy  	Hollósi Frigyes (1941-2012) számos színdarabban szerepelt, de országos ismertségre a tévés szerepei révén tett szert: a Família Kft.-ben ő volt Szivaros Frici, majd a Kisváros Járai őrnagyát - később alezredessé nevezték ki - játszotta 1993 és 2001 között. Népszerűségére jellemző, hogy 2009-ben Tiszteletbeli rendőrré avatták, halálakor a Nemzeti Színház-béli megemlékezésen Halmosi Zsolt, az Országos Rendőr-főkapitányság egyik magasrangú tisztje is méltatta a színészt.

Szivaros Frici és Járai őrnagy

Hollósi Frigyes (1941-2012) számos színdarabban szerepelt, de országos ismertségre a tévés szerepei révén tett szert: a Família Kft.-ben ő volt Szivaros Frici, majd a Kisváros Járai őrnagyát - később alezredessé nevezték ki - játszotta 1993 és 2001 között. Népszerűségére jellemző, hogy 2009-ben Tiszteletbeli rendőrré avatták, halálakor a Nemzeti Színház-béli megemlékezésen Halmosi Zsolt, az Országos Rendőr-főkapitányság egyik magasrangú tisztje is méltatta a színészt.

Dia

	"Jó estét, jó szurkolást"	Knézy Jenő (1944-2003) eredeti végzettsége gépészmérnök, de sportújságíró- és riporterként vált ismertté és népszerűvé hazánkban. A Jó estét, jó szurkolást!-beköszönést ő találta ki, később le is védette. Karrierje során legtöbbször labdarúgó-mérkőzéseket közvetített, de több olimpiáról is tudósított. Dolgozott a Telesportban, de kabaré- és választási műsorokban is feltűnt. 2003-ban gyomorrákot találtak nála, ami két hónap leforgása alatt elvitte.

"Jó estét, jó szurkolást"

Knézy Jenő (1944-2003) eredeti végzettsége gépészmérnök, de sportújságíró- és riporterként vált ismertté és népszerűvé hazánkban. A Jó estét, jó szurkolást!-beköszönést ő találta ki, később le is védette. Karrierje során legtöbbször labdarúgó-mérkőzéseket közvetített, de több olimpiáról is tudósított. Dolgozott a Telesportban, de kabaré- és választási műsorokban is feltűnt. 2003-ban gyomorrákot találtak nála, ami két hónap leforgása alatt elvitte.

Fotó: stefan2001.blogspot.hu

Dia

	Brad Pitt és Csizmás, a Kandúr	Selmeczi Roland (1969-2008) színpadi és filmes szerepei mellett az egyik legfoglalkoztatottabb szinkronhang volt. Brad Pitt és Antonio Banderas is általa szólalt meg magyarul - illetve a Banderas által szinkronizált Csizmás, a Kandúr a Shrekben -, de ő volt Don Johnson hangja is a Nash Bridges-ben, a Doktor House-ban pedig dr. Wilsonnak kölcsönözte orgánumát. 2008 telén az M5-ös autópályán érte tragikus baleset, a helyszínen meghalt.

Brad Pitt és Csizmás, a Kandúr

Selmeczi Roland (1969-2008) színpadi és filmes szerepei mellett az egyik legfoglalkoztatottabb szinkronhang volt. Brad Pitt és Antonio Banderas is általa szólalt meg magyarul - illetve a Banderas által szinkronizált Csizmás, a Kandúr a Shrekben -, de ő volt Don Johnson hangja is a Nash Bridges-ben, a Doktor House-ban pedig dr. Wilsonnak kölcsönözte orgánumát. 2008 telén az M5-ös autópályán érte tragikus baleset, a helyszínen meghalt.

Dia

 	Eke Máté és Taki bácsi  	Zenthe Ferenc (1920-2006) egyebek közt Jászai- és Kossuth-díjjal is kitüntették munkásságáért, de kedves természete révén az egész ország szerette a karrierje kezdete óta. Az idősebb generációnak örökké emlékezetes maradt A Tenkes kapitánya Eke Mátéjának, valamint a Szabó család rádiójáték Kárpátijának szerepében, míg a harmincas-negyvenes korosztály Taki bácsiként emlékszik rá a Szomszédokból. 86 évesen tüdőgyulladásban halt meg, szülőfalujában, Salgóbányán emlékparkot alapítottak a tiszteletére.

Eke Máté és Taki bácsi

Zenthe Ferenc (1920-2006) egyebek közt Jászai- és Kossuth-díjjal is kitüntették munkásságáért, de kedves természete révén az egész ország szerette a karrierje kezdete óta. Az idősebb generációnak örökké emlékezetes maradt A Tenkes kapitánya Eke Mátéjának, valamint a Szabó család rádiójáték Kárpátijának szerepében, míg a harmincas-negyvenes korosztály Taki bácsiként emlékszik rá a Szomszédokból. 86 évesen tüdőgyulladásban halt meg, szülőfalujában, Salgóbányán emlékparkot alapítottak a tiszteletére.

Fotó: stefan2001.blogspot.hu

Dia

	Buga Jakab, Columbo és Magyar népmesék	Szabó Gyula (1930-2014) eredetileg papnak készült, de aztán mégis színművészként írta be magát a magyar filmtörténelembe. Csakúgy, mint a nála tíz évvel fiatalabb Zenthe Ferenc, Szabó Gyula szintén A Tenkes kapitánya révén lett ismert a hatvanas években, de Columbo magyar hangjaként és a Magyar népmesék narrátoraként is imádták a nézők. 2009-ben agyhártyagyulladással vitték kórházba, amiből ugyan felépült, ám a betegség 2014-ben legyőzte szervezetét.

Buga Jakab, Columbo és Magyar népmesék

Szabó Gyula (1930-2014) eredetileg papnak készült, de aztán mégis színművészként írta be magát a magyar filmtörténelembe. Csakúgy, mint a nála tíz évvel fiatalabb Zenthe Ferenc, Szabó Gyula szintén A Tenkes kapitánya révén lett ismert a hatvanas években, de Columbo magyar hangjaként és a Magyar népmesék narrátoraként is imádták a nézők. 2009-ben agyhártyagyulladással vitték kórházba, amiből ugyan felépült, ám a betegség 2014-ben legyőzte szervezetét.

Dia

 	"Hé, haver, figyelj, képzeld el!"  	Hofi Géza (1936-2002) az egyik legkedveltebb humoristája az országnak, akinek műsorai - Hofélia, Élelem bére - máig megállják a helyüket. Élete során számos lemeze jelent meg, paródiái felejthetetlenek, éleslátásról tanúskodó kijelentései szállóigeként maradtak fent. A közönségét közeli ismerősként kezelte, és a kor szokásaival ellentétben mindig tegező formában szólt a hallgatósághoz. Szinte haláláig játszott, még a szívinfarktusból felépülve is közönség elé állt.

"Hé, haver, figyelj, képzeld el!"

Hofi Géza (1936-2002) az egyik legkedveltebb humoristája az országnak, akinek műsorai - Hofélia, Élelem bére - máig megállják a helyüket. Élete során számos lemeze jelent meg, paródiái felejthetetlenek, éleslátásról tanúskodó kijelentései szállóigeként maradtak fent. A közönségét közeli ismerősként kezelte, és a kor szokásaival ellentétben mindig tegező formában szólt a hallgatósághoz. Szinte haláláig játszott, még a szívinfarktusból felépülve is közönség elé állt.

Fotó: stefan2001.blogspot.hu

Dia

	Szeszélyes évszakok	Antal Imre (1935-2008) zongoristából avanzsált a Magyar Televízió népszerű műsorvezetőjévé, kezdve a Halló, fiúk! Halló, lányok!-kal, a Ki mit tud? konferanszié feladatainak ellátásán át a Szeszélyes évszakokig - ez utóbbiban nem csak a műsor házigazdai szerepét látta el, hanem a bohózatok rendszeres szereplője is volt. Daganatos betegségben hunyt el, imádott édesanyja mellé temették a Farkasréti temetőben.

Szeszélyes évszakok

Antal Imre (1935-2008) zongoristából avanzsált a Magyar Televízió népszerű műsorvezetőjévé, kezdve a Halló, fiúk! Halló, lányok!-kal, a Ki mit tud? konferanszié feladatainak ellátásán át a Szeszélyes évszakokig - ez utóbbiban nem csak a műsor házigazdai szerepét látta el, hanem a bohózatok rendszeres szereplője is volt. Daganatos betegségben hunyt el, imádott édesanyja mellé temették a Farkasréti temetőben.

Fotó: www.mediaklikk.hu
Ezt is szeretjük
Fotó: