Kováts Adél és 22 éves lánya közös címlapon: Laura Rozi szép és okos nővé vált
Kováts Adél lánya, Laura Rozi négyéves munkával könyvet írt sorstársainak és azok szüleinek.

kovats-adel-cover2
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Kováts Adél 1999. szeptember 27-én adott életet a lányának, aki 41 centivel és 1350 grammal koraszülöttként jött a világra. A születése után kiderült, söntöt kell a fejébe operálni, ami elvezeti az agykamrákból a vizet. Azóta már rengeteg műtéten átesett, 2021-ben ötször operálták. 

A Nők Lapjának adott közös interjúban a ma már nagykorú Laura Rozália azt nyilatkozta, ma már mindent tud a betegségéről, tudja, hogy mozgásában korlátozott, több részképességi hiányossággal küzd, de szépnek és tartalmasnak látja az életét.  

Kováts Adél és lánya, Laura Rozi

- Rozi leérettségizett, 22 éves, okos, szép, intelligens nővé cseperedett. Motivált, szívós, kitartó, nyitott! Amit elkezd, azt be is fejezi. Szuverén, akinek az igazságérzete rendkívül fejlett. Kicsit talán rendmániás, nála minden a helyén van, címkéz, mappákba rendez - mesélte a hetilapnak Kováts Adél, a Radnóti Színház igazgatója. 

Rozi - aki ma már jobban szereti a második keresztnevét, mint az elsőt, a Laurát - angolórákra jár, táncol, énekel, tíz ujjal gépel, sok rádióműsort, hangoskönyvet, podcastot hallgat, ezekből tájékozódik, mert lassan olvas. Mások viszont elolvashatják a történetét, amit 17 évesen kezdett el írni, és négy év után készült el Belső tenger címmel, Rozi igaz története alcímmel. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Víz, föd, tűz, levegő - ezek tagolják a könyvet. Írója elárulta, a víz az élete kezdete, a vízfejűség, a föld a fejlesztése időszaka, a tűz a kamaszkora a nagy lobbanásokkal, a levegő pedig ezek lecsengése. A kötetet mindenkinek, de főként a sortársainak és azok szüleinek írta. 

- Fontos, hogy aki hasonló cipőben jár, képbe kerüljön, megismerje a terápiás lehetőségeket. Nekem így, hogy kiírtam magamból az érzéseimet, könnyebb földolgozni mindazt, ami velem történt. Ha úgy tetszik, elengedni a fájdalmaimat, kétségeimet, a sérüléseimet, és ez jó. Régebben szorongtam, csúfoltak - vallotta be a 22 éves Rozi.  

kovats-adel
Fotó: MTVA/Zih Zsolt

Kováts Adél szerint Rozi könyve fejlődéstörténet sok hasznos információval, köztük a végén egy KÉK résszel: könnyen érthető kommunikáció azoknak, akik valamiért nem képesek végigolvasni a kötetet. 

- Az írás arról tesz tanúbizonyságot, hogy ő, akiről azt mondták, nem végzi el a nyolc osztályt, nem tanul meg tanulni, nem talál barátokat, mindezt megcáfolta, mintát és reményt ad a sorstársainak és szüleiknek - árulta el az 59 éves színésznő.

Hegyi Barbara és lánya, Rozi

Hegyi Barbarát és lányát 2000-ben láttuk együtt címlapon, amikor Balikó Rozi még csak kétéves volt. Csak 21 évvel később, idén tavasszal szerepeltek együtt újra - immár úgy, mint két gyönyörű nő. Ha akarnák, sem tagadhatnák le egymást, de ez eszük ágában sincs: szoros anya-lánya kapcsolat van közöttük. Nem csak a külsejükben hasonlítanak elképesztően, a habitusukban, az életszemléletükben vagy a humorérzékükben is. 

Cover-fotó: MTI/Kálmándy Ferenc

Ezt is szeretjük