Így takarítsunk környezettudatosan (x)
A környezettudatos takarítás és mosás nemcsak a környezetnek és a lelkiismeretünknek tesz jót, hanem a pénztárcánknak is.

dm-Femina 2022március 2100x1400 v3
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Valaki naponta, valaki csak hetente, de biztos, hogy egyszer eljön a pillanat, amikor lakásunkat a legjobb formájába kell hoznunk. Ehhez természetesen takarítószerre és vízre is szükségünk lesz. Nem is gondolnánk, de az, ha változtatunk a takarítási szokásainkon, pozitív hatással tud lenni a környezetre. Ezek a tippek és trükkök segítenek minél inkább környezettudatosan takarítani.

Előzetes felkészülés

Nézzük át, hogy valóban minden vegyszerre szükség van-e, ha nem, a következő vásárlásnál már ne szerezzünk be egy újat belőle.  A fertőtlenítés most különösen nagy hangsúlyt kap, gondoljuk át, hogy melyek azok a felületek, amelyeket biztosan fertőtleníteni kell, de ne essünk túlzásba.

dm-Femina 2022március 840x560 1

Használjunk házi csodaszereket

Az köztudott, hogy nem mindig a legdrágább takarítószerek a legjobbak. A régi, bevált házi csodaszerek, mint például az ecet vagy a citromsav segítenek a vízkővel szemben, a fugában megragadt szennyeződésektől pedig a sütőpor segítségével szabadulhatunk meg, és varázsolhatjuk azt újra fehérré.

A mennyiség igenis számít

Az egyik tévhit, hogy a nagyobb mennyiség hatásosabb, pedig pont az ellenkezője az igaz: akár a reklámok hatásra, vagy egyszerűen csak megszokásból, de elmondható, hogy több tisztítószert használunk, ezáltal több pénzt is költünk. Mindenképp tartsuk be a csomagoláson feltüntetett adagolási útmutatókat, hiszen a vegyszerek a takarítás után visszakerülnek az élővizekbe, ezért nem mindegy, mennyit használunk belőlük.

Takarítás kémia nélkül

Az öko-takarítószerek alapját elsősorban a megújuló alapanyagok adják. Az aktív mosóhatású alapanyagok ugyanis biológiailag könnyebben lebomlanak. Ügyeljünk a csomagoláson található tanúsító védjegyre. A mosódiók például egyre kedveltebbek, manapság már folyékony formában is lehet kapni.

dm-Femina 2022március 840x560 2

Tipp: az úgynevezett microfaser szövetből készült tisztítórongyok egy bizonyos mértékig képesek könnyen és akár takarítószer segítsége nélkül eltávolítani a szennyeződéseket. 

Ha egyelőre még nem szeretnél drasztikus lépéseket tenni, elmélyülni a házilag készíthető szerek világában, akkor keresd a környezetbarát termékeket. Ne csak az összetevőket olvasd el a csomagoláson, hanem a címkéket, jelöléseket, előállítási és csomagolási módot is érdemes alaposan tanulmányozni. A dm üzletek polcain zöld címkével* jelölik a környezetbarát termékeket, amely egy újabb mankó lehet a vásárláskor. Ez eleinte valóban több időt vesz igénybe, de pár hét alatt kialakulhatnak az új rutinok, és így is csökkentheted a takarítás környezeti terhelését.

(*Ezt az árcímkét azoknál a termékeknél találjuk, amelyek rendelkeznek valamilyen fenntarthatósággal kapcsolatos minősítéssel, logóval, mint például FSC logó, Natrue logó stb. A figyelembe vett logók listája a Denkstatt Hungary Kft. fenntarthatósági szakértőinek ajánlásával készült.)

(Képek forrása: dm Kft.)

Ezt is szeretjük