Korda Györgynek szörnyű emlékei vannak a katonaságról - Híres énekesként sorozták be
Korda Györgynek egy őrmester okozott kemény pillanatokat.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az állam 1962-ben még minden polgárától megkövetelte a sorkatonai szolgálatot, ami alól az sem jelentett kivételt, ha valakinek az egész ország ismerte a nevét. Korda Györgyöt is ebben az évben sorozták be. Két teljes esztendőt szolgált katonaként Szentesen a légvédelmi tüzérségnél.

Nem őriz boldog emlékeket erről az időszakról: embert próbáló kiképzéseken kellett részt vennie, ráadásul még őrmesterei kegyetlenségének is céltáblája volt.

Korda György a katonaságról

Az egyik nyáron Kecskemét mellett, egy bugaci pusztán hadgyakorlatoztak. A negyvenfokos hőség és a fullasztó homokos talaj emléke a mai napig kísérti.

- A laktanyából mentünk a helyszínre, hatalmas körben felállították az ágyúkat. Egy őrmester minden öt percben elordította magát: "Repülő, feküdj!" Ekkor mindenkinek hasra kellett vetődnie, ez volt a gyakorlat - mesélte a Fókusznak.

korda-györgy
Fotó: RTL Klub/Fókusz

Miután ötödször hangzott el a vezényszó, az énekes véletlenül elnevette magát az abszurd helyzeten. Szigorú felettese rögtön kérdőre vonta, amit egy durva büntetés követett. Be kellett öltöznie teljes menetfelszerelésbe: még a súlyos védőruhát és a gázálarcot is felvetették vele. Ennek viselése már önmagában megterheli a szervezetet a nyári melegben, azonban ez még nem volt elég, kétszer 800 méter futásra kényszerítették. 

Ennyi csillagot az életemben nem láttam, mint akkor, de megcsináltam a két kört. A barátaim és katonatársaim kínjukban sírva fakadtak.

Korda György fiatalon

Korda György 1958-ban kezdte meg karrierjét, Vecsey Ernő tanítványaként ekkor állt legelőször a színpadon. Ekkor mindössze 19 éves volt. Első slágere a Szeretni kell volt, ezután népszerűsége csak nőtt, a '60-as években ő volt az egyik legkeresettebb énekes Magyarországon.

Ezt is szeretjük